четвъртък, 20 октомври 2016 г.

"ВЕЧЕРЯ ЗА ГЛУПАЦИ" С УЧАСТИЕТО НА БАЙ Х...Френският език е известен със своя богат речник и сложна граматика, позволяващи му да произвежда безброй словосъчетания и фрази, чрез които се развива съответно и човешката мисъл.
Защото истината е тази – комплексната мисъл изисква комплексен изказ. И наоборот – простакът говори простотии, защото за толкова му стига пипето.
Обаче при простака основен проблем не е липсата на сложна мисъл, ами неспособността му да разбира сложните мисли на другите, което пък е особено тежко бреме в един свят, подчинен на висшите когнитивни функции.
Та, в този иначе толкова ефирен френски език има една думичка, която определя най-ниската степен на гореупоменатите когнитивни функции. Става въпрос за думичката
« con ».  Когато някой или нещо е глупаво, безсмислено, неудачно, недодялано, безмозъчно, французите казват просто, че то е « con ». Етимологически думата « con » означава женски полов орган, но с времето си е променила значението и в наши дни този й смисъл се загатва в редки случаи на директна обида относно нечия майка. За сметка на това в смисъл „глупак” думата се използва доста често (например в заглавието на известната пиеса/филм „Вечеря за глупаци”).
В българския език също имаме думички с генитален произход, които в някои изрази вече не определят съответния разплоден орган, ами някой недодялан глупак, чийто основен проблем в когнитивния свят е липсата на сложна мисъл и т.н, и т.н.
Досетихте се, имам предвид станалото популярно напоследък обръщение към премиера „бай Хуй”.
Много хора се шокираха. Ай ем шокд, детсевика!  Шокираха се от една народна дума, чийто смисъл е „глупак”. Защото от истината боли. Истината, която в устата на премиера приема формата на реч от най-примитивно естество. Но и самият премиер си го казва – „аз съм прост”. Прост народ, прост премиер. Прост народ, слаба държава и цяла армия от
« con ».
Навремето, когато Симеон Сакса стана премиер, в едно френско хумористично предаване по радиото го нарекоха именно „Цар на глупаците”, употребявайки думичката « con » за целокупния български народ (roi des cons). И не беше ли така бе, бай Хуйци? Не ни ли направиха на маймуни?
А днес, когато обират банки, раздават пари и територии на чужди държави, предават дисиденти на диктатори, бият и убиват беззащитни бегълци, отпускат си ваканции, отнемат правото на глас на българи зад граница и правят всякакви други безобразия, не сме ли пак
« con »?
Живеем в страна, подчинена на татовци, батовци и тетки, за които Човешките права чинят толкова, колкото и тоалетната хартия, дето така и не използват - според Цачева ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НЕ БИЛИ НАЙ-ВАЖНОТО!!!!! Е, не сме ли « con »?
Искрено се радвам, че Радан Кънев ( който между другото е франкофон) го каза, защото е добре да наричаме хората и нещата с истинските им имена. Или както се казваше в песничката на Брасенс : „Времето нищо не може да промени, когато сме
« con », сме « con » и толкоз.”
И все пак съжалявам, че сме изпаднали дотолкова, че да имаме повод да наричаме премиера, държавата и народа си „бай Хуй”.  Наистина е жалко, но никакви фалшиви възмущения на етимологическа основа няма да го променят.


...
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

1 коментар:

  1. Управлението на Симеон говори колко сече пипето на българкия народ. Избраха го отчасти защото гласуваха емоционално, без да мислят, надяваха се, че за нула време ще превърне България в просперираща монархия, от сорта на Великобритания, отчасти вярваха, че чужденец ще управлява по-добре, едни хора около него се надяваха да забогатеят като го подкрепят, медиите почнаха да лъжат колко било хубаво по време на баща му, а реално човека дойде с един калкулатор да изчисли колко имоти и гори може да вземе.

    ОтговорИзтриване