ГОСПОДИН ЛЕГКОСТУП, ВИЕ СТЕ ИДИОТ!

Следващият пост не е от мен – написан е от мой близък приятел, а аз го публикувам от солидарност и в знак на протест срещу повсеместното опорочаване на българското общество. Образование, правосъдие, култура, икономика, здравеопазване, спорт... На всяко ниво господства по някой всесилен бей, колещ и бесещ по собствено усмотрение, а гражданското общество закърнява все повече и повече и скоро съвсем ще изчезне.

...







Тази особено неодухотворена физиономия принадлежи на многоуважаемия професор Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".

(Не, не сънувате, човекът е направил онова, което би накарало всеки френски моделиер да си тегли куршума - съчетал е тъмносиньо сако на райета с черна риза дюз. Колкото до вратовръзката...)

Както вече се досещате, освен с името, заето сякаш от "Именник на българските ханове", а всъщност с белогвардейски произход, професорът е прочут със страстта си към модата от началото на деветдесетте със средновековни елементи, подчертаващи болярския му произход, а селско-академичната му осанка се допълва от сребрист мерцедес с мутренски номер, който по екстравагантност в Търново отстъпва единствено на тойотата на Митьо Пищова.


Злите езици твърдят, че професорът зорлем се е добрал до средно образование, но това изглежда не му е попречило да стане професор по педагогика, въпреки че по образование е художник.


И изобщо всичко – от естетическото чувство до призванието - изглежда наистина много сбъркано. Легкоступ е от поколенията труженици, които със старанието си успяват да съсипят авторитета на ВТУ и да го направят от второ по реноме висше училище в България (след Софийския едем), в сегашното жалко подобие на школо. Въпреки жестоката конкуренция, Великотърновският отдавна задминава култови образователни предприятия като ШУИ, Лесотехническия и кой ли не. Там можеш преспокойно да влезеш английска филология след завършен тригодишен техникум, достатъчно е да си купиш теста от приемния изпит, както се случи например миналото лято. Преди година пък се оказва,че ВТУ като всеки себеуважаващ се хуманитарен университет е издавал дипломи за агрономи. Голям късмет за родното земеделие ще бъде, ако гордите легкоступови агрономи последват примера на своя първообраз Мичурин, който според легендата се е споминал, берейки магданоз от една топола.



Легкоступовите подлоги извършват и още много добри дела с цел усвояване на средства, но последната им идея надминава по мащаб всичко останало.


Иде реч за предложението „Самодержец всей России” Владимир Путин да бъде обявен за доктор хонорис кауза на Великотърновския. Дали от благодарност, че последният остави на студено газифицираното Търново тая зима, дали заради колосалния принос на офицера от КГБ към световната наука и култура, не е добре известно. Или може би от чисто патриотично преклонение пред Гоце, който след непълнолетните ромки най-много обича университетските софри и МГУ.Отдавна съм свикнал престъпници като Легкоступ да крадат парите на старите хора, за да си пълнят резервоара и да пазаруват безвкусици. Но да унижават националното ми достойнство, това вече наистина минава всякакви граници!
Господин Легкоступ, Вие не сте просто леко тъп, ами сте си чист идиот!

Коментари

  1. Още преди 120 години Захарий
    Стоянов е дал най-кратката и
    точна характеристика на този
    тип безродници:РУБЛАДЖИИ.
    У нас е бъкано с такива - за
    съжаление.

    ОтговорИзтриване
  2. Голям резил! Завършил съм този университет, честна дума, по времето на моето следване такива изроди там нямаше.
    Ето и една полезна връзка по въпроса: http://bogomep.eu/2009/?p=113.

    ОтговорИзтриване
  3. И по мое време нямаше, но съсипаха университета, а смея да кажа, че духът в този университет и като цяло атмосферата беше на по-високо ниво от това в СУ.

    За съжаление сега говоря в минало време :(

    ОтговорИзтриване
  4. Сандо, пропускаш едно мноооого важно нещо от характеристиката на г-н Легкоступ... преди година и половина бе избран за общински съветник от листата на ... СДС... Дори беше гласен за председател на ОбНС, не заради мнозинството на въпросната партия в него, а заради това, че поне има що годе някаква култура за разлика от водачите на листи на ГЕРБ, БСП и Атака ... в края на краищата обаче (уж)поради натоварената програма председател стана Ицо Пицата - съученик на майка ми от Елена и човек, на който цялото училище едно време се е смеело ... сещай се за какво става дума.

    Да не говорим, че друг "бележит" търновец и кмет 3-ти мандат също се пръкна от ОДС(тогава) , подобно на други знаменистости като Краваров в Банско и Софиянски в София...

    Изобщо изуй гащи е май работата....

    ОтговорИзтриване
  5. Привет,
    доколкото ми е известно Гоце вече е тръгнал на поклонение в Москва, където ще стори дълбок поклон на Бащицата и ще съобщи благата вест за удостояването Му с доктор хонорис от ВТУ.
    Днес е 4 февруари, дата, на която според Гоце, той бил спасил България от гражданска война, отказвайки се от мандат за правителство през 1997. Според мен единственият начин Гоце да спаси България, е най-сетне да вземе да се застреля.

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за чудесната статия. Завършил съм университета, който е завършил В.Путин (Санкт Петербургския), но не смятам, че с това се вдига авторитета на моя университет, напротив. А търновци трябва да направят така, че Путин никога да не си получи титлата. Какво пречи да се обяви бойкот на университета, който се резили по този начин, т.е. признава, че няма нищо общо с академичния дух?! А истинските учени в този университет не трябва да позволяват да се лепне такова петно върху реномето на университета им...

    ОтговорИзтриване
  7. Идиотът не е само Пламен Анатолиев Легкоступ. Той е предложил, а Академичният съвет единодушно се е съгласил.
    А съставът на Академичния съвет, освен Легкоступ, е:
    2. Акад. дфн Иван Николов Радев, проф - ФФ
    3. Проф. дин Иван Илиев Стоянов
    - ИЮФ
    4. Проф. дфн Иван Харалампиев Иванов -ФФ
    5. Проф. дин Казимир Попконстантинов Константинов - ПБФ
    6. Проф. дфн Стоян Панайотов Буров
    -ФФ
    7. Проф. д-р Божанка Маркова Моцинова -ПФ
    8. Проф. Иван Иванов Бочев
    -ФИИ
    9. Проф. Константин Станев Денев
    -ФИИ
    10. Доц. дпн Байко Петков Байков
    -СФ
    11. Доц. д-р Багрелия Борисова Събчева -ФФ
    12. Доц. д-р Валентин Атанасов Спиридонов-ИЮФ
    13. Доц. д-р Венка Петрова Кутева-Цветкова-ПФ
    14. Доц. д-р Вихрен Янакиев Бузов
    -ФлсФ
    15. Доц. д-р Дафина Георгиева Донева- СФ
    16. Доц. д-р Добринка Петкова Златева -СФ
    17. Доц. д-р Живко Трифонов Карапенчев-ПФ
    18. Доц. д-р Красимир Тодоров Петров- ФФ
    19. Доц. д-р Маргарита Кръстева Тодорова-ПФ
    20. Доц. д-р Николай Станев Проданов-ИЮФ
    21. Доц. д-р Пенчо Стоянов Пенчев
    -СФ
    22. Доц. д-р Петко Стефанов Петков
    -ИЮФ
    23. Доц. д-р Пламен Христов Павлов
    -ИЮФ
    24. Доц. д-р Радослав Димитров Радев- ФФ
    25. Доц. д-р Сашо Иванов Марков
    -ФлсФ
    26. Доц. д-р Христо Илиев Бонджолов-ФФ
    27. Доц. Пеньо Семов Пенев
    -ФИИ

    Данните за членовете на Академичния съвет съм взел от сайта на Университета. Ако не е подновен и в списъка присъстват хора, които нямат общо с идиотщината, моля да бъда извинен от невинно морално пострадавшите.
    Показвам списъка, защото съм уверен, че всички идиоти трябва да бъдат посочени с пръст конкретно.
    Та да няма хлипане, "ама в миналото го нямаше това.."

