СТО ГОДИНИ ТЪПОТА


За мое най-голямо учудване тези дни някои хора празнуват (или ще празнуват, или са празнували?) стогодишен юбилей на един от най-зловредните владетели на България. Става дума за бившия генсек Тодор Живков, удържал се на власт (не без благословията на матушка Русь) цели 35 години. Т.е. в продължение на цели 35 години (цар Симеон Велики царува една година по-малко) въпросното лице стои начело на комунистическата диктатура и ръководи партия, участвала в избиването на над 100 000 000 (сто милиона) души. Защото общата сметка на жертвите на комунизма навсякъде по света е толкова : СТО МИЛИОНА ДУШИ. 

В рамките на НРБългария жертвите на комунизма също не са никак малко – става въпрос за десетки хиляди  избити без съд и присъда. Само че много хора предпочитат да почетат не паметта на жертвите, ами тази на палачите. Не, това в никакъв случай не може да се счита за „Стокхолмски синдром”. Това си е чиста изродщина.

Миналото лято във Франция бяха отменени честванията по случай петдесетгодишнината от смъртта на Луи-Фердинан Селин – най-продавания френски автор за миналия век след Пруст. И голямата част от обществото се съгласи, че не е морално да се почита по такъв начин паметта на един отявлен антисемит. 

А до вчера се водеше дело за последиците от чернобилската радиация на територията на Франция и неадекватните действия на правителството. Тодор Живков също нищо не направи, за да предпази сънародниците си, а в България радиацията е била дори многократно повече, но дело няма.

Въпреки всичко това в България някои хора честват Тодор Живков... Но нито искам да знам кога, нито кой го чества, нито къде, нито пък искам да си имам нещо общо с тези хора. Те за мен са също толкова зловредни и мъртви, колкото бившия генсек.

Коментари

  1. Защо да празнуват ? Още в далечната 1971 год Атанас Славов успя да разкрие техния манталитет.
    http://vbox7.com/play:ba775cd5

    ОтговорИзтриване
  2. Не ме интересува, че в България има хора със стокхолмски синдром които празнуват диктатора Тодор Живков, но когато всички медии цял ден ме заливат с гьобесова пропаганда колко било хубаво по негово време ми идва да викам.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко не ми го побира акълът на мен това с празнуването на Живков... Абсурдно е.

    ОтговорИзтриване
  4. "Това си е чиста изродщина."

    Можеше да започнеш и да завършиш с това. Останалото вече е излишно.

    ОтговорИзтриване
  5. Всички подаръци, които е получил приживе, бледнеят пред билборда, който е получил за този си юбилей. Прецедент, заради който Б.Б. все още има за какво да мечтае!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар