ОПАСНИ ЛИ СА ПОЛУИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

Положението с интелекта е точно като онзи лаф за бутилката - едни ще рекат, че тя е полупълна, а други пък ще я видят полупразна. В случая става въпрос за черепната кутия на Мартин Карбовски, а дилемата е дали и тя е полупълна или полупразна. Или може би това няма никакво значение, след като независимо от отговора резултатът би бил един и същ.

Ето какво имам предвид. В един надъхан текст за "отмъщението", Карбовски говори за средния чиновник, който бил вреден, защото назначавал роднини за портиери, крадял, носел скъпи часновници (намек за "оня" шеф на язовирите? ама той не е нито дребен, нито чиновник), а самият той пък бил назначаван от олигарски, които му диктували как да вдига цените на лекарствата и т.н. Дотук добре, говорим си общи лафове и ни е весело, правим очевидни констатации, всички сме съгласни и всички ръкопляскаме . И тук лъсва интелектуалният задник на Карбовски, защото този храненик на системата не препоръчва промяна на същата тази система-хранилница, ами подстрекава в прав текст народът да си го изкара ЧРЕЗ НАСИЛИЕ на чиновниците, аптекарите, пощаджиите и прочие обикновени хора, каквито в крайна сметка сме всички ние, средностатистическите граждани. 
Цитат : "Отмъстете им. Взривете едно гише. Поне пуснете една пиратка. Поне ги напсувайте."
И още : "Ето ви упътване: ако сте много болен и не може да си купите лекарство от аптеката, купете си от пазара бертолетова сол, сяра и дървени въглища. Смесете ги в пропорция (виж гугъл) и ги натъпчете н една тръба, като от двата й края затъкнете с пирони и гайки. Сложете фитил. Потърсете първата аптека, където лекарствата са по-скъпи от същите в Турция. Предупредете учтиво персонала да излезе през вратата. Запалете фитила и бавно се предайте на полицията, като се отдалечите с бързина, съответна на дължината на фитила..."

Ето това е разрешението според полуинтелигентния - шашка динамит. Виновна е скапаната държава, а не онези, които дърпат конците. Виновен е глупавият народ, а не платените журналисти, които го лоботомизират денонощно с поръчкови материалчета.

В текста на Карбовски виждам и много расизъм, но това той не го крие, защото винаги и при всякакви обстоятелства се е отнасял с пренебрежение към циганите. Виж, Лили Иванова е друго нещо и Карбовски с удоволствие я цитира ("Лили Иванова има една теория. Красива теория. В нея се твърди, че... " въх, спестявам ви останалото...), защото тя затова и му плаща - да й пише мемоарите и да и лъска реномето. И понеже поради чисто финансови интереси не може да отправя нападки - директно и поименно - към узурпаторите и мошениците в политиката, икономиката и културата, дай сега да бъхтим циганите! От думите му ясно личи, че той не ги зачита за български граждани и дори заплашва, че след време те щели да си направят (явно така Карбовски си представя свършека на света) самостоятелна държава на мястото на България : "Нека циганите родят тук децата си и нека тук си направят тяхна държава - държава от цигани и чиновници. Последното отмъщение."

Цялата тази патетична тирада всъщност се оказва въведение към личното мнение на Карбовски за един развод, който явно не му отърва. Не му отърват и цените на лекарствата, обаче не казва нито дума за калпавата здравна система. Не му отърват и останалите в чужбина български деца, а забравя да спомене за неспособността на журналистите да скалъпят обективна статия за всеки един такъв случай и да предложат грамотно на вниманието на широката общественост юридическия казус. Не споменава и за нехайството на отделните дипломати (а техен работодател е същият като този на Карбовски), които би трябвало да се намесват винаги в полза на българските граждани. От десет кладенеца вода носи, за да поднесе една информация абсолютно тенденциозно, половинчато, изкилиферчено... Но никой не му се сърди. Он толко си може, а и народът чете избирателно.
И всичко това е публикувано на сайта на национален ежедневник, което пък придава допълнителна тежест на текста, прави го по-достоверен, нищо че единствен конкретен аргумент в него се явява някакъв си SMS... 

Та, защо полуинтелигентният интелектуалец е опасен.
Много от вас може би ще си кажат, че един полуинтелигентен полукелеш е по-безвреден от един нискоинтелигентен баш келеш, обаче не е така. Един полуинтелигентен полукелеш е по-опасен с това, че умее да си издокарва келешлъка, да го лъска и изтипосва, тъй щото да грабва окото, да се харесва и да печели последователи, да го превръща в качество, идея, идеология. И така полуинтелигентният става кумир на простаците, чиято примитивна мисъл изведнъж придобива завършен вид и привидно човешки облик, а пред очите на доскоро низвергнатите, неграмотни отрепки се открива неочакваната възможност да изказват мнение, да пишат стихове, да дерзаят за изкуство, да се докопат до власт и т.н. Уместен пример за подобна полуинтелигентна мерзост е популярното предаване "Ку-ку" и последвалият пробив на славитрифоновщината, чалгата и тоталната идиотизация на обществото.

Полуинтелигентният е таранът, разчупващ черупката на здравия разум и добрите чувства. Полуинтелигентните и полуобразованите са проводниците на упадъка, те легитимират дискриминацията в обществения дебат, те подтикват към насилие и банализират глобалните проблеми чрез популизъм. Защото е лесно да се печелят дивиденти от проблемите на другите, обаче когато стане въпрос за разрешаването им, полуинтелигентните предлагат разрушение и омраза. И знаете ли защо? Защото на тях това им е бизнесът - това може само да им роди главата и от това единствено печелят.

Тоталитарните режими от миналия век бяха създадени и ръководени от такива учили-недоучили полуинтелигентни типове, а сега пък техните полуинтелигентни отрочета ни поучават как се прави демокрация и как се живее в общество, поощрявайки същевременно етническата омраза, физическата саморазправа и тероризма.

И познайте защо нещата никога няма да потръгнат! Мисля, че бихте могли да се досетите сами, дори и ако бутилката ви е изцяло празна.


....

Коментари

 1. Много добър анализ. Споделям напълно.

  ОтговорИзтриване
 2. Изключителна статия, поздрави, определено един от най-добрите ти материали :)

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

  ОтговорИзтриване
 4. Ако е само цитирания журналист, просто ще бъдем щастливи! Не бива да се забравят Слави Трифонов, Валерия Велева, Николай Бареков и множество други не така изявени..."Полуинтелигентният е таранът, разчупващ черупката на здравия разум и добрите чувства. Полуинтелигентните и полуобразованите са проводниците на упадъка, те легитимират дискриминацията в обществения дебат, те подтикват към насилие и банализират глобалните проблеми чрез популизъм." Не бих могла да се изразя по-точно, но направената констатация за съжаление не променя нещата...

  ОтговорИзтриване
 5. присмял се хърбел на щърбел...
  а Вие какво предлагате... За Карбовски - ясно - "полуинтелигентен келеш" говорещ за това, пък не споменавал онова, но "он толкова си може". Ами Вие - Вие какво можете? Вие какво споменавате и не премълчавате?
  А всъщност е елементаризъм е да се твърди, че Карбовски призовава към тероризъм.. и не съм му адвокат, нито чак толкова го харесвам, но пък статията Ви ме провокира.

  ОтговорИзтриване
 6. Радвам се, че съм Ви "провокирал"! Сега остава да раберете защо не е хубаво да се подтиква към терористична дейност или расова омраза и съвсем ще влезете в графата на "хомо сапиенс"!

  ОтговорИзтриване
 7. не ми отговаряте на директни въпроси, а се радвате... човек, когато критикува е редно да представи и своите виждания и възможни решения, инак сме се наслушали на критикари с ръце в джобовете.

  Но вие сте твърде манипулативен за да повтаряте като надраскана плоча "тероризъм", "терористична дейност" или пък наистина сте повърхностен за да продължавате да твърдите, че Карбовски призовава към това.

  дерзайте...

  ОтговорИзтриване
 8. Хм ...Безобразие !!

  липсва кредит (една бележка под страница) за брилянтния автор на теорията за полуинтелигентите и спонсорите от Кроненбург ... :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар