Барбароса - Германия напада съюзника си.

1941г.
Двадцать второго июня, ровно в четыре часа...
Тогава започва войната между нацистка Германия (някои я наричат фашистка, но фашистите са в Италия) и СССР. Името на операцията е Барбароса.
За мнозина тази дата е начало на Втората световна война въобще. Сякаш преди това Сталин и Хитлер не са си съдействали и не са си поделяли източна Европа. Сякаш Германия не е получавала оръжие и оборудване от СССР и нейни офицери не са обучавани от съветски инструктори.

Съветски и немски офицери заедно
Първата истина за войната е, че ако СССР не беше гарантирал на Германия неутралитет по време
на кампанията на запад, войната може би дори нямаше да започне. Съвместният парад на победата на нацистите и бошевиките в Брест-Литовск на 22 септември 1939г. със сигурност е попарил всякакви надежди за избягване на войната дори и у най-големите миролюбци.

Втората истина, за която не се говори почти нищо : сама Германия никога нямаше да смогне да се въоръжи достатъчно, за да нападне изпадналите в ступор след пакта Рибентроп-Молотов и подялбата на Полша Франция и Великобритания.

Защо Германия напада съюзника си?

Германия напада, защото целта на Хитлер е да контролира цяла Европа. Според немските генерали състоянието на Червената армия е плачевно : "тя е като прогнила плевня - един ритник във входната врата е достатъчен, за да се срути цялата". 

Войната с Финландия ясно показва, че съветската войска е почти небоеспособна : военните части не са пълни, въоръжението е недостатъчно. Офицерският състав е изключително оредял заради болшевишките чистки, а за обучението на един офицер са нужни няколко години.

В същото време Сталин е разположил по незнайни причини цялата си армия по границата сякаш за нападение. Съветското военно чучело обаче не плаши никого. Георги Жуков си дава сметка за предстоящата катастрофа и дори обмисля превантивен удар. След войната споделя, че подобно действие е щяло да струва на СССР още по-тежки поражения.
Единствен Сталин не може да повярва в съветската немощ и отказва да чуе предупрежденията на британското разузнаване, което предсказва не само деня, но дори и приблизителния час на нападението.

Оттам-нататък СССР е в ръцете на съдбата. За щастие на Сталин Германия не е предвидила дълга война, нито военни действия в руските условия - почти несъществуваща пътна мрежа, и според сезоните : мочурища, кал, снегове, виелици, облаци прах... Единствено машините на вериги успяват да напредват, а пехотата едвам се придвижва. Снабдяването в подобни условия и на такива разстояния се оказва невъзможно, а немската армия е де факто победена от грандоманията и недалновидността на Хитлер. И не само...

Трета истина : СССР успява да удържи немците благодарение на американската помощ. Става въпрос разбира се за програмата "Заем-наем" изразяваща се в невероятни количества машини, екипировка, храна, оръжие, горива, суровини... Както маршал Жуков, така и Никита Хрушчов признават, че без тази помощ Червената армия щеше да загуби войната.

Но 22 юни бележи и обрата на войната.
Защото на 22 юни 1944г. съветската армия започва операцията "Багратион", в която немската група армии Център бива тотално разбита, немците са изхвърлени окончателно от територията на СССР, а пътят към Берлин е отворен. Това е Барбароса, но наопаки.
Осъществяването на тази брилянтна операция, с която съветската армия смайва света, е дело на измъчвания от НКВД в затвора и спасен по чудо Константин Рокосовски, въдворен на служба в армията само няколко месеца преди началото на войната. За да успее в това начинание, той отново залага главата си : излагайки плана си пред ставката, Рокосовски изисква два пробива във фронта. Сталин отказва. Рокосовски обаче настоява упорито. Другарите от ставката го съветват да се оттегли за малко в съседната стая, да си почине, да подиша с пълни гърди. Рокосовски излиза за малко, но когато се завръща, отново заявява : два пробива, другарю Сталин, два!
Бащата на народите слага ръка на рамото му и когато всички очакват, че ще му скъса пагоните и ще прати самия Рокосовски по дяволите за втори път, Сталин отстъпва : Добре, нека да са два. Явно добре сте го обмислил, щом държите толкова...
Рокосовски води Парада на победата. Перфектната жертва, обожаваща мъчителя си. Той е единственият маршал, който плаче на погребението на Сталин.

Четвърта истина : операцията Багратион започва две седмици след десанта в Нормандия. Двете операции са предварително уговорени между съюзниците и техният успех зависи от съвместното им провеждане. Защото фронтът в Нормандия издърпва целия немски резерв, което лишава немците от възможността да реагират адекватно и да запушват евентуален пробив.

....

Барбароса е все пак повратен момент в историята на света, защото с тази операция се слага край на приятелството между Хитлер и Сталин. След това следва една дълга, мъчителна и кървава развръзка.

Коментари

Публикуване на коментар