"ВЕЧЕРЯ ЗА ГЛУПАЦИ" С УЧАСТИЕТО НА БАЙ Х...



Френският език е известен със своя богат речник и сложна граматика, позволяващи му да произвежда безброй словосъчетания и фрази, чрез които се развива съответно и човешката мисъл.
Защото истината е тази – комплексната мисъл изисква комплексен изказ. И наоборот – простакът говори простотии, защото за толкова му стига пипето.
Обаче при простака основен проблем не е липсата на сложна мисъл, ами неспособността му да разбира сложните мисли на другите, което пък е особено тежко бреме в един свят, подчинен на висшите когнитивни функции.
Та, в този иначе толкова ефирен френски език има една думичка, която определя най-ниската степен на гореупоменатите когнитивни функции. Става въпрос за думичката
« con ».  Когато някой или нещо е глупаво, безсмислено, неудачно, недодялано, безмозъчно, французите казват просто, че то е « con ». Етимологически думата « con » означава женски полов орган, но с времето си е променила значението и в наши дни този й смисъл се загатва в редки случаи на директна обида относно нечия майка. За сметка на това в смисъл „глупак” думата се използва доста често (например в заглавието на известната пиеса/филм „Вечеря за глупаци”).
В българския език също имаме думички с генитален произход, които в някои изрази вече не определят съответния разплоден орган, ами някой недодялан глупак, чийто основен проблем в когнитивния свят е липсата на сложна мисъл и т.н, и т.н.
Досетихте се, имам предвид станалото популярно напоследък обръщение към премиера „бай Хуй”.
Много хора се шокираха. Ай ем шокд, детсевика!  Шокираха се от една народна дума, чийто смисъл е „глупак”. Защото от истината боли. Истината, която в устата на премиера приема формата на реч от най-примитивно естество. Но и самият премиер си го казва – „аз съм прост”. Прост народ, прост премиер. Прост народ, слаба държава и цяла армия от
« con ».
Навремето, когато Симеон Сакса стана премиер, в едно френско хумористично предаване по радиото го нарекоха именно „Цар на глупаците”, употребявайки думичката « con » за целокупния български народ (roi des cons). И не беше ли така бе, бай Хуйци? Не ни ли направиха на маймуни?
А днес, когато обират банки, раздават пари и територии на чужди държави, предават дисиденти на диктатори, бият и убиват беззащитни бегълци, отпускат си ваканции, отнемат правото на глас на българи зад граница и правят всякакви други безобразия, не сме ли пак
« con »?
Живеем в страна, подчинена на татовци, батовци и тетки, за които Човешките права чинят толкова, колкото и тоалетната хартия, дето така и не използват - според Цачева ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НЕ БИЛИ НАЙ-ВАЖНОТО!!!!! Е, не сме ли « con »?
Искрено се радвам, че Радан Кънев ( който между другото е франкофон) го каза, защото е добре да наричаме хората и нещата с истинските им имена. Или както се казваше в песничката на Брасенс : „Времето нищо не може да промени, когато сме
« con », сме « con » и толкоз.”
И все пак съжалявам, че сме изпаднали дотолкова, че да имаме повод да наричаме премиера, държавата и народа си „бай Хуй”.  Наистина е жалко, но никакви фалшиви възмущения на етимологическа основа няма да го променят.


...

Коментари

  1. Управлението на Симеон говори колко сече пипето на българкия народ. Избраха го отчасти защото гласуваха емоционално, без да мислят, надяваха се, че за нула време ще превърне България в просперираща монархия, от сорта на Великобритания, отчасти вярваха, че чужденец ще управлява по-добре, едни хора около него се надяваха да забогатеят като го подкрепят, медиите почнаха да лъжат колко било хубаво по време на баща му, а реално човека дойде с един калкулатор да изчисли колко имоти и гори може да вземе.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар