СЛЕДИЗБОРНИЯТ МАХМУРЛУК... ЦЕПИ ЛИ ВИ ГЛАВА?


Драги демократи,


Сигурен съм, че не сте злоупотребили със спиртни напитки, но въпреки това страничните ефекти, дължими на абстиненцията, са ясно изразени – силни болки в главата, световъртеж, високо кръвно и непреодолимо желание за повръщане при всяка поява на Божидар Димитров из медийното пространство.


Защото с времето се превърнахме в политически енолози – с един поглед върху червената роба на виното можем да кажем какъв сорт и каква реколта ченге са ни сервирали за дегустация. А в случая само по миризмата си личи, че се опитват да ни пробутат винен оцет на червени парцали и с плуващи удавени мухи вътре.

Така е, юнак Бойко свали най-после картите, като преди това извади от ръкава един убийствен шестак-купа. Играта свърши и както винаги червените пак печелят – дори и без Шумахер, Джерард или Ицето Стоичков. Или както се казваше в допотопните електронни игри, за които едно време си мечтаехме : « Game Over! Same Player Shoot Again.» Надявам се, че сега дори и най-заблудените сред нас са си дали сметка, че на последните избори единственият победител е ДС.


Колкото до българите в чужбина, те могат само да се забавляват при мисълта, че Божидар Димитров ще се грижи за връзките с тях. Той, гордият чекист, човекът със селяшки разгърдената пазва на чичка-колхозник и с наглия поглед на подпийнал махленски тарикат, той, сменилият лява с дясна (уж) партия, ще дойде да се погрижи и за нас, живеещите в чужбина... Ако баща ми беше жив, със сигурност щеше да посрещне Божидар Димитров както подобава още на летището – сос лопатарот по лисото. И именно в памет на баща ми, който мразеше чекистката сган повече от смъртта, а и също така в името на всички онези невъзвръщенци, сънуващи все още кошмари със смъртни присъди, конц.лагери и интернирани роднини, отказвам да водя диалог с българските институции, докато в тяхното съдържание се четат имената на подобни ченгета и безбожници.

Божидаре, уволнявам те още преди да са те назначили, ти за мен си министър фантом, блуждаещ в прокълнатия замък на българската държава.


....

Снимката е свободна от авторски права : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Bozhidar_Dimitrov.jpg



Коментари

  1. И от мен поздравления за смисления и честен текст!

    ОтговорИзтриване
  2. Правилно и именно там „с лопатата по тиквата„ ако може да те перефразирам.
    За друго не става:)

    ОтговорИзтриване
  3. Колеги,
    Голям срам се задава.
    Добре, че на тези избори поне не гласувах за СК.
    Мартин Димитров казал, че понеже трябвало да има държавническо поведение в кризата, можело и да подкрепят правителството на гласуването в понеделник.
    Като ги гледам как се гърчат като червеи пред победителя разни гарнизовци, гълъбовци, че дори и блогъри - уж довчера свободни хора - каквито тази вечер бяха при Иван Бедров едни двамца, едни, дето говореха за демагога фамилиарно - просто Той е техният Бойко.
    Вижте в нета. БДШНИМ (както го абревиатурва Радан) бил техен приятел.
    И все пак, повечето от вас са далеч в чужбина.
    Моите деца и аз сме тук - сред червеите, които сега се гънат пред Него, че да не им извади досиетата.
    Явно досиетата им, които са при Него и при Гоцето, са с няколко километра по-дълги от досиетата на Мутрата, с които те разполагат.
    Това е.
    Смрад.
    Блазе ви, които сте далеч от смрадта.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, чудесен текст! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Съдбата явно има доста горчиво чувство за хумор - агент начело на агенцията. Нищо не пречупва достойния човек повече от това да видиш как посредствения подлец бива издигнат на пиедестал.

    ОтговорИзтриване
  6. Тук съдбата няма дума, всичко е добре пресметнато.
    Направо наистина може да ти се додрайфа от цялата работа. Особено като гледах БНТ, които веднага забравиха, как доскоро четкаха Станишев. Днес отделиха половината ефирно време от новините си, за да тълкуват досието на тоя лисугер и да го излъскат.
    Главният въпрос обаче според мен е: С какво едно ченге държи ББ дотолкова, че да му се отблагодарява по този начин?

    ОтговорИзтриване
  7. Димке, просто за да защитя авторското право ще кажа че БДШНИМ, за първи път го именува така не Радан Кънев , а Иво Беров.
    А за това че било срам, не ми се вярва и резил не е.
    Това е което иска и харесва тълпата в Бг. И за това тя си избра ББ и БДШНИМ. Хора с мозък на кълвач, големи претенции и които са големи, мнОООго големи българи,от към шкембе, мускули и километрични досиета.
    Това не е срам. Това е реалноста в БГ. от фактите няма какво да се срамуваме.

    ОтговорИзтриване
  8. Резултатът от изборите доказва сбъдването на програмния лозунг от времето на Вълко Червенков: "Във всеки дом - говедо".
    Хората не гласуваха за промяна, а за Тодор Живков, блазе им на тези дето не го разбират. Заради всепоглъщащата нужда от диктатор и несвобода.
    Най-добре е петте читави процента от това общество, които цял живот живеем без портфейл, да си вземем децата и да заминем където БД, ББ и БГ са само неприятен спомен.
    А другите да продължават както им го е написал Оруел.

    ОтговорИзтриване
  9. Много добре казано! За съжаление е смях през сълзи...

    ОтговорИзтриване
  10. Всъщност, колеги, за чест на българската публицистика и журналистика , а и за чест на блогърската общност, има не малко хора, които най-малко вече от две години предупреждаваха, че ще стане точно така: г-жа Копринка Червенкова и г-жа Любослава Русева, Петьо Цеков, който вчера поне за десети път в СЕГА направи за бъзе и коприва ББ, Александър Андреев и Харалан Александров, Явор Дачков и д-р Михайлов (макар че те двама така пресоляват критиката си към всичко и всички, че я превръщат в отрова).
    А и много от нас, блогърите, никога не са се страхували.
    Миналата година през лятото, или даже по-рано, Харалан Александров попита наричащите себе си "десни": как е възможно ББ да им се привижда като "десен", щом в откровение в мъжко лайф-стайл списание признава, че се възхищава от Хитлер и Сталин?
    Ако им е останала поне капка съвест, само заради това изказване в понеделник не би трябвало да гласуват дори и за него като МП.

    ОтговорИзтриване
  11. За мен кандидатурата на Божидар Димитров за министър,отговарящ за българите в чужбина,е неуместна.Вярно е,че никой не е напълно наясно какво точно е вършил за ДС и е много по-голяма вероятността да не е писал доноси и да не е навредил никому.Но самият факт,че е свързан по някакъв начин с комунистическите тайни служби с право отблъсква всички политически емигранти отпреди 1989,които не искат за техните интереси да се грижи човек,свързан по някакъв начин със системата,прогонила ги от родината.Самият Димитров трябваше да се замисли за това и да продължи да си пише книгите и да води предаването по БНТ вместо да се цели в министерски постове.Странна беше и аргументацията на Бойко Борисов да го назначи на поста - бил му "приятел".По същата логика можеше да назначи за министри хората,с които рита в Банкя през събота и неделя.

    И все пак тази статия и коментарите към нея разкриват типичния ни манталитет - българите ,където и да сме,дали във България,Франция,Бразилия или на Луната,сме обречени вечно да сме недоволни,черногледи,очакващи най-лошото и готови да се настоим негативно против всеки.

    Преди няма и един месец блогърите пишеха статии,с които да агитират хората да не гласуват за Тройната коалиция,да търсят алтернатива и промяна.Нашият приятел Сандо дори използва една много сполучлива метафора за триглавата ламя - БСП,ДПС и НДСВ,други блогъри припомняха за лагерите по соц-време,за репресиите и т.н.Всички здравомислещи хора бяхме наясно,че корумпираното и некадърно управление на Станишев и сие тотално снижи и без това ниската репутация на страната ни.

    След изборите Сандо написа как триглавата ламя била "скопена",Петър Добрев ликуваше за червения балон,отлетял към Русия.Очакваше се,че след като престъпната тройна коалиция си е отишла хората би трябвало да погледнат по-позитивно към бъдещото управление и да му дадат шанс да покаже какво и дали може нещо.Вместо това още преди да кабинетът на Борисов да се е заклел,всички се нахвърлят срещу него - победител на изборите била ДС,избирателите на ГЕРБ - "Хора с мозък на кълвач".И това без да е минал и един работен ден на кабинета.Май бързо забравихте за Румен Петков,Масларова,Емел Етем и компания.Какво според трябваше да се случи, БСП да вземе властта отново?Или може би да управляват гиганти на политическата мисъл като партия "Лидер"?Нали сте наясно,че избираме от това,което се предлага и единственият по-приемлив (по-приемлив,не по-добър) избор беше ГЕРБ.Нека първо да ги видим в действие,а после да ги оценяваме.

    Да,Божидар Димитров е неподходяща кандидатура.Но като погледна останалите министри,виждам в по-голямата им част едни млади хора,повечето родени след 1960 година,които не са били членове на ДС,а не стари политически "проститутки" и апаратчици.За много хора беше проблем,че са неизвестни - ами нали не искаме да ни управлява все старата номенклатура?Явно българите не сме наясно и какво искаме в крайна сметка...А ако хората,гласували за ГЕРБ,са с мозък на кълвач,явно сме народ от малоумници и лумпени,при положение,че за ГЕРБ гласуваха 41% от упражнилите правото си на глас.

    И защо някой не се замисли,че въпреки лошата кандидатура на Димитров, самата идея да има министър,отговарящ за българите в чужбина , е чудесна - това означава,че на правителството му пука за милионите българи по света и иска да им помогне с нещо,а не си затваря очите за съществуването им.Още в първите дни бяха гласувани и лустрационни текстове против агенти на ДС.Това че един от тях е министър със сигурност е проблем.Но още по-голям проблем е и ,че българинът е склонен да гледа само негативното и явно тръгва с презумпцията,че това правителство не става.

    Аз самият нямам пълно доверие на ГЕРБ,нито пък високи очаквания.Но не мога да приема,че трябва автоматично да отписваме едно управление,от което все още не сме видели никакви добри или лоши резултати.Позицията на вечно недоволни и съмняващи се не ни води напред,а напротив - дърпа все назад обратно към устата на "триглавята ламя"...

    ОтговорИзтриване
  12. Браво Василев,

    радвам се че все пак има и рационално мислещи хора.

    Автора на статията и всички "възхитили" му се за мен сами доказват стадния комплекс на българина. Някой някъде плюе, за да не остане по назад от всички останали плюещи - към него се присъединяват и всички поминали слюнкоотделители да се оттърват от течността.
    На мен лично вече ми се повръща от анализи, коментари и "Нострадамовци" предричащи какво сме си вкарали в гащите и махащи с пръст - казАхме ли ви, а...
    Жалко, че това не е точно партия белот - аз бих хвърлил картите на масата и бих казал - хайде сега раздавайте наново и играйте сами - да видим какво ще стане.

    ОтговорИзтриване
  13. Това за повръщането е сигурно. Аз вече повръщам. Агент или не, дотам не съм стигал в мисленето за тоя субект; достатъчно е да гледаш барем едно негово предаване или да прочетеш някоя кретения, пардон, статия от него. При това аз съм пострадал повече от всички вас, ама защо няма да коментирам от съображения за сигурност. Не мога да го понасям тоя. Имах един съученик-леке, почти същият - дебелобузест, с малка уста и същата коса, дебелак малко, мазен, долен, подъл и нахален. Просто не мога да не ги сравня, та имам чувстото, че се е лепнал за мен като въшка.
    Боже, дай пари за снайпер!

    ОтговорИзтриване
  14. "... самата идея да има министър,отговарящ за българите в чужбина , е чудесна - това означава,че на правителството му пука за милионите българи по света и иска да им помогне с нещо,а не си затваря очите за съществуването им." - естествено, че на отбора от ченгета им пука - парите, постъпващи в страната от българските емигранти са в пъти повече от европейската баница, за която стана ясно, че няма да могат повече сами да си я режат.
    Към автора - поздравления за статията, а иначе заслужен позор за всички ни - след като не мислим какво хвърляме във перките на вентилатора, сега няма какво да се чудим какво се сипе върху главите ни.

