Хелоуин VS Мартеница

Българинът не страда от чувство за малоценност - от Витоша по-високо нема, а от българската култура пък по-убаво и културно хептен никога не се пръквало на майката Земя! И въобще само идиот може да продължава да композира музика и да съчинява поезии след "Бяла роза ще закича".
Затуй не се учудих от гръмката проява на българщина, избликнала срещу честването на Хелоуин.
Из социалните мрежи се завъртяха хиляди постнати и рипостнати снимки на дечица, в чиито ръце патриотичните им родители бяха грижливо поставили табелки с надпис "Ще празнувам Хелоуин, когато американците сложат мартеници."
(На снимката по-долу табелката е залепена с тиксо, Halloween е написан неправилно...)

Какво вижда българинът?
Според българина това е проява на българщина - бели дечица се противопоставят на езически празник, дошъл отнякъде си. Всичко наше е хубаво, всичко чуждо е глупаво.

Какво виждам аз?
Виждам едно малко дете, използвано от родителите си за трупане на популярност в социалните мрежи под формата на "лайкове", "шервания" и т.н. Едно малко дете придава положителна емоция на всяко нещо, дори и на най-висша глупост или най-зъл диктатор - та анли затова и Хитлер, и Сталин все с пионерчета/хитлерюнгенчета се снимаха. А пък и просяците получават най-много подаяния, когато са с дечица.
Виждам сравняване на две несравними неща - от една страна традиционната мартеница, която между другото не е само българска, и от друга страна Хелоуин, който пък е чисто комерсиален и купонджийски празник без претенция за универсалност и напълно лишен от интелектуален или философски заряд.
Виждам, че българинът пак се поставя в позиция да мери бицепси с другите, да се доказва, да отрича и съди, да преподава нравоучение и да изтъква доводи извън контекст.
Виждам, че българинът е толкова сигурен в преимуществото си, че дори поставя условие - "ако". Но в същото време не си дава сметка, че мартеницата е симпатична, езическа традиция и... толкоз. Няма празник, няма бонбони, няма дегизировка, няма тикви (да ме прощава премиерът).
Освен това лечебните свойства на мартеницата съвсем не са доказани. Напротив - ако съдим по "видимите резултати", българите би трябвало тутакси да престанат да се кичат с мартеници, защото това им носи само нещастие, болести и безконечно безпаричие. Реално погледнато, българите са на последно място по продължителност на живота и по доходи в Европа.
От което следва, че пожелавайки на американците да турят и те мартеница, ние скрито целим рухването на първата в света икономика, както и демографски срив в САЩ. 

А това не е никак любезно!
 





Коментари

Публикуване на коментар