    Поздрави на Автора и Домакин:

    Алеко

    ОтговорИзтриване
  8. Пу-пу (кръстя се три пъти припряно и плюя в пазва)...

    За съжаление ВТУ-идиотщината остава сякаш малко встрани от медийното внимание в рОдината на тов. Пырванов. За още по-голямо съжаление ужасните новини от последното денонощие ще продължат тази тенденция и никой джорналист няма да попита нищо Леката стъпка и четиридесетте разбойници от Академичния съвет.
    Язък му за белогвардейския произход...

    ОтговорИзтриване
  9. Или с други думи казано - ако идиотите можеха да летят, небето над ВТУ щеше да почернее от хвъркати професори и доценти... И като цяло слънцето над България трудно щеше да си пробива път - особено към парламента, правителството и президентството.

    Не, не е никак мъжко да се дават такива титли на изпечени главорези и врагове на демокрацията. Но от друга страна пък търновските неграмотни подлизурковци едва ли знаят за съществуването на истински радетели за човешки права, които наистина заслужават да бъдат почетени - като Гари Каспаров например, смъртен враг на Путин и Сие.

    Колкото до белогвардейския произход на Легкоступ - заради кривите сметки на Стамболийски половината врангелова армия (начело с генерал Кутепов) се озовава в България, но това не е кой знае какъв повод за радост (нито за Стамболийски, нито за демокрацията), като се има предвид ролята им в Деветоюнския преврат и в потушаването на Септемврийското въстание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Английска Филология В. Търново

      Искам да разкажа някои неща за там, понеже усещам болка и огорчение и искам да ми олекне като разкажа на други хора какво видях там. Завърших преди много време, няма да кажа точно кога, понеже нямам доверие на преподавателите там, ако прочетат истината за себе си може да се настроят срещу мен. Мисля, че повечето преподаватели от катедра Английска Филология са студени, егоистични И високомерни хора. Топлите И човечни хора там са много малко. Така съм ги преценил като хора, иначе има добри специалисти И може да научиш английски език много добре, може да станеш добър учител по английски език или преводач, ако завършиш там.

      По принцип ако коментираш някой е редно да присъства да се защити, но в случая няма как да стане, затова ще опиша моите впечатления:

      Людмила Костова - мисля, че е много добър специалист И много добър преподавател, но има някакво високомерно, студено И егоистично излъчване. Никога не съм имал чувството, че мога да я спра в коридора на университета, да попитам нещо, И тя да ми отговори любезно И да ми отдели време за подробно И любезно обяснение. Напротив, винаги ме е било страх да я питам нещо, винаги съм стоял на тръни, че ще се подразни, все едно й губя времето И ще реагира раздразнено И сопнато. Същото важи И за кабинета на секретарката й горе - никога не съм можел да почукам И да питам нещо на спокойствие, знаейки че ще получа добра дума, винаги съм чукал на вратата със страх И притеснение, че вътре ще се държат студено, високомерно, злобно И сопнато с мен. На пръв поглед това са малки неща, но предизвикват болка И огорчение, които остават вечно.

      Свилен Станчев - има добри знания по предмета си, но по време на лекции се шегува по просташки начин И понякога използва вулгарен, циничен, сексуален език И думи, което не е редно. Като човек е хитър, знае си интереса много добре. Мисля, че е редно да се облича малко по-официално, ходи прекалено спортно.

      Таня Дървенова - добър специалист по предмета, но И тя излъчва студенина И високомерие.

      Саркис Асланян - добър специалист, мисля, че беше оттегчен и с нетърпение си чакаше пенсионирането.

      Дафинка Генова - добър специалист по предмета, но И тя излъчва студенина, егоизъм И високомерие.

      Имаше една доцентка по американска литература, която мисля се изнесе за Америка, имаше излъчване на много тъжен, депресиран, самотен човек, пречупен от нещо. Вървеше като призрак около университета.

      Елена Златанова - добър специалист, но егоист И студена. Искаше по-голяма заплата, коментираше колко малко й плащали.

      Гинка Пенакова - добър специалист И топъл човек. Един преподавател като отвори вратата И просто неговото излъчване се усеща.

      Вакрилен Килйовски - ок.

      Павел Петков - като студент беше направил добро впечатление на преподавателите, но мисля, че после като стана асистент беше издигнат по-скоро с цел да се балансира съотношението мъже-жени в катедрата, отколкото заради това, че е някакъв велик преподавател. Хитър е И знае на кой да прави добро впечатление. Беше представян като някакъв секс-символ, а по-скоро има излъчване на момче, отколкото на мъж, не го намирам за мъжествен. Има нещо егоистично И хитро в него.

      Имаше И един много добър, топъл И човечен човек, де да бяха всички там като него. Най-добрия човек там. Запазвам името му в тайна.




      Изтриване
  10. Във връзка с белогвардейците и Търново ... на президентските избори 1996 имаше една много любопитна двойка кандидати от Българска национална екологична партия :) Илиян Николов и Сергей Немцеров(и двамата от ВТ) съответно кандидат за президент и кандидат за вице :))) Спечелиха даже 4920 или 0,11% от гласовете в рОдината... Та въпросния кандидат за вице беше също виден представител на артистичната и творческа гилдия в града... но за мъртвите или ...или нищо. Спомням си само как го бяха представили в някакъв вестник - потомък на белогвардейски род, който дошъл в България с кораб след Октомврийската революция. Слезли във Варна, продали кораба и изпили парите :)))

    Абе няма такива панаири като тука никъде по света ...

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам защо се набляга на белогвардейския произход на Легкоступ. Това не може да бъде етикет нито за "добрите", нито за "лошите". Просто, в една империя се е водила гражданска война, червените надделяват над белите и за да не бъдат изклани, избесени, издавени - отпътуват към Турция (предимно). От там - към която страна предпочетат и която ги приеме. За паспортите (наречени Нансенови)се е погрижил Върховният комисар по бежанците към ОН - Фритьов Нансен. Който получава Нобелова награда за мир за грижите към руските и арменските бежанци, както и за българските бежанци от Тракия. А коя страна как е подходила към белогвардейците - е въпрос на държавен ред. Врангел умира в Белгия, ама е погребан в Белград, защото в Сърбия са разположени по-голямата част от войските му. В България е по-малката част. Кутепов се подвизава в Париж, от където е отвлечен от чекистите. Шкуро кара такси в Белград, а след това ръководи цирк в Париж. Краснов се подвизава в Берлин. Деникин е в Париж. И т.н.
    Въпросът не е дали Легкоступ е белогвардейска издънка. Въпросът е защо истинние болгарские патриоти - академици са си вдигнали кунките.
    Останалото е разсейваща подробност.