    ОтговорИзтриване
  15. Намирам го за невероятно как за всяко нещо се намира по някакъв контрааргумент. Значи, когато на никой не му пукаше за българите в чужбина и агенцията беше оставена в ръцете на ДПС беше ок - никой не се сещаше. Сега герб решава да направи нещо - ами много ясно, пак има някаква далаверка.

    ОтговорИзтриване
  16. Г-жо Пеева,точно за този тип реторика говорех в предния си пост.Като че ли българите изпитваме вече някакво перверзно удоволствие от това да говорим как всички сегашни и бъдещи управлявищи са със сигурност ченгета и агенти на ДС,които ще изтребят докрай България.Вашата позиция е ,че министерството за българите в чужбина НЕПРЕМЕННО е създадено,за да вреди на емигрантите,а не за да им помогне.Интересно какво според Вас трябваше "да хвърлим на перките на вентилатора",за да сме поне малко доволни.Ако победител бе Синята коалиция,хората биха писнали ,че демонът и мошеник Костов се връща,ако бяха спечелили Янев и Сидеров щяхме да се кръстим и да предричаме гражданска При победа на новата партия "Зелените",махане с ръка и подигравателен тон : "Кви са тия,те нищо не разбират".Както казах и преди,не е лошо да се даде поне малко време на новия кабинет - ако се изложи, можем спокойно да се впуснем в анализи,критики и отчаяние както отдавна сме си свикнали...но не и да изпадаме в предсмъртни агонии още в самото начало...

    ОтговорИзтриване
  17. Съжалявам, че ще го кажа толкова директно, но не може да има никакъв възможен компромис с представители на силовия апарат на комунистическия режим.
    Точка по въпроса.
    Човек наистина трябва да е много наивен (или агент на ДС, или жертва, страдаща от Стокхолмски синдром, или с някакво друго психическо увреждане), за да си представи, че от ДС може да излезе нещо ДОБРО.

    Ако следваме логиката на привържениците на Божидар Димитров, след войната немците щяха да бъдат управлявани от агенти на Гестапо.

    Докато не си разчистим сметките с миналото, не можем да имаме никаква надежда за положителна промяна.

    ОтговорИзтриване
  18. Сандо,абсолютно си прав и адмирации за позициата ти за българските"славни ченгета на ДС".Б.Д. е един предател-изменик на човешката раса,при който природата е била твърде стисната и оскъдна.Нооо, какво да се прави такива са комунидите в Б-я.

    ОтговорИзтриване
  19. Сандо,моите уважения,но не смятам,че ако човек си позволи да напише мнение,малко по-различно от Вашето,трябва да извъртате нещата по този начин - не съм привърженик на назначението на Божидар Димитров,написал съм недвусмислено,че за мен това е неуместен политически акт.Наясно съм,че за Вас като българин в чужбина това министерство е много важно и не е без значение кой ще го поеме,но не може да се твърди,че понеже един от министрите в кабинета е бил агент на ДС,истинският победител на изборите е ДС.Кабинет,в който абсолютно всички политически лица са с чисто минало,трудно може да се превърне в реалност 20 години след началото на прехода в едно общество,където старата номенклатура все още има силни позиции,а половината образовани и интелигентни хора са емигрирали.Хайде да видим ако изборите бяха спечелени от някоя от другите партии дали нямаше да има агенти на ДС в кабинета - навярно щяха да са още повече...Така че за да съм пределно ясен повторвам и потретвам - съгласен с Вас ,че Димитров не трябва да бъде назначаван,но не съм съгласен ,че заради неговото назначение трябва да отписваме цялото правителство - да,това,че той поема министерство със сигурност е лош знак и повод за песимизъм,но не и за тотално обезверяване по отношение на бъдещето на България през следващите 4 години.

    ОтговорИзтриване
  20. Разбирам, господин Василев, какво имате предвид. Само че ДС ще е победител на всички избори, докато България не избере изцяло демократичния път. Защото не може да има демокрация с бивши агенти - или едното, или другото, но е невъзможно да се съберат две взаимноизключващи се неща. Именно поради тази причина има две Българии и нетърпимостта е толкова голяма.

    Ако не ми вярвате, почерпете опит от другите - във всички бивши соц.държави, където бе приет закон за лустрацията, сега не само демокрацията, но и икономиката е стъпила здраво на двата си крака. За западните демокрации пък е ненужно да споменавам.

    Колкото до негационизма и ревизионизма, проявени от застъпниците на Божидар Димитров, трябва на всички да ни стане ясно, че във всички западни демокрации подобни позиции са подсъдни. Защото основният принцип на правовата държава е моралът.

    Така че не може да има никаква толерантност към неморалното и затова всеки компромис спрямо тоталитаризма, колкото и малък да е той, е победа за ДС.

    Иначе искрено се надявам правителството на Бойко Борисов да изпълни предизборните си обещания, но за това ще говорим по-нататък. Аз лично мисля да изчакам поне 3 месеца преди да се впусна в анализи на политиката му.

    ОтговорИзтриване
  21. Василев,

    такива сме ние българите. Любим и мразим силно.
    Не мога да разбера как интелигентни хора могат да стигат до такива крайности.

    Сандо,
    това на няколко пъти го писах тия дни из интернет пространството. И след втората световна участват членове на националсоциалистическата партия в управлението и след обединението има членове на ЩАЗИ при национална сигурност.
    Не може като в африканските режими при всяка смяна на режима да се избиват всички от стария.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря,Сандо,съгласен съм,че България трябва да тръгне по изцяло нов път,ще се радвам живот и здраве след 3 месеца да прочета анализа Ви.

    ОтговорИзтриване
  23. @ Medius : В случая не става дума за обикновени функционери-писарушки или партийци, ами за представители на един репресивен апарат.

    Колкото до дадения от Вас пример с Германия, по време на Нюренбергския процес Гестапо и СС са обявени за криминални организации, а гестаповците и есесовците са осъдени като престъпници.
    Счита се за подсъдно също така всяко омаловажаване или отричане на престъпленията им.

    ОтговорИзтриване
  24. Никъде не съм писал за Гестапо или СС - тук пак изпадаш в крайности.

    Просто ми става смешно, когато се стига до истерия заради един човек, когато в последните 20 години толкова са се извървели по всички нива, че...
    Нали никой не мисли, че тия другите "новите" са живели в някакъв капсулован свят и са вършили и ще вършат само добри дела.
    Прекаленият светец и Богу не е угоден.
    Да се оставя ББ да върши каквото намери за добре - не. Нека запазим будна гражданската съвест и да бъдем коректив. Но нека и не изпадаме в крайности с нотки на истерия.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз пък не говоря за партийците, ами за представителите на репресивия апарат, какъвто е бил и Божидар Димитров. Гестапо, СС, ЧК (НКВД, КГБ,ФСБ), ДС - това са крайностите, а не моят ужас от серийни убийци. И понеже явно не ме разбираш, пак ще повторя, че в нормална страна негационизмът, както и всяка форма на омаловажаване на този вид престъпления, е подсъдна. И не става въпрос за инат, ами за принципи, чиято основа са демокрацията и Човешките права. Ако в България управляват хора, които са потъпквали тези принципи и са тормозили моите близки и мен самия, тогава е напълно нормално да се чувствам българин, но от другата България - от онази, която иска демократична държавност с достойни управници, а не дупедавци и ченгета. Затова и отказвам да призная Божидар Димитров като посредник във връзките ми с българската държава.

    Пък ти си се смей колкото искаш, но недей да си задаваш въпроса защо България е единствената ченгесарска държава от всички бивши соц.страни - настоящи членки на ЕС, защото единственият възможен отговор е моят.

    ОтговорИзтриване
  26. Понеже и ти май не ме разбираш - аз не съм нито фен на БД или ДС или Гестапо и т.н. и т.н.

    Против съм да се гледа само черно или бяло и да се пререагира, като се отклонява фокуса от други, по-важни неща.

    А за това защо България е такава или онакава пък тооолкова може да се философства, че всички блогове няма да ни стигнат. :)

    Бъди здрав.

    ОтговорИзтриване
  27. Всеки нов Божи ден ни носи все по-добри новини.
    До избирането на нов кмет на София и.д. кмет ще бъде Минко Герджиков.
    Все пак човекът е бил не само сътрудник на ДС, но и една цяла година е специализирал в КГБ в СССР.
    Парламентарната комисия по образование пък ще бъде с председател от Атака.
    Но-о-о-о, така става, когато наричащите себе си "десни" в продължение на една цяла година се преструват на умрели лисици - не са чували, че в списанието "Макс" нашият хубавец ББ е признал възхищението си от Хитлер, Сталин и Мао...

