КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ РАЯ В АД



Държавата Хаити е сред най-бедните на планетата. Населението изнемогва икономически, а преди две години и половина столицата Порт-о-Пренс бе срината до основи от изключително силно земетресение. Но и това не е нищо в сравнение с екологичната катастрофа, предизвикана от самите хаитяни.
Ето какво имам предвид :
Изначалната мизерия принуждава местните жители да търсят препитание в търговията с дървени въглища. Така започва небивало изсичане на тропическите гори, покривали някога почти цялата територия на острова.
С времето обаче суровината - т.е. дървесината - намалява и съвсем изчезва, а никой не се полага грижа за повторно залесяване, поради което цялата екосистема загива, земята ерозира, тропическата джунгла се превръща в пустиня. Унищожено е окончателно и селското стопанство.
И хаитяните са все така бедни, но вече нямат и природа. Всеизвестен факт е, че в борбата с глада някои от тях ядат пити от кал.
Пити кал вместо хляб

Остров Хаити е разделен между две държави - Хаити и Доминиканска република. Първата гладува, втората също страда от бедност, но успява все пак да се прехранва, най-вече с туризъм. Въпреки изключителното си географско положение и тропическия климат Хаити не може по никакъв начин да се сравнява с останалите Антилски острови, където всяка година прииждат милиони туристи.
...

Природата не търпи безотговорност. Защото едно е да водим спорове около реалните размери на глобалното затопляне, а съвсем друго да вземем брадвите и да унищожим всичко под претекст, че някой-си-там иска внучките му да карат ски баш на Витоша или пък просто точи зъби за бизнес с имоти или дървесина.
Питайте някой лесовъд колко време е нужно за създаването на една гора и какви усилия след това трябват за нейната поддръжка!

http://www.linternaute.com/television/magazine/photo/vu-du-ciel-voyager-utile/image/haiti-253048.jpg
Хаити днес...
Тук се сещам за онзи стар английски градинар, според когото постигането на перфектна ливада с идеална трева е много лесно - просто трябва да се коси ежедневно... в продължение на два века.
Вицът обаче не казва колко време ще отнеме да се съсипе същата тази ливада. Аз ще ви кажа - за няколко часа всеки един от нас би видял сметката на каквото си иска, стига наистина да му липсват всякакви скрупули.

Така че дерзайте! Обаче не си мислете, че само хаитяните могат да ядат галети от кал. А иначе дали на Витоша или в Австрия, внучките на някой-си-там все ще карат ски и все на ваша сметка...
...


Коментари