    С извинение за обстоятелствените обяснения,
    Алеко

    ОтговорИзтриване
  12. Алеко е напълно прав - белогвардейският баща на Пламен Лекгоступ няма нищо общо със ставащото в момента. Това е само още един парадокс, напомнящ странно за Симеон Сакскобургготски - синовете се превръщат в ренегати и се съюзяват с враговете на бащите си. За мен просто е немислимо как син на белогвардеец може да почете с докторска титла един долен чекист. В такива случаи знаем какво би казал Тарас Бульба...

    Иначе историята на гражданската война е толкова невероятна, че е невъзможно човек да засегне темата без да се разговори за нея :-))) Преди години дори писах курсова работа за съдбата на белогвардейците след края на войната (бягството от Крим, престоя в Галиполи, разпределянето в Югославия и България...), така че обстоятелствените обяснения на Алеко ми доставят огромно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  13. Искрено мисля, че ако има академичен дух, ако има гражданска съвест, това, което е сделал Легкоступ, не би минало като предложение още на заседанието. Затова, за мен, основната вина, за случилото се, е в Академичния съвет.
    Което не оневинява Легкоступ. Съдейки по фамилията му, трябва да е украинец. Не знам доколко познава историята на народа си, но украинците нямат общо нито по език, нито по писменост, нито по историческо развитие с московците. Но векове са омаловажавани, потискани и обиждани. Та до ден днешен.
    Ама въпросната особа получава с удоволствие наскоро следните руски награди:
    1. Медаль Ордена „Великая Победа” – постановление Президиума Академии проблем безопасности, обороны и правопорядка (от 02. 05. 2006., № 203), гр. Москва, Русия.

    2. Орден “Ломоносов” - постановление Президиума Национального Комитета Общественных Наград (от 26. 02. 2007., № 02-07) , гр. Москва, Русия.

    3. Почетната награда “Кръст “За заслуги” на Руската Академия за естествени науки – 16 ноември 2007 год.
    Особено тая Академия по проблемите на безопасноста, отбраната и правовия ред ми е особено "мила".

    Ако гражданството на Велико Търново е гражданство, ако академизма във Великотърновския университет е наистина академизъм - за тези си постъпки Легкоступ трябва да се изнесе към матушката си.
    А "академиците" от Академичния съвет трябва да молят за прошка.
    Разбира се, ако на някого му пука.

    Алеко

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за статията! Отдавна ми бъркат в очите едни такива стълпотворения от академици, професори и пр. 'учена' паплач,...
    Примерите, с които се сблъсквам лично ще трябва да опиша специално, но в момента, например се сещам за един професор, чието име не си спомням, но - преподавател по информатика, който в писмено задание за студенти препоръчва литература за подготовка за изпит от 1986!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Алеко : за да признае вината си, човек трябва да има доблест и чест, а в случая на горепосочения академичен съвет такова нещо нЕма. Така че просто ще се въздържа да цитирам думите на Ф.Боков относно вината и мезетата...

    yoalbo : Рабле беше казал, че "науката без съвест руши душата" (Science sans conscience n'est que ruine de l'âme).

    Така че по човечност великотърновските "учени" от обкръжението на Лекгоступ са далеч по-долу в социалната йерархия от всеки неук, но достоен човек.

    ОтговорИзтриване
  16. Сандо, съгласен съм за достойнството и честта. Но, за да съществуват критерии за тези понятия, трябва да има околна среда, т.е. обществена стойностна нагласа.
    Отвратителното в случая е, че членовете на Академичния съвет са 39. Аз съм посочил само 28-те хабилитирани. А има и още 11 нехабилитирани. Които се предполага, че са млади хора. Ако е вярно, че целият Академичен съвет е гласувал единодушно, това означава две неща:
    1. "академиците" нямат уважение към научни степени, респективно към човешки постижения. В последните си проявления, Путин се характеризира с горещата война в Грузия, с газовата война с Украйна и с наченки на студена война със Запада. С награждаването му, "академиците" аплодират тези му действия. С което превръщат университета си в едностранчиво оценъчна политическа академия.
    2. "Академиците" не очакват да бъдат осъдени за действията си от средата, в която живеят. Поради това и не чувстват срам.

    Поздрави,
    Алеко

    ОтговорИзтриване
  17. апък сина му се радва за "успеха" на баща си и си носи надутата физионимия в джоба,сякаш е най-големия..
    Браво за статията!Заглавието.. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ново двайсе! Статия от главния редактор в днешния брой на "Янтра Днес", единият от двата местни всекидневника, несобственост на Ирена Кръстева :

    На кривия политик Путин му пречи

    Владимир Путин да не става почетен доктор на Великотърновския университет. И да не идва във Велико Търново. Около тази теза се обединиха група от хора, които се определят като граждани на старата столица. Идеята светкавично яхна и една партия (как ли пък не?). вж. стр. 2
    За ролята и значението на Владимир Путин тепърва ще говорят изследователите на историята. Лош или добър политик е той, ще покаже времето. Във всички случаи обаче буди недоумение категоричното твърдение на ДСБ, че Путин е диктатор. Да не го е осъдил трибуналът в Хага или пък да има решение на международен съд за това, а ние да не сме разбрали?
    Това, което знам със сигурност е, че ако Путин дойде във Велико Търново, името на града ще влезе във всички световни агенции. А заедно с него и името на България. И няколко милиона чужденци ще видят кадри от неземната красота на този град и може да поискат да го видят. И няколко хиляди младежи от България може да се заинтересуват от великотърновския университет и да поискат да дойдат да учат тук.
    Ако световноизвестният Путин дойде във Велико Търново, градът ще спечели реклама, за каквато не може и да мечтае, камо ли да си я плати. Интересно е, ако Путин не дойде, какво точно ще спечелят световнонеизвестните каузи на политици и комитети, чиито имена никой няма да помни още утре...



    Боже .. боже ... ела си прибери вересиите!

    ОтговорИзтриване
  19. Известно е, че историята рядко се произнася различно от Scotland Yard. Това разбира се няма как да е известно на видните патриоти-бизнесмени от "Янтра днес".
    Интересен според мен е и един друг ракурс: не е ли крайно непочтено всичко това да се случва именно в родния град на Стефан Стамболов!?

    ОтговорИзтриване
  20. Не бях посещавал този блог около седмица, дойдох и току-що прочетох това съобщение.

    Аз съм кореняк търновец и съм завършил Великотърновския университет през 1978 г., английска филология - при много добри преподаватели, повечето млади тогава. Един от тях е днешният професор в Американския университет проф. Богдан Атанасов, на когото тогава "партията" не разрешаваше да работи на длъжност повече от асистент, тъй като баща му е бил посланик на Царство България в Берлин, Париж и Лондон (имал неблагоразумието да се завърне в Бг след 09.09). Атанасов е един от най-добрите познавачи в света на староанглийска литература, вкл. Шекспир .... Гост-професор тогава ни беше (за пръв път в историята на българските университети въобще) и проф. Уийкс, днес покойник, който цяла година ни преподава американска литература.