    ОтговорИзтриване
  28. Отдавна не бях идвал тук. Бих искал по-скоро да се изкажа по първото съобщение - за Средиземно море, но вечната ми обществена ангажираност ме кара да напиша нещо тук.
    Прочетох малко набързо, добих представа за настроенията и възгледите по отминалите избори.
    Радвам се, че виждам тук Димка, с която спорихме преди 2-3 дни по въпроса за ВАК.
    Вижте, аз съм сред създавалите СДС (фактите са описани в книгата ми "Перипетии на надеждата", издадена 1992 г., има я на две места в Нета) - и няма как да не съм пристрастен по тази тема.
    Ще бъда максимално кратък. Напуснах политиката още през 1990 г., защото видях, че е налице тежък дефицит на свестни и нормални хора. През 1992 г. напуснах (с много други хора) и "Подкрепа". Допреди изборите отпреди месец неизменно съм гласувал за СДС (за ДСБ през последно време).
    Отношението ми към СДС и към цялата история от последните 19 години се промени рязко, когато преди няколко години с огромно изумление научих, че лицето Иван Костов е давало съвети на комунистическите убийци как да не загубят доверието на народа в собствения им парцал "Работническо дело". Мисля, че е СРАМ И ПОЗОР за българската антикомунистическа партия да бъде оглавявана от подобно лице. Днес си давам сметка, че Костов е просто един внедрен в СДС агент на БКП, чрез който комунистите блокираха декомунизацията. Как и прочие - това е дълга тема, няма място да я коментирам тук. Изписал съм по нея ХИЛЯДИ СТРАНИЦИ В НЕТА.
    След като поведението на Костов и Димитров през последната година направо ме вбеси, бях решил да отида и да пусна бюлетина с Х върху Синята коалиция, след което да напиша с големи букви отгоре "БАСТА СИНИ КОМУНИСТИ" - което щеше да направи бюлетината невалидна. Съпругата ми, роднините ми, приятелите ми и т.н. - всичките отидоха и гласуваха за СК.
    Добре, но когато влязох в училището във Варна (там бях на изборите), видях една приповдигната атмосфера. И нещо ми подсказа, че не трябва да проявявам негативизъм.
    Гласувах (с умерена доза неприязън) за ГЕРБ - да им дам шанс за самостоятелно управление.
    След това - трябва да подчертая - вече повече от месец, съм приятно изненадан от разумното и понякога дори интелигентно поведение както на Борисов, така (особено) и на Цветанов, а също така и на Яни Янев и Волен Сидеров (последните двама познавам лично, но отдавна не съм ги виждал).
    Първите стъпки на новата власт са обнадеждаващи.
    Светът обикновено не е такъв, какъвто бихме искали да бъде. И аз не си представям премиерът на тази (така наречена) държава точно такъв и точно този, но пък не искам да се държа като по-голям католик от Папата и да не му давам шанс, особено при положение, че той дава надежди за нещо добро.

    ОтговорИзтриване
  29. Ясно ми е, че нещата не са бели или черни, че в българската политика (на всяко едно ниво и във всяка партия) има прекалено много проблеми и т.н., та затова може би започвам да мисля, че няма алтернатива на сегашното управление. Просто защото е невъзможно българинът да намери алтернатива на самия себе си.

    Иначе никога не съм бил член на партия и симпатиите ми към определени политически формации от дясно-центристки тип са последствие единствено на политическите ми убеждения. Лошото е, че в България човек никога не знае кой какъв е и на кого всъщност може да се довери.

    Към ББ имам особено мнение заради лошото му представяне като шеф на полицията - тогава семейството ми стана жертва на престъпници, а последствия нямаше, въпреки че всеки в града знае кой е извършителят на престъпленията.

    За момента не се произнасям за новото правителство и за качествата на работата му, защото на фона свършеното от Тройната коалиция едно ново управление трудно би могло да се представи зле. Но като му дойде времето непременно ще обсъдим и това :-)))

    Колкото до Средиземно море, преди няколко дни се завърнах от нов круиз, за което скоро ще разкажа в блога си!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар