Кратки размисли за вота на българите в България и зад граница

За жалост има не една, ами две Българии. България на Балканите и България в чужбина. Живеещата в лъжовни спомени и минало България и България на търсещите в изгнание справедливо общество  български емигранти, България на предразсъдъците и България на надеждите, ретроградната България на мнозинството и търсещата нещо различно България на малцинството.
Разликите не спират тук.

Изборните резултати са особено показателни за разделението вътре/вън : ако българските институции зависеха изцяло от вота на емигрантите, България нямаше да се намира в ръцете на Тримата Шишковци, клептокрацията на ГЕРБ нямаше да разпарчосва територията, ДПС на Доган и Пеевски нямаше дори да влезе в парламента, рубладжиите от БСП щяха да са патетично блеещи наблюдатели, петрЕотичните ченгета нямаше да продават европейски паспорти на друзята от бившите съветски республики и разните му там бандюги...
Не казвам, че България щеше да цъфне и върже, но със сигурност положението щеше да е различно и задължително по-добро. Защото по-зле от щафетата БСП/ДПС/ГЕРБ не би могло да бъде.

Затова си мисля, че следващия път, драги мои, вместо да пиете поредната
чаша апатия и да легитимирате статуквото чрез бездействие, би било хитро да идете да гласувате по съвест и за определен човек и определени идеи, които ще допринесат реално за подобрение на вашия живота сега и на живота на децата ви утре. И в случай, че нещата тръгнат [пак] на чорчик, може би било правилно да има адекватна реакция.

Преди да заемете гражданска позиция обаче, вижте кой си пълни джоба, кой ви краде, кой заробва народа с неизгодни договори за милиарди, кой обслужва чужди интереси, кой ви занимава с глупости, с джендъри, с мигранти, с чужди проблеми, кой съсипва природата, кой отказва да направи правораздаването действащо и справедливо, кой плаща жълти стотинки на работниците, кой ги лъже, че е тарикатско да се осигуряват на минимални заплати и да не плащат данъци, че е възможно всеки да опитва да живее на чужд гръб, че корупцията си е в реда на нещата, че Европа е дойна крава, че има алтернатива на Европейския съюз...

Ако не искате България да стърчи като чучело на картата, мислете и действайте, бъдете граждани!




Коментари