День Победы




За Втората световна война

Миналата седмица бе отпразнуван краят на най-великата трагедия на човечеството – Втората световна война. Събитието обаче е толкова мащабно, че човек трудно би могъл има глобален поглед над него и поради тази причина при всяко споменаване на битките, историческите персонажи, човешките тегоби и небивалите последствия пред нас изникват все нови и нови въпроси.

И изведнъж се сетих, че Съюзниците празнуват Деня на победата на 8 май, докато в бившия СССР винаги се празнува на 9 май...

Мнозина от вас, предполагам, веднага се досещат какви са причините за това разминаване. За мен обаче съвсем не е очевидно, защото като дете вече бях задавал въпроса, но тогава всички отговори бяха в съответствие с болшевишкия мистицизъм, т.е. всичко беше пълна фантасмагория. И така, с времето измислицата се бе превърнала в истина.

Подобни небивалици ми бяха разказвали и за онзи "Пакт за ненападение" наречен Рибентроп-Молотов по името на подписалите го външни министри на Германия и СССР, който впоследствие се оказа, че е договор за преразпределение на Европа между Хитлер и Сталин.

Точният брой загинали от съветска страна също беше дълго време сюжет на манипулации и фалшификации от всякакъв род – след края на войната СССР призна официално 10 милиона жертви, след смъртта на Сталин жертвите изведнъж стават 20 милиона, а след падането на комунизма историците го докарват до 30 милиона.

Други конкретни случаи на фалшификация са масовото избиване на полски офицери в Катинската гора (тогава руските войници използват немско оръжие, за да насочат обвиненията към немците) или забавната история за подправената снимка на Егоров и Кантария на Егоров и Кантария - славните червеноармейци, окачили червеното знаме на Райхстага, на чиито ръце в оргиналната снимка можем да видим няколко часовника, свалени без съмнение от труповете на немските войници... Така че, освен на таблицата на Менделеев, руснаците са създатели също така и на най-известния фейк!



Денят на победата


Според първата и дълго време считана за официална теория, СССР празнуваше День Победы с един ден закъснение, защото Червената армия била приключила битката с последните нацистки подразделения малко след подписването на капитулацията. Легендата гласи, че въпреки нареждането да се предадат, фанатизираните шваби продължили да нанасят удари срещу съветските освободители.

Втората теория звучеше също толкова правдоподобно. Според нея Сталин считал, че победата принадлежи изцяло на Червената армия, и затова наредил да не се празнува едновременно със Съюзниците.

Поради лични причини и известен брой предрасъдъци спрямо болшевишките ценности аз бях поддръжник на втората теория. Вчера обаче се сепнах и след няколко минути търсене из виртуалното пространство попаднах на верния отговор :

Капитулацията е подписана в Реймс на 8 май 1945 г. в 22,43 часа местно време, което по московско време е 00,43 часа... на 9 май. Значи цялата загадка се е крепяла на часовата разлика!

Още една лъжа падна от плещите ми. На другия въпрос обаче – защо беше нужно да ми пълнят главата с глупости – така и не получих отговор.






Коментари

  1. Много ти благодаря, и аз дълго се чудех за тази разлика.

    А иначе като българи (и източно европейци) Денят на Европа за нас едва ли може да е някакъв празник. Той е затвърдил уговорките от Техеран, с които България е попаднала в Зоната на здрача (Съветското влияние).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар