понеделник, 25 май 2009 г.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА

Медиите избягват да говорят за проблемите на децата – животът на шоу-бизнеса е по-весел и шарен, когато не се чувстваме виновни и директно замесени в чудовищни престъпления спрямо собственото си общество. И така, децата се превръщат в тема-табу, защото имаме гузна съвест. Защото знаем, че не сме направили каквото трябва за тях, за да осигурим бъдещето им в родината ни.

На този ден в България много хора трябва да си останат в къщи, за да не срещат укора в погледите на минувачите и най-вече болката в очите на децата.

Дали пък един ден, в един по-добър свят, корумпираните служители, бизнесмените-крадци и некомпетентните и безочливи политици няма да си дадат сметка, че измамите срещу обществото са в ущърб единствено на беззащитните и зависещите изцяло от грижите на възрастните, и че тяхното богатство е натрупано на гърба на децата и в замяна на непостроените училища и болници, паркове и спортни площадки... Не им завиждам за лъскавите автомобили и претруфените с джунджурии вили и апартаменти из престижните квартали на София и по Черноморието, защото знам колко детска болка има зад тях.

По повод тази дата за размисъл предлагам да почетем също така и онези деца, които знаем къде са, но съдбата им е също толкова черна и недопустима, колкото и на безследно изчезналите.

Нека си спомним за децата в сиропиталищата, където условията никак не са се променили от времето на Дейвид Копърфийлд. Стигнахме дотам, че в чужбина ни сочат като пример за нечовешко отношение спрямо децата.

Нека си спомним и за продаваните като домашни животни деца – българските бебета зад граница се оценяват на 5-6 хиляди евро.

Нека си припомним и децата, принудени - понякога от собствените си родители - да се проституират .

Нека си припомним и експлоатирания детски труд.

Нека си спомним и за децата войници и за всички деца жертви на военни конфликти.

Да си спомняме за децата, защото единствено нашата късопаметност е по-грозна от егоизма ни и може да направи живота им по-лош от смъртта!
Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

8 коментара:

 1. чух по новините, че наричат България "супермаркет" за хора. най-вече за деца. звучи грозно, но и доста вярно - като се има предвид съдбата не само на децата от домовете, на децата на малцинствените групи, не само децата на социално слабите, но и донякъде всички деца. защото в общество, в което човекът сам по себе си не е ценност няма ясни граници за потъпкване на човешкото достоинство и злоупотребата с човека е лесна.

  ОтговорИзтриване
 2. Много бързаш. Ще дойде Коледа и ще видиш как всички ще се сетят за нещастните дечица. Агент Гоце най-напред.

  ОтговорИзтриване
 3. Не знаех,че има такъв ден.Не е нещо, което медиите популяризират.След една седмица е международният ден на детето и пак ще слушаме лъжи, колко много са направил обществото и държавата за децата. И все така, докато не се разчуе поредната грозна история.

  ОтговорИзтриване
 4. Ако никога никъде и за нищо не ти е идвал поне ПОМИСЪЛ за дете /собствено или чуждо/- не си човек

  ОтговорИзтриване
 5. Не съм сигурен, че общество, което не уважава децата си, може и заслужава да съществува.

  ОтговорИзтриване
 6. Какво сте се загрижили за нашите деца, по-важно е, че на управляващите чедата са нахранени, облечени, с осигурено образование в чужбина и със светло бъдеще...

  ОтговорИзтриване
 7. Аз също не знаех, че има такъв "Международен ден на изчезналите деца". Недоумявам как е възможно нито една българска медия да не спомене този факт?

  "Агенцията за защита на децата" можеше да даде информация колко е броят на изчезналите деца в България? Какво е свършила за издирването им и връщането им в Родината и семействата им?

  Докога ще търпим некадърни и бездарни да ни управляват? Докога?

  Благодаря на автора за гражданската позиция.

  ОтговорИзтриване
 8. В интернет попаднах все пак на няколко стари статии за Деня на изчезналите деца. В тях човек може да прочете за броя на изчезналите в Румъния, но не и за българските деца, което означава, че ДОРИ НЯМА СТАТИСТИКИ!!!

  Паметта се тренира! Затова трябва да има такива дни, които да ни принуждават насила да помним, докато това ни стане навик.

  ОтговорИзтриване