    Деянието на днешния така наричащ се Академичен съвет на ВТУ не мога да определя по друг начин, освен като АБСОЛЮТЕН ПОЗОР И ТОТАЛЕН ПРОФАНИЗЪМ!

    Целият нормален свят знае какво представлява Путиновска Русия - една отдалечена поне на десетилетия от цивилизования свят държава, в която ДОРИ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЕ СТРУВА НИЩО - обстоятелство, доказано от десетките политически убийства както в русия, така и в целия свят, на които тяхното правителство реагира с цинизъм!

    Все пак, непосредствено преди да дойда в този блог, ми беше посочен един материал, който донякъде измива лицето на ВТУ заради ПОЗОРНОТО ДЕЯНИЕ на неговия така наречен Академичен съвет. Ето го:

    ДЕКЛАРАЦИЯ

    На свое заседание, проведено на 26. 01. 2009 г., Академическият съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е взел решение за удостояване на премиера на Руската федерация г-н Владимир Путин с почетното звание „доктор хонорис кауза” на нашия Университет. Ние заявяваме, че това решение не е съобразено с мнението на цялата академична общност, и категорично се разграничаваме от него, защото: 1. Тази кандидатура противоречи на чл. 80, ал. 8 от Правилника за устройството, дейността, управлението и финансирането на ВТУ: „званието Доктор хонорис кауза се присъжда за изключителни постижения в хуманитарните, природо-математическите науки и изкуствата”. 2. Кандидатурата не е обсъждана от академичната общност. Въпреки че не противоречи на регламентираната процедура за номиниране, смятаме, че академичният плурализъм изисква спазването на демократичната традиция, предполагаща номинация от страна на катедра, обсъждане и съгласуване в съответния Факултетски съвет и едва след това решение на Академическия съвет. 3. Погазена е академичната автономия – решението е взето под външен натиск от страна на „Българо-руски юридически клуб”, организация без каквато и да е академична легитимация. 4. Мотивът за връзката на Владимир Путин с Търновската конституция е чисто политически. В такъв случай е редно фигурите от неговия ранг – президентът и министър-председателят – да вземат съответно политическо решение и да го наградят. С настоящата декларация ние не търсим конфронтация и разделение на академичната общност. Загрижени за съдбата на нашата Алма Матер, за нашето университетско настояще и бъдеще, за нашата роля като изследователска и научнообразователна институция, призоваваме АС да преразгледа и отмени това решение.
    3.ІІ.2009 г., В. Търново
    Проф. Константин Денев, Доц. д-р Димитър Димитров, Доц. д-р Иван Лазаров, Доц. д-р Мария Илиева, Доц. д-р Кирил Кабакчиев, Гл. ас. д-р Димитър Михайлов, Доц. д-р Пламен Павлов, Доц. д-р Светлозар Влайков, Доц. д-р Иван Станков, Доц. д-р Атанас Дерменджиев, Доц. д-р Милко Палангурски

    http://ivo.bg/2009/02/06/%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD/

    В качеството ми на завършил ВТУ изразявам тук пълното си недоумение от ПОЗОРНОТО решение на така наречения Академичен съвет на ВТУ и категоричен протест срещу него - то нанася сериозни морални вреди и на всички възпитаници на този университет!

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  21. Хм... Нещо не се връзва.

    Двама доц.д-ри Пламен Павловци ли има във ВТУ?
    Гледам списъка с членовете на Акад-съвета, дето единодушно е хонорувал Вовата, и имената под декларацията от коментара на г-н Кабакчиев.

    Или те са си двама, но обитават едно тяло :)))

    ОтговорИзтриване
  22. По - скоро Мръсен идиот. И като си помисли, че на руснаците българи са им секли среброто и оттам е думата рубла (рубить), гнусна история

    ОтговорИзтриване
  23. Същото е и положението с професор Константин Денев, той е член на съвета приел решението и е първият подписал декларацията contra. Очевидно вотът не е бил никак единодушен и по-скоро мъртводушен...

    ОтговорИзтриване
  24. Този си прилича на гъзолизец, дребна душица и мазна физиономия - типично наклонена главичка към по-силния на деня ОТВРАТ и този е РЕКТОР.
    БОЖЕ, ПАЗИ ТЕЗИ СТУДЕНТИ.
    Апропо, а по какво е професор този СУРАТ?

    ОтговорИзтриване
  25. Браво Сандо.
    Но се оказва , че не е само той идиота, списъка койо прилага Алеко е доста дълъг

    ОтговорИзтриване
  26. Хубава дискусия се получи. Думите на hinkoff, че идиот не е само един и че "списъкът на Алеко" (какъв контрапункт със списъка на Шиндлер, а) е доста дълъг, ме насочиха и към една мисъл на Алеко, която искам да коментирам, а именно, че политиката на Путин се характеризира с "горещата война в Грузия, с газовата война с Украйна и с наченки на студена война със Запада. С награждаването му, "академиците" аплодират тези му действия."

    Страхувам се, че Алеко, а и повечето тук изключително много сте надценили в случая - и грешно преценявате изобщо - визираните от вас като "академици". Ако приемем, че чрез награждаването на Путин те аплодират неговата политика и конкретно "горещата война в Грузия, газовата война с Украйна и с наченки на студена война със Запада", те щяха да бъдат МИСЛЕЩИ същества. Страхувам се, че приписването на тези идиоти (ако беше един, щеше да е просто приказка) на способност за мислене е груба грешка. Това са едни кръгли малоумници с инстинкти на животни - които имат усет единствено за това, откъде може да дойде някакво папо. Усетили са в случая, че, първо, папо може да дойде от Путинска Русия (което категорично доказва невъзможността им за мислене), второ, което е съвсем сигурно, с това свое "решение" те делегират "право за мислене" на съответен малоумник № 1, за който те разсъждават, че се грижи И за тяхното папо (освен за своето лично)!

    Позволете ми да познавам издълбоко характеристиките на тези КРЪГЛИ МАЛОУМНИЦИ и, съвсем откровено казано, АБСОЛЮТНИ ОТРЕПКИ - работил съм шест години в два университета (по днешните наименования) и след това 17 години в БАН (като междувременно преподавах и в доста други университети).

    Както вече писах другаде, през 1990-91 г. в България имаше нагласа за осъществяване на ЛУСТРАЦИЯ в академичните среди - нещо, което беше осъществено светкавично в бившата ГДР. Но ... българите нито си имат Западна Германия, която да им направи лустрацията, нито имат интелектуален и морален потенциал - под формата и на съответен необходим процент хора в академичната сфера, които да осъществят радикална промяна.

