неделя, 29 ноември 2015 г.

Изгледи от Париж

Малко снимки от сайта на 
National Geographic.

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 25 ноември 2015 г.

УСМИВКИ ОТ ПАРИЖ

Усмивката е нещо важно във Франция - ако не се усмихваш, ако не поздравяваш или благодариш с усмивка, хората остават с впечатление, че нещо не е наред.
Защото е важно да тръгнеш към другите с открито лице и да им предадеш добро настроение и позитивна енергия.

Това е един от първите уроци за пристигащите във Франция - от усмивката струи светлина и живот.

Погледнах лицата на загиналите по време на атентатите и си казах, че терористите всъщност са искали да убият именно усмивката им. Все интелигентни, образовани, реализирали се, усмихнати, лъчезарни и шарени хора от всякакъв произход, но обединени от желанието да пият с пълни шепи от свободата на Париж.
Това е силата на Париж, това е неговият живец, това е неговият двигател.
А насреща му се изправя мракобесието, забуленото лице, животът без усмивки, ведрост и музика.

Когато през изминалите дни мнозина си зададоха въпроса защо целият демократичен свят каза JE SUIS PARIS, на мен ми бе изключително трудно да намеря точен отговор. Почувствах се сякаш малко дете ме пита защо небето е синьо, защо вятърът е високо или защо земята е кръгла... То е ясно, че е така и че е нормално, но... защо?
Сега знам! Всички всъщност застанаха зад усмивката на Париж, зад неговата жизнерадост и красота, защото те искат животът им да е красив и усмихнат.

Не го приемайте лично! Просто Париж винаги ще бъде.. Париж.
...

...

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 24 ноември 2015 г.

НА ЛОВ ЗА МИГРАНТИ

Каква щастлива случайност, какво невероятно стечение на обстоятелствата! Ловна дружинка, предвождана - както в доброто старо време - от "големци",  е заловила - както в доброто старо време - група диверсанти/нарушители на свещената българска граница, дето още по времето на Ханко Брат е била точно начертана по силата на международните конвенции и е разполагала с модерни гранични съоръжиения тип "палисада", с вишки, картечници и прочие оборудване.
Е, как да не я охраняваш тая граница? Дори когато човек тръгне да трепе глигани, значи, пак му идва изотвътре да хване някой нарушител!
Дето има една дума, първо да изпълним свещения дълг към родината и чак тогава да се отдадем на трепане на животни, плюскане, поркане, чалга и "циганчици" в Звездец.

А през това време целокупният български народ ръкопляска на големците. Както в доброто старо време. И се прави, че не вижда тъжната истина на една държава - разграден двор, в която никой нищо вече не контролира и в която едни прекарват нелегално мигранти, а други се мобилизират в паравоенни милиции, за да ги гонят. 

А къде са властите в цялата тази работа? Къде е наш'та полиция, дето според химна на Веско Маринов бди зорко над сигурността на гражданите?
Ами, ей я де е - седи на пластмасово столче на пункта в местността Босна в Странджа планина и наблюдава тъжно преминаващите автомобили. А като вдигне палката да спре някой съмнителен камион, за който дори са му съобщили, пе прeвозва мигранти, той пък не му спира. И понеже няма служебен автомобил на разположение (колегата Гошо бил заминал с него да оправи една работа в Зведец), полицаят само повдига рамене и пак сяда да зяпа сънено в очакване на следващ автомобил.

Не ми вярвате, че е така ли? Ами идете да видите сами какви неистови усилия се полагат за опазване на границата и за приемането ни в Шенген. Всъщност, историята с камиона ми е разказвана от местни, така че със сигурност се е случвала поне десетина пъти. Разказвано ми е също как прекарват мигранти срещу заплащане чак до София. И въобще май е обществена тайна, че никой нищо не прави и че ловът на нелегални мигранти е само част от тръпката у съвременния авджия, към когото - ще ме извинявате - изпитвам доста противоречиви чувства. Защото ако бяха такива герои, за каквито се изкарват, щяха на първо време да погнат бракониерите. Е, да, ама едва ли има авджия в Странджа, който да не бракониерства... Или пък щяха да погнат дървосекачите и търговците на дървесина, които съм виждал с очите си да прекарват огромни композиции с дървета, отрязани в парк "Странджа", чийто директор също се пише "ловец на мигранти", барабар с кмета на Малко Търново - също участник в дружинката и инициатор на петицията срещу изсичането на Странджа. Или щяха да хванат телефонните измамници, или да се борят с производителите на канабис (отвисоко се виждат едни такива странни квадратчета със зелени насаждения насред полята...). Абе работа има! Виж, мерак... Освен за циганчици...

