КРАТКИ БОЙКОВИ ПРОЗРЕНИЯ (ВИНАГИ КРАТКИ, НО НЕ ВИНАГИ ПРОЗРЕНИЯ)

Вие си мислите, че премиерът в оставка е постил в болница заради хипертония, дължаща се на държавни вълнения и наднормено тегло? Няма такова нещо! Подобно на Моисей наш Боце се качи на болничната планина, за да се срещне с висша инстанция и да получи някои съществени прозрения. В свещената си мисия той биде подкрепен и от новия патриарх Неофит.
За какво става дума ли?
Борисов прозря следното :
"На хората им омръзна да се дрънкаме..."
Което преведено на простосмъртен български означава, че би било националнополезно и далеч по-прагматично в тези дни на емоционална и икономическа криза българският политически елит да се впергне в работа и да направи държавата политически изправна, за да могат поне изборите - предсрочни с едва един месец - да протекат що-годе гладко. "Да, ама не!" би възкликнал тук един известен журналист, оказал се впоследствие ченге. Май на никой не му изнася да правим чиста и свята република с чисти и честни избори, поради което другарят Станишев открито се облещи, изричайки угодната нему и на останалите червенотиквеници истина :
"Няма време за промяна на изборния кодекс"
Не, наистина няма как да върнем морала в политиката и да оправим тенденциозно вредната дейност на няколко поколения апаратчици за толкова кратко време. А пък Станишев хептен не може да се оправи, но това е тема на един друг тъжен размисъл.

Друго прозрение на Борисов :
"Магистралите се харесват, но не са достатъчни..." Рече и излезе... от болницата
Ама как само се сети, значи! Инфраструктурите наистина са важни, но съвсем не са достатъчни, за да стимулират производителността, да създадат достатъчен брой трайни работни места и да покачат покупателната способност на българина. Защото на пенсионерите, живеещи с 80 евро на месец, едва ли им дреме особено, че има нова магистрала до порутения от земетресение Перник, която освен всичко не е никак добре замислена. Напротив, един пенсионер може би си казва, че вместо да се хвалят с бюджетен излишък или с похарчени за магистрали пари, управляващите можеха да му помогнат да не гладува, да не студува и да се лекува като нормален човек. И тук не става въпрос за някакъв лукс от рода на нови очила или чейне, ами за най-обикновен живот, различен от скотския!

Та, в крайна сметка наистина магистралите, построени с паднали от небето европейски парички едва ли променят кой знае какво. Обаче защо ли бившият премиер се сеща чак сега? Защо чак сега иска да "радвижи икономиката"? Човек ще рече, че това пак е форма на предизборен популизъм.
Но няма значение... По-добре късно, отколкото никога. Пожелаваме на Бойко Борисов да оздравее и да получи при новата хоспитализация още много такива мъдри и забавни прозрения. И нека се грижи за здравето си, избягвайки напълно стреса на управленческите службици, рязането на лентички и "полагането на асфалт". Амин!

...


Коментари