    Мой коментар за германската лустрация в академичната област и за инициативата за българска лустрация - която аз изразих навремето в два вестника (едновременно) от името на много хора, можете да видите в блога на Иво Инджев, наред с една голяма дискусия по темата тук. (Всъщност две дискусии - вж. линковете по-долу.) Самият Инджев е много вдъхновен от великотърновските (нео)дисиденти:
    http://ivo.bg/2009/02/06/%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD/
    http://ivo.bg/2009/02/07/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0/

    ОтговорИзтриване
  27. Очевидно много хора не са съвсем наясно в какава дипломатическа каша може да вкара България господин ректорът Легкоступ и его друзя. Първо се оказва, че решението на така наречения академичен съвет не е било взето единодушно както бе обявено. Значи решението е не само неправилно обосновано. От подписаната протестна декларация става ясно, че преди вземането на това решение не се е състоял никакъв дебат дори в рамките на съвета и университета, още по-малко са взети предвид обществените нагласи. Този дебат вече се случва и всичките му аспекти и перспективи са много добре известни на руския посланник в София.
    В създалата се ситуация, на българската държава, независимо от това кой я управлява в момента, не и остава нищо друго освен да се опита да потули скандала и да направи всичко възможно Путин да получи титлата. Защото не става въпрос за американския президент или за английската кралица, а за човек, който държи в ръцете си много по-голяма власт. България не може да си позволи подобен скандал, затова церемонията ще се състои. Така че търновските академици вече са ни поставили пред свършен факт, а ако някой се чувства унизен, то си е за негова сметка.

    ОтговорИзтриване
  28. Търновец!
    То че този редактор е една голяма „версия„ на природата е ясно.
    Но явно си е объркал занаята, по ще му отива да се занимава с реклама. Тутакси да го назначат в министерството или там каквото е, по туризма. Този специалист за нула време ще лъсне имиджа не само на Търново, но и на цяла България. След Путин, ще последва покана за Ким Чен Ир до оглави БАН, Осамма Бин Ладен ще дръпне няколко партийки голф по игрищата на Гергов, Батков и т.н. А Уго Чавес ще направи няколко спускания по пистите в банско, докато Фидел Кастро държи една кратка 5 часова реч пред местната организация на БКП/БСП. Все известни хора. И като заприиждат тогава едни туристи към българия....Ще станем като шахматната столица Васюки ако не на света, поне на балканите. Идеята е на Остап Бендер, както е звестно, по повод големия глад стържещ в корема му. Редактора на този вестник очевидно му е откраднал идеята.

    ОтговорИзтриване
  29. Ivancheff, правилно си хванал проблематиката - цялата тази афера е замислена не от Лекгоступ, ами от далеч по-компетентни в манипулацията на масите служби. И се получава така, че ние, избиратели и данъкоплатци, отново сме поставени пред свършен факт и сме лишени от възможност за реакция. И това се случва не защото ние не сме добри граждани, ами защото управляващите са абсолютно неспособни да управляват в условията на гражданско общество.

    Hinkoff, рекламата в случая е част от целия този маркетинг на съвестта, който превърна човешкото достойнство в средство за някои богопомазани търгаши да се сдобият с мерцедеси и грозни вили в Резово.

    По-конкретно казано - рекламата се прави, за да се привлекат повече студенти, на които да се продават още повече дипломи без стойност.

    Колкото до мечтата за пълчища туристи по улиците на Търново (пак във в-к "Янтра"), със сигурност ще споделиш мнението ми, че единствено човек, който никога не е пътувал по света, може да напише такива глупости.

    ОтговорИзтриване
  30. Поздрави на граждански активните колеги от ВТУ. Иван Христов си отиде, но се радвам, че са останали други и се надявам, че един ден този университет ще стъпи на тях.

    ОтговорИзтриване
  31. Сандо, сагласен съм с теб.
    Но какво „рекламно лице„ може да бъде Путин, дори в бизнеса с дипломи без стойност. Той е анти реклма и то от най–пошлите. Еинственното което може да рекламира с успех е собственната си водка. Там успеха е гарантиран.
    Проблема е, че разглеждайки снимката на този индивид Легкоступ/наистина ли така се казва/ и като чета някой коментари на колегите тук, стигам до извода, че той е изключително тъп примат, който е бил бит с тояга по главата до навършване на 20 години, понеже не е успявал да се научи сам да си връзва обувките. И в този ред на мисли, предполагам, че той е само лице, „маша„ в ръцете на Гоце, на когото всъщност е идеята за това позорно предложение. Още веднъж, за кой ли път вече, Гоце предлага Българското ни национално достойнство да бъде мачкано от подметките на Путин, а този с непроизносимото име е марионетката, която ще свърши черната работа.

    ОтговорИзтриване
  32. Гледай сега, Hinkoff, сметката е проста - ако искаш да те назначат на преподавателски пост във ВТУ, не е нужно да си първи на конкурс, ами просто трябва да дадеш две заплати кеш под масата на този, който те назначава. Представи си само колко заплати са получили под масата някои хора, за да ни направят на маймуни пред Европа и света, подарявайки почетни титли на чекисти.

    Представи си също така колко качествени хора и преподаватели са всички корумпирани участници в тази небивала пародия на ВУЗ.

    Не знам как е в другите университети, но поне във ВТУ е така. А като се замисля, май и цялата държава е на същото дередже...

    ОтговорИзтриване
  33. Привет,
    Голям майтап!
    Тази сутрин тръгвам на работа и тъкмо спирам пред офиса,трима полюцаи се хвърлят насреща с неодобрителни викове. Не можело да се спира. Офисът е близо до конака и там, както се оказа, днес Неизменните празнуват 130 години от приемането на Търновската конституция. По улицата освен тълпа униформени щъкаха и такива със слушалки като по филмите. Да пазят народните избранници от обичта ни.
    След няколко безумни маневри успях все пак да паркирам. На въпросителните мутри отвръщам: "Спирам щото трябва да бачкам, за да ви храня". Не знам колко са загубите ни от завардената улица.
    В пет колите с пердетата се занизаха. И ето го сам Легкоступ. Мазно се хили насреща. Доволен. Ха сега съберете и отсъдете кой какво решава, кой какво празнува и дали ние изобщо съществуваме.

    ОтговорИзтриване
  34. За какво говорим - знаете ли, че в момента по БНТ дават "Черните ангели"...Кой казва, че комунизмът си е отишъл? И нма ли изобщо опозиция в България - страната на мафията и комунизма...

    ОтговорИзтриване
  35. Интересно! Един от ордените на "кавалера"-художник Легкоступ е награда от много любопитна институция - Медаль Ордена „Великая Победа” – постановление Президиума Академии проблем безопасности, обороны и правопорядка (от 02. 05. 2006., № 203), гр. Москва, Русия.
    Все едно ФБР или Петагонада бяха наградили Анди Уорхол (лека му пръст)!

    ОтговорИзтриване
  36. Не мога да разбера какво толкова против човека имате. Според мен сте просто група комплексари, които завиждат на чуждия успех и само тези глупости ви карат да се чувствате малко по-добре. Нямате ли си друга работа... ?

    ОтговорИзтриване
  37. О неразумни и юроде! Повечето не сте постигнали и 20% от това което е постигнал професор Легкоступ... вие сте банда русофоби нямащи си работа, нямащи си и понятие за какво става въпрос! Плюете човека дори замесвате и семейството му, засрамете се. Та повечето нямате и смелостта да се покажете, а пишете анонимно. Русофоби това сте вие! Още щяхте да носите фесове ако не беше братска Русия... Сандо и вс. останали непостигнали нищо в живота коментираите си.. никои няма да ви отрази, нали знаете приказката "кучетата си лаят, кервана продължава"

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен/анонимна написа: "О неразумни и юроде! Повечето не сте постигнали и 20% от това което е постигнал професор Легкоступ... вие сте банда русофоби нямащи си работа, нямащи си и понятие за какво става въпрос!"