Така че, драги ми авджии, като ви знам какви сте и какво всъщност се крие зад цялата тази бутафория, хич не можете да ме зарадвате нито с улова си, нито с псевдо гражданската си позиция...


....
....

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

петък, 20 ноември 2015 г.

МЪЛНИЯ : ИДИЛ ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА!!!!Шефът на организацията решил да я разпусне, защото най-сетне прочел Корана...

Новината бе съобщена от Ал Джазира, след като ИДИЛ разпространи изненадващо комюнике чрез видео съобщение на официалния си сайт, в което обявява разпускането на организацията. Причината е осъзнато наскоро недоразумение – джихадистите всъщност са объркали Корана с някакъв апокрифен текст от VII век...
„Всичко започна с бъзик на нашия колега Патрик – разказва Абу Бакр Ел Багдади във видеото – той просто разменил кориците на книжките и така ни преметна всички!”
Няколко медии потвърдиха междувременно, че Патрик наистина е голям зевзек, защото през двадесетте години на миналия век станал причина за грешно тълкуване на комунизма, след като се избъзикал със Сталин по телефона.
„Получи се малко неудобно, защото умазахме доста нещата... – казва видимо притеснен бившият Халиф. – А аз се чудех защо 99% от мюсюлманите по света си стоят мирно вкъщи без да убиват никого!" - възкликва той. "Пък сега и мъчениците ще се цупят... Защото не съм сигурен, че в отвъдното ще ги чакат 77 девици" - размишлява покаяникът.

По последни данни, Абу Бакр и мнозина от членовете на разпуснатата организация са забелязани как наваксват изгубеното време : докато му татуират на гърдите в максимален формат акронима YOLO (от английски You Only Live Once, "Веднъж се живее!"), Абу си е дръпвал от джойнт, слушайки Боб Марли.
Други пък са се ангажирали в хуманитарни мисии, за да помагат на ближния и да разпространяват послание за мир.

Препечатано от www.legorafi.fr/
(Преводът е мой, а оригиналът на статията на френски можете да намерите тук)
....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

вторник, 17 ноември 2015 г.

"СКЪПИ ИДИЛ" - писмото на един френски блогърСКЪПИ ИДИЛ,

Внимателно прочетох победното ти комюнике. Сигурно успехът на проведените петък вечер атаки в Париж много те е ощастливил. Убийството на невинни граждани, радващи се на футболен мач, рок концерт, или просто отишли да похапнат с приятели в ресторант сигурно ти действа разтоварващо. Въпреки че това все пак едва ли те разнообразява особено от хилядите ежедневни изстъпления, които от години извършваш в Ирак и Сирия. Но една качествена международна компания на мерзавците-нещастници, каквато е твоята, трябва да се изяви и на западния пазар. Моите поздравления, благодарение на тези гадни и кървави спектакли марката ИДИЛ е по-силна от всякога и дори успя да заличи спомена от Ал-Кайда, която сравнена с тебе ни изглежда вече направо разумна

Така значи, ти уби. Но не го направи, разбира се, от любов към кръвта и насилието, ами в името на „Премилостивия Аллах”. Аз, дето си мислех, че „милостта” предполага доброта и великодушие спрямо другите, най-добре да изхвърля тълковния си речник. И да си купя на негово място калашник с гранати и да почна да раздавам и аз любов и съпричастност навсякъде, където се намираш. И да сложа накрая върху благочестивото ти тяло снимката на братовчедка ми Мадлен, подло убита от твоята „милост” миналия петък в Батаклан.

Ако се беше запознал с нея, веднага щеше да я намразиш. Тя беше свободна и щастлива жена, преизпълнена с онази вътрешна светлина, която толкова ти липсва на теб. За твой върховен ужас тя беше интелектуалка, обичаща професията си на учителка по литература в прогимназията. Защото, да, при нас жените не само имат право на образование, но и могат да преподават. Те могат също така да ходят където искат, да слушат музика, да пият алкохол и да обичат когото пожелаят. Без бурка, без насилие. Во кратце, могат да се радват на свободата, която толкова те ужасява и чийто представител е от доста време Париж, дето ти го наричаш „столица на порока и извращението”. Да, скъпи братя и сестри, нека не се съмняваме повече – не трябва да търсим извращенията и порока в избиването на невинни хора от тежко въоръжени фанатици, преобразили Корана в учебник за перфектното терористче, ами в нашия езически начин на живот, съставен от удоволствие и радост. Този „празник на перверзността”, събиращ всяка седмица хиляди „идолопоклонници”, които вместо да обожават смъртта, както ти го правиш, ”развеждайки се със земния живот”, предпочитат да се съберат заедно, за да споделят обожанието си към съществуванието.

