Те надделяха...

Честно казано, правителството отстъпи пред протестите на полицаите доста по-бързо от очакваното. Направо на човек му идва да си каже, че цялата абортирала реформа барабар с последвалите протести са си чиста проба инсценировка.

Но нека все пак приемем, че добрата воля за реформи е била истинска, а полицията ни наистина не заслужава да разполага с привилегиите, които толкова дразнят средностатистическия българин. Да, става дума за привилегии в една бедна страна, където минималната заплата е десет пъти по-ниска от тази в западна Европа. На пръв поглед подобно положение изглежда несправедливо и затова средностатистическият българин подкрепя плахия анонс на правителството. Така де, важното не е доходите на всички да се вдигнат, ами тези на корумпираните полицаи, дето са на всичкото отгоре прости и нахални, да паднат хептен...  Демек "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на ченгето да му е зле".
Полицаите съвсем логично се надигат на протести, които не са съвсем законни комай... Обаче, ако законът не разрешава подобен протест, защо тогава полицаите си го позволяват?
Ами позволяват си го, защото могат. Защото в страната на ченгетата пожарникарят е цар. Защото полицаите са също толкова корумпирани, колкото средностатистическият българин е корумпиращ. Защото полицаят по нищо не се различава от средностатистическия българин. Полицаят Е средностатистическият българин - нито по-умен, нито по-глупав. Нито по-възпитан, нито по-невъзпитан. Нито по-богат и привилегирован, нито по-беден и онеправдан.

Оттук нататъка обаче логиката и дебатът около нея изчезват, за да отстъпят място на нещо, което по никакъв начин не е свързано с полицията, протестите или заплатите. Всъщност българинът тихомълком завършва темата за анонсираните реформи с ясното съзнанание, че така или иначе той е неспособен да ги изведе до успешен край.
И именно от това боли най-много - вече 26 години се преструваме, че правим нещо, отчитаме дейност и фалшифицираме съвестта си. А иначе нито политически успяхме да скъсаме с тоталитаризма и да се интегрираме в демократичния свят, нито създадохме функционираща пазарна икономика, нито възпитахме качествено гражданско общество, способно да излъчи стойностни представители, които да го поведат някъде към нещо.
Това е.
България е една осъдена на стагнация държава, в която нищожните привилегии са над закона, логиката и нуждата от реформи, а няколкодневен протест на шепа хора може да накара правителството да бие отбой.
Недейте да се сърдите, просто пробвайте да станете полицаи.
....
....

Коментари