    Познавам добре този тип персонаж - това е или някаква комуно-лелка от "академичната общност", или пък лице, което няма понятие как се прави "оценка" на научноизследователска дейност в България и какво представляват мнозинството от така наречените доценти и професори, особено в областите извън природните науки. Не можем да се ограмотяваме тук, затова само ще насоча вниманието към това, което става през 1990-1991 г. в бившата ГДР. Става ЛУСТРАЦИЯ - предхождана от поголовна АТЕСТАЦИЯ (оценка на научноизследователската дейност). Оказва се, че повече от половината изобщо не отговарят на определението за учен, поради което са УВОЛНЕНИ:
    "The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany.
    But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualified scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police. [...] Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge. Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990."

    В така наречената държава България не става нищо подобно! Затова днес, вместо некадърниците и комуно-ченгесарските кадри да продават домати на пазара - каквото правят много от техните колеги от бившата ГДР, те (групата, не обсъжданото тук лице) "преподават" в университетите и "извършват научна дейност" в институтите. Какво "преподаване" осъществяват и каква "научна дейност" вършат, знаем много добре (знаем хората отвътре, общата популация не знае). Оттук - следва ли да се учудваме за това, което е станало - и продължава да става - във ВТУ? И за всичко останало, което става навсякъде другаде в така наричащата се академична сфера?

    А за постепенно ограмотяване на комуно-лелката нека чрез конкретни примери да обясним какви още лица са професори и колко много "са постигнали". Професори и член-кореспонденти са: Лилов - член на "Политбюро" (една криминална шайка), Михайлов - секретар на ЦК на БКП; Проданов - отричащ зверствата на сталинизма (за аналогично деяние - отричане или поставяне под съмнение на Холокоста, в Западна Европа се отива в затвора, в някои държави за дванадесет години).

    Е, комуно-лелката сигурно ще каже, че и тия тримата много са постигнали. Но нищо. Не може отведнъж да се пробият бетонни глави и да им се налее сиво вещество.

    ОтговорИзтриване
  39. Въх, засрамих се! Анонимният ("О неразумни и юроде... русофоби... непостигнали нищо...) ми отвори очите за истината! Благодарско! :-)))) Сега ми е по-леко някак си, чувствам се като червено мекотело!

    ОтговорИзтриване
  40. Ами какъв си бе ???? мекотело си я! Тоз пък и тои красимир ли си къв си... позвам добре този тип персонаж хаха ти си някакав научен човек, аналитик може би... я си слагаите фесовете и да си ходите. Вие сте утаиката на обществото бе. Самото заглавие буди смях "ГОСПОДИН ЛЕГКОСТУП, ВИЕ СТЕ ИДИОТ!" ако беше така нямаше тои да е доцент, доктор, професор и наи-важното ректор, а вие имащите се за много начетени МИЖИТУРКИ какви сте ? болни хора опитващи се да изразят някакво си мнение чрез хулене и доноси... вашето мнение е глас в пустиня

    ОтговорИзтриване
  41. Добре де, дайте да уточним нещо. ВТУ е автономен ВУЗ. Академичен съвет се избира от цялата академична общност, логично - представлява цялата академична общност. Нормално е да има недоволни от решения на АС, все пак живеем в свободна държава, но защо тези недоволни не са отишли при ....ми примерно при Ректора или при някой друг, примерно шеф на Общото събрание да си изразят мнение, а са тръгнали да плюят против институцията, в която работят. Не че ме интересува, но в тази предизборна обстановка това ми намирисва на евтен PR. Освен това, тона на някои изказвания е меко казано, интересен. Хора,супер е, че не сме всички под строй и можем да казваме каквото си мислим, ама ако плюем другите в стил "идиот"и "подлизур", с какво сме по-добри от тях? Това ми напомня израза "Гадни интелегенти"
    от "тъмночервените" години

    ОтговорИзтриване
  42. NE BIAH NAIASNO SUS SLUCHAIA, NO KATO GLEDAM NEGRAMOTNITE I OZVERENI KOMENTARI NA POSLEDNITE ANONIMNI (NAI-VEROIATNO NA SAMIA LEKOSTUP, JENA MU ILI NA SEMEISTVOTO MU), MAI SE OPRAVDAVA OBRAZNOTO TVURDENIE, CHE SA "KRUGLI IDIOTI". VSUCHNOST TEZI PERSONAJI EDVA LI SI DAVAT SMETKA ZA KAKVO IDE RECH!
    NO KAKVO DA SE PRAVI, ZA JALOST PODOBEN TIP IZIAVI SUCHTO SA CHAST OT SVOBODATA NA SLOVOTO (TO PUK EDNO SLOVO, AMA HAIDE...)
    RALITZA

    ОтговорИзтриване
  43. Изказването от Февруари 11, 14:38 е резонно - независимо на кого е. Но то се опитва да замаже и прикрие един особено сериозен проблем, състоящ се в следното.

    Първо, опитът сочи, че такива решения в така наречената академична област редовно се вземат на тъмно, при опорочена процедура и/или при неправомерен натиск от страна на заинтересуваните от прокарването на съответното решение.

    Второ, и в случая не е ясно как точно е било взето решението. Липсва публично оповестяване за него. Какво точно пише в Протокола? Как е преминало обсъждането? Имало ли е изобщо обсъждане? Какъв точно е резултатът от гласуването?

    Аз казвам следното. В така наричащата се академична област в така наричащата се държава България царят такова невероятно беззаконие и такава умопомрачителна административна наглост, че нормалните хора извън тая система просто им е бедна фантазията за какво става дума!

    Искате да докажа това, което казвам ли?

    Никакъв проблем! С факти и документи!

    ОтговорИзтриване
  44. Току що разбрах от изявленията на ВТУ хунтата, че те можели да правят доктор който пожелаят. Това е държавен университет и аз плащам заплатите там, смятам, че имам право поне да се интересувам.
    Нещо странно ми напомня на времето, когато Карлос Чакала живееше в Японския.
    Стамболов

    ОтговорИзтриване
  45. Гражданин, нарекъл министър "топидиот", ще бъде компенсиран с 4 хил. евро.
    Европейският съд за правата на човека осъди България да плати 4 хил. евро на свой гражданин, арестуван, защото поискал оставката на министър и го нарекъл "топидиот", съобщи "Франс прес" :

    http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2008/11/06/577913_grajdanin_narekul_ministur_topidiot_shte_bude/

    ОтговорИзтриване
  46. за да решиш голям проблем, трябва да решиш многото малки, натрупали се през годините проблеми. Това е скромното ми мнение. За да решим проблемите с "административното безумие" в България ,да го решим във ВТУ. Не смятам, че проблемът е в произхода на някой си, в мнението на семейството му или в това, какъв цвят вратовръзка си носи - ако ще да е резедава, не ми пука. Пука ми за "доктор хонорис кауза"- за каузата, пука ми за имиджа на ВТУ, защото това е моят Университет. Кой каза нещо за документи и факти - де са? До сега само приказки - давайте член от някой си закон или правилник - и как е нарушен. Дайте закон, според който те трябва да публикуват протокола за решението за Путин - за да публикуват. Стига, щото вече имам чуство, че някой пробва да използва справедливото ни недоволство за своя лична изгода, т.е. с тази подписка да постигне своите лични цели и после нищо пак да не се промени. Ако има нарушение - да го изкараме наяве. Ако има правило да се обсъжда "доктор хонорис кауза" от целия университет - защо досега никой не каза - нарушен еди кой си закон. Ако няма такова,тогава тези които го казаха, да обяснят, защо подават тази информация.

    ОтговорИзтриване
  47. Именно, "за да решиш голям проблем, трябва да решиш многото малки, натрупали се през годините проблеми". Там е работата, обаче, че във ВТУ тези натрупвания и административни безумия съвсем не са от вчера.И за да не съм голословна, ще приведа част от публикация, касаеща аморалната и беззаконна атмосфера, която цари във ВТУ. На тази публикация се натъкнах в един друг блог, засягащ въпроси за корупция във висшето образование в България. Статията е от доц. д-р Димка Гочева, преподавател в СУ и е публикувана във в-к "Дневник" през пролетта на 2004 година. Та, ето част от нея:

    Университетска олигархия

    Наскоро в един национален всекидневник прочетох нещо, което не ме учуди. Става дума за колегата доц. д-р Иван Христов. Той е един превъзходен университетски преподавател във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, а преди това и в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. Той е наш блестящ преводач и интерпретатор на античната и средновековна философия. Благодарение на неговия прецизен и вдъхновен труд на български могат да бъдат прочетени “Метафизика”, “Топика”, “Категории”, “За тълкуването” и “Първа аналитика” на Аристотел; “Пет богословски слова” на св. Григорий Назиански; “За небесната йерархия” и “За църковната йерархия” на св. Дионисий Ареопагит. Той е специализирал във Ватикана и Оксфорд, възпитаник е на Санкт-Петербургската школа по класически изследвания. Ще пропусна много неща от неговата академична биография и публикациите му.
    Разбира се, името му е непознато в публичното пространство, защото той е учен, посветен на своята работа. Никой в гилдията на античниците и медиевистите сред философите у нас не може да се мери с неговия перфекционизъм, със старанието, с което той изпипва встъпителните си студии, обяснителните бележки и индексите на понятията в преводите, направени от него. Слава Богу, че сред нас има и такива хора – европейски учени, които скромно и тихо работят на полето на академизма всеки Божи ден, без да нагазват в простотията и мръсотията на публичността у нас. Не се съмнявам, че има още десетки, а може би и стотици други български изследователи и преподаватели, които са известни и уважавани сред колегите си по целия свят, но не желаят да се афишират в нашето публично пространство.
    Във въпросния национален всекидневник прочетох, че на доц. Иван Христов му е било наложено административно наказание от ректора на ВТУ, поради това, че по време на изпит през лятото на миналата година е установил, че почти всички от предадените работи са идентични, сиреч преписани.
    Случката е емблематична. Един български учен от европейски мащаб получава мъмрене от ректор, за чиято представителност много може да се спори. Ще уточня защо. Ректорът на Американския университет в Благоевград, например, не се избира. Той се назначава от настоятелството на университета. Всички нас, обаче, би трябвало да ни интересува как се избират ректорите не в частните, а в държавните университети, защото те се издържат от парите на всички, които плащат данъци у нас. Ректорите на всички държавни български университети не се назначават, а се избират от колективни органи, наречени “общо събрание на висшето училище”. Ако се вгледаме по-отблизо ще видим, че това не са никакви общи събрания, а са представителни събрания, тъй като в тях участват само една част от хабилитираните преподаватели и още по-малка, направо нищожна част от нехабилитираните преподаватели, студентите и служителите на съответното висше училище или университет.
    По-нататък. Ректорът на ВТУ стана печално известен сред обществото с това, че си е позволил да разкрие няколко филиала, филиалчета и филиалченца в няколко български града. За това в науките за висше образование си има термин: diploma mill.За съжаление, това превръща единия от трите най-големи и най-стари български университети в най-обикновена “мелница за дипломи”.
    И по-нататък. За въпросното “прегрешение”. Отива колегата Иван Христов на изпит и установява, че изпитваните са преписвали. Явилите се на изпит преписвачи не са били изключени. Получили са по-мекото наказание – слаба оценка.
    А доц. д-р Иван Христов, който е превел на български над хиляда страници от най-мъчните философски текстове, писани на гръцки и който е уважаван по целия свят учен-аристотелист, получава мъмрене заради това, че при този държавен изпит не е нарушил Закона за висше образование, не е позволил на няколко души с измама да преминат държавния изпит и да получат диплома!
    Състоянието на държавните университетски институции у нас отдавна вече не може да ме учуди. Отдавна вече съм престанала да очаквам отговор на питанията като: Защо у нас през 1999 г. изобщо в ЗВО се появи тази образователна екзотика, наречена “филиал”? Защо ректорът на ВТУ може по своя воля да разкрие частни предприятия, наречени за благозвучност “филиали”, които не отговарят дори на минималистичните законови изисквания за филиалите, прокарани през 1999 г. в ЗВО? Великотърновските “филиали” не са разрешени от нито една държавна институция: законодателната власт не ги е легитимирала de jure; бившият заместник-министър на образованието Анастас Герджиков ( който впрочем също е виден наш аристотелист и преводач на “Политика”) се опита да ги санкционира, но самият той бе санкциониран и уволнен; новият министър ги смъмри pro forma, но de facto те продължиха да си съществуват и от съдебната власт и прокуратурата никой не ги закача. Тези филиали съществуват в няколко български града и парите от студентските такси отиват къде? А наемите от помещенията, в които се провеждат имитациите на учебни занятия на кого се плащат? Ако аз например, бях направила подобно нещо, сигурно отдавна щях да съм в затвора, а приходите от обучението на стотиците студенти в тези незаконни обучителни структури щяха да са конфискувани в полза на хазната. Ректорът на ВТУ явно има солидна опора и в законодателната, и в изпълнителната, и в съдебната власт, щом може да си позволи неща, които простосмъртният университетски преподавател не може. Виждаме, че той може дори да налага административни наказания на онези преподаватели, които спазват законовите разпоредби и се стремят преподаването и контролът върху студентите да бъдат качествени.

    Ректорът по това време е проф. дфн Иван Харалампиев, чиито пряк наследник е проф. дпн. Пламен Легкоступ.
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  48. "Ректорът по това време е проф. дфн Иван Харалампиев, чиито пряк наследник е проф. дпн. Пламен Легкоступ". Понеже не съм много наясно, да попитам - Легкоступ е протеже на Харлампиев, бившия ректор подкрепи сегашния на изборите и Легкоступ продължава политика на Харалампиев, така ли?

    ОтговорИзтриване
  49. Хей, Надежда, искаш ли да споделя нещо интересно? По времето, за което се отнася статията, доц. д-р Милко Палангурски, същия, подписал декларацията, май се изявявал като заместник ректор по качеството - на какво точно, не знам.

    ОтговорИзтриване
  50. КОПИРАНО ОТ bulgarianscienceproblems:

    !!!ДЕМОКРАЦИЯТА И АВТОНОМИЯТА ПОСТИГАНИ ЧРЕЗ "ОБЩИТЕ СЪБРАНИЯ"!!!

    " Университетите и научно- изследователските организации (БАН) се нуждаят от автономия по отношение на научните изследвания, преподаването, подбора на кадри и студенти. Това, обаче, съвсем не означава, че те трябва сами да определят своята управленска структура. Университетите и БАН трябва да служат на обществото. За тази цел обществото (родители, работодатели, културни дейци) трябва да може да контролира управлението им. Затова при Западните университети ректорите (президентите) се избират от ‘бордове на регенти’, назначавани от от държавата.

    В ЗВО и Закона за БАН е залегнало положението, че органите на управления трябва да бъдат избирани от Общи събрания, представляващи преподавателите и студентите на даден университет, респ. учените в БАН. Счита се, че по този начин се постига:

    А. Демократичност

    Б. Автономност (в ‘Общите събрания не попадат външни хора, избираните ръководители не могат да бъдат „външни”).

    Горните презумпции са напълно погрешни! Тяхното прилагане видоизменя ролята и предназначението на университетите и БАН. Дейността на последните започва да се обуславя не от обществените интереси, а от интересите на учените и преподавателите в тях. Получават се направо парадокси. Ръководства с остарели стил и методи са харесвани от учените/преподавателите. Ръководители, допуснали дори закононарушения, се обявяват за добри и допринесли за университета/факултета/института. Много пътища за научно развитие и усъвършенстване се прекъсват по този начин. Заражда се олигархия в управлението, добър е този, който се грижи за персонала, а не който се стреми организацията да бъде полезна на обществото..."
    ПОДРОБНОСТИ:
    http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3240

    ОтговорИзтриване
  51. Жалко е, но ВТУ наистина е пълен с идиоти и е съвсем естествено най- големият от тях да бъде ректор.

    ОтговорИзтриване
  52. И пак са избори и пак Легкоступ е навсякъде...Направо е като дежа вю, не мислите ли. А междувременно хиляди де ще покажат пак колко са невежи на задаващата се матура. За какви университети изобщо говорим..

    ОтговорИзтриване
  53. Интересното е , че блогът започва с "форма на обида" - цитирам собственика на блога и визирам думата "идиот". А е забранео да се използват обиди. Това не е демокрация, ама всичко зависи от анонимния шеф на блога. Следователно моето мнение няма да бъде допуснато, просто да отбележа/ вземи си бележка/ , че поначало нещо не е както трябва. Търсиш справедливост, честност/ ако не се лъжа/ , ама ... това е блог само за антилевкгоступци, другите коментари явно ще бъдат дискриминирани, ако бъдат допуснати, то ше бъде , за да бъдат оплюти, ама авторът няма право да отвръща по същият начин. схванахте ли логиката, или ще се прсторите, че не сте?

    ОтговорИзтриване
  54. Да, схванах, че моята справедливост не е универсална. А Вие схващате ли, че това си е мой блог и аз определям правилата в него? Съжалявам, че може би ще Ви прозвучи брутално, но на това място се изразявам само аз, а другите са читатели или гости. И затова си позволявам да водя граждански дебат само с хора, които наистина го желаят. На другите - прав им път.

    В случая с Лекгоступ гражданският дебат е невъзможен, защото той действува напълно самоволно и недостойно от името на българската държава и чрез повереното му учреждение не само накърнява националната ми гордост, подмазвайки се на един чуждестранен държавен глава, чието управление предизвиква в демократичната общност доста смесени чувства, но и превръща висшето образование в кочина. ВТУ е един червив от корупция бордей и фабрика за дипломи без стойност.
    Не, не смятам, че Лекгоступ е идиот. Той чисто и просто няма нищо общо с мен, той ми е враг.

    ОтговорИзтриване
  55. Тоя е пълен кретен. Отпуска пари ежемесечно за турнири по шах на мнима търновска федерация, а тези пари са от бюджета на ВТУ. СТАВА ВЪПРОС ЗА СУМИ МЕЖДУ 600 Д0 1000 лева. оСВЕН ТОВА СЕ СЕЩАМ КАК ГО ИЗБРАХА ПЪРВИЯТ ПЪТ. Подкупи доц. МИЛЕН МИХОВ който е председател на студентския съвет и там коли и беси (съвет който е с политическите убеждения на партия ВМРО а май това е противозаконно в ВУЗ, и всички гласуваха за Пацо Тъпото или пияното и т.н. ПРОСТО НЕМАМ ДУМИ . Мечтата ми беше да остана и работя в тоя ВУЗ след като завърших но заради такива отвратителни помияри се махнах. Дано поне Петко Петков се осъзнае навреме и се разграничи от него. Най свестните хора в университета са проф. Лазаров и Тютюнджиев дано след време те покажат каксе управлява такъв ВУЗ като Търновският университет в тях ми е надеждата.Тогава наистина ще се борим за първото място с СУ

    ОтговорИзтриване
  56. Пламен Легкоступ;художник;съдържател на явочна квартира;псевдоним Оазис-сътрудничи през годините 1984-1990; ОУ на МВР Велико Търново - ДС-230/16.06.2011; http://bg.wikipedia.org/wiki/Списък на сътрудници на Държавна сигурност

    ОтговорИзтриване
  57. Разбрах, че на 22 март ще бъде удостоен с почетното знание "Почетен гражданин на велико Търново"?!Уж по повод 50-годишнината на ВТУ.

    ОтговорИзтриване
  58. Легкоступ си е Легкоступ.
    Да беше само той във ВТУ идиот, все щяхме да го преглътнем някак си.
    Да беше само той във ВТУ агент на ДС, все щяхме да го преглътнем някак си.
    Но как ? КАК?

    ОтговорИзтриване
  59. Сигурно господин Легкоступ е заслужил почетната награда на Велико Търново. Само дето никой не пита защо пети блок във ВТУ е в такова състояние, колко пари са похарчени за него до момента. С какви средства многоуважавания ректор обиколи почти цяла Азия, как се построи газовото стопанстчо, което никога няма да заработи, колко пари се изхарчиха там и най - важното кой прибра парите, а те не са никак малко. Чест и почитания професоре. Имам още много въпроси.

    ОтговорИзтриване
  60. Г-н блогуващ с пилци, Вие, както и останалите коментиращи, сте пълни идиоти! Препоръчвам Ви да си останете на ниво общуване единствено с пилците, вашите събратя по интелект!

    Горд възпитаник на ВТУ!

    ОтговорИзтриване
  61. Здравейте на всички коментиращи! Ако сте живи все още де..Гено Генов на теб ти пожелавам да умреш първи!Надявам се да са ви останали стотинки за хляб! И да не са останали, не е загуба, защото ще си умрете като овце без история! Никой не ви е чувал!

    ОтговорИзтриване

  62. Здравейте, поздравление за статията! С удоволствие я изчетох! Всъщност самия блог е страхотен.

    Ако желаете разгледайте и нашите проекти:
    ➳ Агенция за дигитален маркетинг и SEO оптимизация Viseo
    ➳ Новини от Кюстендил

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар