Килиан Мбапе, хлапакът-шампион



Вчера списанието Time излезе с портрет на Килиан Мбапе.
Във вчерашния приятелския мач между Франция и Исландия Килиан Мбапе обаче беше резерва. Французите играха доста зле и Исландия съвсем логично поведе с 2 гола.
Когато Мбапе влезе, всичко се промени. Първо предизвика един автогол на исландците, след което вкара дузпа, дадена за игра с ръка в наказателното поле. В крайна сметка французите измъкнаха равен мач.

Мбапе привлече вниманието на наблюдателите още с първите си мачове в Монако. След това всички много се удивиха, когато ПСЖ го купи за рекордна сума.
На световното първенство обаче Мбапе доказа, че наистина притежава невероятен талант и Франция стана световен шампион донякъде благодарение на него.
Аз лично се възхищавам също толкова на бързината и техниката му, колкото и на човешките му качества.
Първо, момчето показва завидна зрялост в исказа си и журналистите с удоволствие го интервюират, защото знаят, че ще получат изключително смислени отговори на въпросите си. Няма да забравя едно интервю от миналата година, когато осемнадесет годишният хлапак каза, че иска да даде всичко от себе си за Франция, за да може да направи всичките си сънародници щастливи : "Представяте ли си?! Ако спечелим световната купа, всички ще са щастливи! Хлебарят сутрин ще прави хляба с удоволствие, защото сме световни шампиони! Касиерката, кметът, та дори и президентът, всички ще са щастливи."
Не знам защо, но самият факт, че един младеж играе футбол с желанието да направи кварталния си хлебар в забутаното парижко предградие Бонди щастлив ми се струва повече от достоен за уважение в този меркантилен и егоистичен свят.
Второ, Мбапе даде цялата си шампионска премия за благотворителни цели, давайки по този начин пример на много други национали. Вече е стигнал до такова ниво на популюрност, че не може, както самият той казва, "да иде да изяде спокойно един сладолед". Младежът донякъде с тъга констатира края на младежките си години. За сметка на това обаче продължава да се завръща сред своите съграждани, но вече като световна звезда, среща се с младите, участва в благотворителни акции.

Но най-много ме впечатлява в Мбапе символът. Както казах по-горе, той произхожда от бедно смейство в бедно парижко предградие, където преди 12 години основно забавление на младежите беше паленето на коли. На последното световно първенство младежите от същите тези предградия показаха на света резултатите от дългогодишната работа на институциите, създали необходимите услови на същите тези младежи да спортуват и да се занимават с нещо смислено. И ето, според статистиките на световното първенство са участвали общо 52 възпитаника на френски школи, играещи съответно не само за Франция, но и за Тунис, Мароко, Сенегал, Португалия, Аржентина, като само футболистите от парижкия регион биха могли да съставят самостоятел отбор, способен да спори за световната титла.

Колкото до примера, който Мбапе дава на бъдещите футболисти, ще ви доверя, че дъщеря ми носи тениска с неговото име.



Коментари

  1. Страхотен играч, това Световно беше неговото и радостно, че я няма тази напудреност и тоновете гел като при Меси и Роналдо. В чисто футболно отношение бях поразен от това, което направи с Аржентина на 1/8 финалите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мачът с Аржентина беше комай и най-хубавият на това световно.

      Изтриване

Публикуване на коментар