ОБЩИЯТ ПЪТ НА КЛОД ФРАНСОА, ФРАНК СИНАТРА И СИД ВИШЪС

Какво общо може да има между любимците на френските лелки, на американските мафиоти и на английските пънкари? Освен че всички гореупоменати субекти са понастоящем покойници, а преди да станат такива правят кариера в музиката, тях ги свързва и една песен, която според специалистите се счита за втората най-интерпретирана мелодия след Yesterday на Бийтълс.


Става въпрос за My Way.


Първоначално композиторът Жак Рево предлага музиката си на френските изпълнители Мишел Сарду и Ерве Вилар, но в крайна сметка тя допада единствено на Клод Франсоа, който я преработва и дава идея за текст към нея на текстописеца Жил Тибо. Така през 1967 г. се ражда «Comme dhabitude».

На следващата година Дейвид Боуи се заема да направи първата, но не особено сполучлива адаптация на английски - Even a fool learns to love.

При следващия опит за адаптация обаче Пол Анка създава световно известната версия My Way, която и до ден-днешен се изпълнява от малки и големи по различните краища на планетата.

Сред най-известните й изпълнители можем да отчетем Елвис Пресли, Франк Синатра, Сид Вишъс, Лучано Павароти, Енгълбърт Хъмпърдинг, Нина Симоне, Рей Чарлз, Роби Уйлямс, Том Джоунс, Джипси Кингс...

...


Само няколко от всички тези изпълнители фигурират във фонотеката ми, но въпреки това не мога да не изкажа безкрайното си уважение към тях, защото те са пример за обединяващата сила на творческата страст и любовта към музиката.

И в крайна сметка песента живее свой живот, надживява автори и изпълнители, прелита над океана, прескача епохите, преведена е на различни езици и е слушана от различни поколения, а силата й остава винаги една и съща. Какъв по-добър пример за универсалност?

...


...

Коментари

  1. May Way в изпълнение на Robbie Williams, и то точно това в Royal Albert Hall ми е мнo-o-о-го специално :-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вечна ще е тази песньовка, защото кичът има и ще има милиони почитатели и последователи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар