Цената на българското гражданство

Статия, публикувана през март във френската преса : "Как България произвежда фалшиви (и опасни) европейски граждани"


За голямото мнозинство българи принадлежността им към българското общество и държава струва скъпо и пре-скъпо. Плащат я с данъците си, със здравето си, с мизерен и кратък живот, с хиляди лишения, с ежедневно преглъщане на несправедливости и лъжи безчет.

Въпреки това обаче и по ирония на съдбата България е част от клуба на демократичните и заможни европейски страни. От което излиза, че българското гражданство може и да не е никак даже гаранция за качествен живот, но за сметка на това българският паспорт осигурява достъп до наистина демократичните европейски държави.
Както напоследък се разчу в България и както се знаеше вече от доста време зад граница, нашенските управници са се чатнали за истинската стойност на българския паспорт и са го ударили на алъш-вериш. И съответно в българските консулства зад граница заидваха българи, говорещи на най-различни езици, но не и на български. Или поне когато бях последния път в българското консулство в Париж преди две години, дочух точно толкова рускоговорящи, колкото и българоговорящи...
Значи толкова им било патриотарството на патрЕотите - 5 000 евро. Ботев и Левски са умрели за българското гражданство, т.е. за 5 000 евро. Цялата независимост и всички терзания струват пак толкова - 5 000 евро.
Тук се сещам да направя паралел и с един друг скандал, който избухна в няколко Европейски страни преди години, но тогава ставаше въпрос за продажба на български бебета, които също вървяха по 5 000 евро парчето. И като теглим чертата, излиза, че според ценоразписа българинът струва 5 000 евро.
Т.е. колкото една раздрънкана кола на старо.
А в някои парижки предградия това е цената на няма и половин квадратен метър жилищна площ.

Абе, не сме скъпи! Ама пък без европейския паспорт пък нямаше хептен нищо да струваме.
Сещам се и за хилядите български проститутки зад граница, чиито сводници според твърденията на полицията са най-свирепите и жестоките в престъпния свят.
Ботев и Левски и затова сигурно са се борили, нали, скъпи патрЕоти? Борили са се за свободата да си продаваме задниците на когото и на каквато цена искаме.

Всъщност, не че ми пъка особено, че продават родината на възрожденците-будители като проститутка, колкото, че Каракачанов и другите ченгета вече го правят без капка свян и в ущърб на Европа, за която аз лично съм си сложил главата в торбата и на която разчитам за бъдещето на децата си.
От друга страна обаче нека не се залъгваме, че Европа не ни знае кои сме ние, българите, какви сме и къде сме тръгнали.
В ЕС внимателно ни гледат сеира и затова нито ще ни пуснат в Шенген, нито в еврозоната. Дават ни там едни пари, колкото да не умрем от глад и Баце да се прави на строител и да "тура у джеб", за да се пишем европейци и да не напъваме да ставаме пак 16-та задунайска республика... Туй то. Ние сме буферната зона на ЕС. И на Баце, Курнелия, Болен, Доги, Цацата, Делянчо и вся остальная статуквото напълно им отърва.

Коментари