По този повод, драги ми малък и смешен мерзавецо ИДИЛ, ще ти призная нещо – аз също съм перверзник и идолопоклонник. Обичам живота, рока, ресторантите и дори гледам от време на време по някой футболен мач. Mea culpa, mea maxima culpa. Аз съм, както казваш ти, кръстоносец. Кръстоносец на свободата, на любовта и благоразположението, само дето, за разлика от тебе, аз еволюирах от Средновековието насам и религията ми не е изтъкана от желязо и кървища, както твоята, ами от плът и надежда. Ще ти дам и един добър съвет, скъпи ми ИДИЛ – побързай, защото Историята е по петите ти и Светлините, които искаше да изгасиш, се превръщат в заплаха за твоя първобитен халифат. 

„Аллах е велик”- пишеш ти. „Следователно на Аллах принадлежи силата, както и на неговия Пратеник, и на вярващите. Но лицемерите не го знаят.” (сура 63, аят 8). По тази точка мога единствено да се съглася с тебе. Дали ще го наречем Господ, Яхве или Аллах, Всевишният няма никаква нужда нито да се убива в негово име, нито да се опорочават законите му. Тогава защо продължаваш да убиваш? Бог толкова ли е слаб в душата ти, че не може да действа сам? Не вярвам. За сметка на това съм сигурен, че го караш да замлъкне. Освен това убивайки в името на Исляма и на мюсюлманите, които уж защитаваш, ти унищожаваш Божието Творение, което пък те превръща в още по-голям нечестивец и грешник от вярващите, които кълнеш, или от езичниците като нас. Обаче тези неща лицемерите не ги знаят.
....
Тази статия е посветена на братовчедка ми Мадлен, чието единствено престъпление бе да обича живота....

Симон Кастеран
...
(преводът си е мой, можете да намерите оригинала на френски ТУК)
....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

неделя, 15 ноември 2015 г.

ЕСЕННА РАЗХОДКА В "PARC FLORAL DE PARIS"

Паркът се намира във Венсенския лес, т.е. източно от Париж и е част от 12-ти арондисман.
Той е същевремено градски парк и ботаническа градина, като в него се организират също така изложения и концерти (през май/юни всяка година има джаз фестивал).
В зависимост от сезона можете да се любувате на различни цветя - лалета, рододендрони, далии... В езерото пък плуват патици, гъски, водни кокошки, лебеди, а по пътеките ще срещнете пауни, катерици... Обособени са парници с миниатюрни дръвчета - бонзай, с тропическа растителност, вивариум с пеперуди. Има и куклен театър, както и два ресторанта/кафенета.

Основната атракция обаче са детските площадки с всякакви катерушки, пързалки, пясъчници и прочие инсталации. През топлите дни тук щуреят цели тълпи дечурлига, а родителите им се излежават на тревните площи или пък пикникуват на дървените масички, поставени там именно с тази цел.

На мен лично ми е изключително интересно да наблюдавам постоянната поддръжка на съоръженията, непрекъснатата обработка на лехите, засаждането на различни растения в зависимост от сезона на цъфтеж... В момента например цветя почти няма, но забелязах, че инженерите-пейзажисти компенсират с цветовете на листата и с различните есенни тонове.
......
Успях да "документирам" разходката единствено с телефона си, което обяснява качеството на снимковия материал :


Изгубен в шумата

Ум царува, ум робува, ум патки гони

Далиите - последните лехи с цветя за годинатаЗдравей дърво!

Среща от най-първи тип - цвете и небе


....

....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

събота, 14 ноември 2015 г.

Денят "след"


Ноември стана януари. Спомените от атентатите в началото на годината изведнъж се съживиха, сякаш се върнахме към мача след кратка пауза. Същите сериозни лица, тихи улици, полиция и военни навсякъде, почти празни детски площадки.
За първи път от края на войната в Алжир правителството обявява извънредно положение в цялата страна. Държавните учреждения, спортните центрове и училищата са затворени.
Как и защо се стигна до тази нова трагедия?
Франция е де факто във война от няколко години срещу ислямизма и диктатурите, потъпкващи човешките права. Само че много често Франция е сама. Така беше сама, когато спря настъплението на Кадафи срещу въстанието в Бенгази, беше сама и в Мали, и в Централно африканската република. И пак беше сама, когато още в началото на гражданската война в Сирия Оланд поиска международна подкрепа на опозицията срещу Асад, който съвсем очевидно избиваше собствения си народ не по-зле от Садам Хюсеин. Съответно подкрепа не бе получена, опозицията бе притисната от Асад и ИДИЛ едновременно, а самата терористична организация "Ислямска държава" пък придоби формата на истинска държава. След многобройни екзекуции и ексцесии от всякакъв вид Западът се чатна, че с бездействието си е позволил да се пръкне чудовище, но... вече беше късно.
Усилията на Франция, колкото и недодялани да изглеждат те понякога, са все пак систематични и донякъде се опитват да компенсират липсата на обща европейска политика в сферата на отбраната и дипломацията. Което пък е голям трън в очите на терористите. И така, Франция - родината на Човешките права и една от основните движещи сили на ЕС - се превръща в предпочитана жертва на ислямизма.
След атентатите през януари стана ясно на всички, че въпросът вече не е дали ще има нови атентати, ами кога, къде и в какви мащаби ще са те. Защото терористите са сред хората в очакване на заповед за действие. Много са извън всякакво подозрение - близо 27% от тях са новоприели исляма джихадисти, или пък младежи от умерени мюсюлмански семейства, родени и възпитани във Франция.
Какво е разрешението на проблема?
Битката тепърва започва и трябва да очакваме нови и нови трагедии на фона на огромни усилия от страна на френското общество да запази интегритета си и да остане вярно на републиканските принципи. А войната няма да спре и заплахата няма да намалее, докато международната общност не заличи окончателно ИДИЛ от лицето на земята, а Европейският съюз не развие институциите си до създаване на обща отбрана.
....
....
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

петък, 13 ноември 2015 г.

Петък 13 в Париж - нови терористични ужаси (актуализирано)

Току-що, точно след края на приятелския мач Франция-Германия, медиите съобщиха за нови атентати в Париж.

Става въпрос за две експлозии в близост до Стад дьо Франс (северно от Париж), както и за нова афера със заложници в концертната зала Батаклан (11 арондисман).
Стадионът е временно затворен и зрителите, присъствали на мача, са пренасочвани към футболния терен, където трябва да изчакат обезопасяването на зоната.
Президентът Франсоа Оланд, който също присъстваше на стадиона, бе евакуиран по време на мача. В момента той е заедно с премиера Валс и министъра на вътрешните работи Казньов в сградата на министерството на вътрешните работи.
...
Според свидетели, стрелящите с автоматично оръжие са викали "Алах акбар".
По последни данни убитите са поне 30...
---
23,15 ч., данните вече сочат поне 40 убити...
Според свидетели, стрелбата в залата е започнала по време на концерт, стрелецът е крещял "За Сирия!"
....
Обявен е код "Червен-алфа", което съответства на опастност от няколко атентата едновременно. Полицията се опасява от хипер-тероризъм, т.е. масирана атака с убийства и заложници на няколко места.
....
23,40 ч., Говори се вече за 60 убити в три експлозии до стадиона и шест престрелки в Париж.
....
ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА, ИЗВЪРШЕНА ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАСАМ
....
В залата Батаклан терористите все още държат заложници.
....

Президентът Оланд обявява извънредно положение и разполага военни части в Париж.
Затваря също границите.
....
Американският президент Барак Обама изразява съболезнования за тези "атентати срещу всички човешки ценности".
....
Говори се за поне 40 убити и над 60 много тежко ранени.
00,10 ч., в залата Батаклан терористи държат многобройни заложници.
...
Над Париж кръжат хеликоптери, 5 линии на метрото са затворени.
00,20 ч., чуват се нови експлозии и стрелба.
....

00,35 ч., Спец.частите щурмуват обсадените в Батаклан терористи.
Щурмът е потвърден вече официално.

00,50 ч., щурмът е приключил. Поне двама терористи са убити. В залата очевидно е извършено масово убийство, терористите са избивали хората с гранати.
....
Засега няма официални данни за броя жертви, но очевидно те са много повече от досега цитираните цифри.
В залата се е привеждал концерт на калифорнийска дед-метъл група. Самата зала е с капцитет от 1500 зрители и очевидно е била пълна.
....
Залата Батаклан се намира на 200 метра от редакцията на Шарли Ебдо.

....
1,10 ч., първи данни за жертвите в Батаклан - около 100 убити зрители, трима убити терористи.
....
1,25 ч., съветът на министрите е приключил и всеки момент се очаква президентът Оланд и премиерът Валс да пристигнат в Батаклан.
Според медиите общо жертвите са 114.

Малко по-рано през ранния следобед движението по линия А на регионалната експресна мрежа бе прекъснато заради сигнал за бомба на Гар дьо Лион. Дори бе споменато като куриоз, че немският национален отбор по футбол е бил евакуиран.
....
Обявеното извънредно положение засяга цялата територия на страната, което се случва за първи път от войната в Алжир насам.
....
Оланд пред Батаклан : "Ще водим битка и тя ще бъде безмилостна."
....
3 ч., последните данни са за поне 120 убити.

....Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

сряда, 11 ноември 2015 г.

11 ноември, Примирието

На днешната дата се отбелязва краят на Първата световна война, а в някои страни денят е дори официален празник. Учудващо е как 97 години по-късно хората не само си спoмнят за този конфликт, отнел живота на милиони и създал условия за още по-мащабната и кръвопролитна Втора световна война, но и почитат паметта на падналите воини - всички гробове на войници, паднали в легендарните окопи, се окичват с цветя и знамена.
Първата световна война все още я наричат по навик "Голямата война", както са я наричали нейните съвременници, защото за първи път в човешката история сраженията приемат такива  размери. Пак по онова време хората са я наричали също "Последната война", защото са си мислели наивно, че след преживените мъки и нещастия човечеството няма никога повече да стига до подобни катаклизми.
Нека все пак почетем паметта на всички загинали и запомним деня с радостта на обикновените хора, отървали се от бремето на една грозна и ненужна война... Каквито са впрочем всички войни.
 (Тук се сещам да спомена, че имам прадядовци от двете страни на фронта...)

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

неделя, 8 ноември 2015 г.

Те надделяха...

Честно казано, правителството отстъпи пред протестите на полицаите доста по-бързо от очакваното. Направо на човек му идва да си каже, че цялата абортирала реформа барабар с последвалите протести са си чиста проба инсценировка.

Но нека все пак приемем, че добрата воля за реформи е била истинска, а полицията ни наистина не заслужава да разполага с привилегиите, които толкова дразнят средностатистическия българин. Да, става дума за привилегии в една бедна страна, където минималната заплата е десет пъти по-ниска от тази в западна Европа. На пръв поглед подобно положение изглежда несправедливо и затова средностатистическият българин подкрепя плахия анонс на правителството. Така де, важното не е доходите на всички да се вдигнат, ами тези на корумпираните полицаи, дето са на всичкото отгоре прости и нахални, да паднат хептен...  Демек "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на ченгето да му е зле".
Полицаите съвсем логично се надигат на протести, които не са съвсем законни комай... Обаче, ако законът не разрешава подобен протест, защо тогава полицаите си го позволяват?
Ами позволяват си го, защото могат. Защото в страната на ченгетата пожарникарят е цар. Защото полицаите са също толкова корумпирани, колкото средностатистическият българин е корумпиращ. Защото полицаят по нищо не се различава от средностатистическия българин. Полицаят Е средностатистическият българин - нито по-умен, нито по-глупав. Нито по-възпитан, нито по-невъзпитан. Нито по-богат и привилегирован, нито по-беден и онеправдан.

Оттук нататъка обаче логиката и дебатът около нея изчезват, за да отстъпят място на нещо, което по никакъв начин не е свързано с полицията, протестите или заплатите. Всъщност българинът тихомълком завършва темата за анонсираните реформи с ясното съзнанание, че така или иначе той е неспособен да ги изведе до успешен край.
И именно от това боли най-много - вече 26 години се преструваме, че правим нещо, отчитаме дейност и фалшифицираме съвестта си. А иначе нито политически успяхме да скъсаме с тоталитаризма и да се интегрираме в демократичния свят, нито създадохме функционираща пазарна икономика, нито възпитахме качествено гражданско общество, способно да излъчи стойностни представители, които да го поведат някъде към нещо.
Това е.
България е една осъдена на стагнация държава, в която нищожните привилегии са над закона, логиката и нуждата от реформи, а няколкодневен протест на шепа хора може да накара правителството да бие отбой.
Недейте да се сърдите, просто пробвайте да станете полицаи.
....
....

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)