Банско ли?!

Зная, зная, на никой не са му притрябвали моите 20 с’тинки по темата за новите лифтови съоръжения на територията на националния парк Пирин. Но въпреки това ще се изкажа, защото мнението ми е, смея да твърдя, далеч по-меродавно, обективно и смислено от мнението на повечето изказващи се по въпроса.
И да, няма да започна речетатива си нито с “Природолюбител съм, но…”, нито с “Запален скиор съм, обаче…”, защото всъщност съм едновременно скиор и природолюбител, но най-вече съм човек, комуто е писнало да го правят на маймуна.

Погледнато от чисто гражданска позиция, разширяването на ски съоръженията върху територията на национален парк си е чиста проба беззаконие, което не може да се оправдае с никаква “национална стратегия” и прочие паравани и кьорфишеци, защото всички отрочета на клета майка България знаят, че при нас винаги, винаги ама абсолютно винаги всичко се прави в името на лични интереси и за едните пари.
Колкото до ските и зимните спортове като цяло, да, те са чудесно нещо. Само дето късно се сещаме да ги развиваме и би било идиотско да съсипваме природата за едно нерентабилно и безперспективно в сегашния екологичен контекст мероприятие, освен ако разбира се междувременно някой не си напълни джобовете за сметка на същата тази природа, възпята в народното творчество и осрана от народните задници. Пардон за кофти думичките, но те са нищо в сравнение с извършените свинщини.
Позволявам си да се изкажа и като чужденец, който практикува всяка година зимни спортове с цялото си семейство и който би трябвало да бъде визиран от маркетинга на Банско като евентуален клиент. Само че, не, благодаря! Въобще не ме търсете! Да си мислите, че бих предпочел ски в Пирин пред Алпите е меко казано наивно и несериозно. Но не защото Пирин е по-грозен или недостоен от Алпите - зер чукарът си е чукар навсякъде по света и добре приготвеното греяно вино винаги е вкусно. Не бих дошъл на ски в Пирин, защото :
1) Алпите разполагат с писти на много по-висока надморска височина.
2) Обслужването е на светлинни години пред това в България.
3) При горе-долу едни и същи цени в Алпите човек разполага с десет пъти повече писти.
4) До Алпите стигам с влак или автомобил, а до България се стига със самолет, което значително оскъпява ваканцията ми.
5) Ски сезонът в Алпите започва през декември и свършва в края на Април.

Последният ми довод обаче е смертелен и защитниците на беззаконието и съсипването на природата би трябвало немедлено да си теглят въжето след него. Става въпрос за това, че България се сеща да развива зимен туризъм и да се конкурира в този бранш със страни, които са го измислили преди два века и половина. Но в това само по себе си няма лошо, защото комсомолският ентусиазъм би могъл да изглежда даже симпатичен, ако не знаехме, че всичко се прави - и тук ще се повторя - за нечии финансови интереси.  Лошото идва от това, че ние за разлика от французи, италианци, швейцарци и австрийци го правим по стар навик без план, без далновидност и въобще без грам акъл.
За французите ще ви кажа, че първите им зимни курорти датират от XVIII век. До началото на Втората световна война Франция наброява 150 планински курорта, екипирани със съответните съоръжения и т.н. Доктрината пък за развитие на морския и планинския туризъм във Франция датира от 60те години, като периодически се модернизира и адаптира към изискванията на времето. В момента Франция разполага с повече от 250 зимни курорта. Според последните предвиждания за зимните курорти обаче над 80 от тях ще бъдат закрити в близките 30 години! Разбира се, става въпрос за курорти на ниска надморска височина, като Банско демек, където сезонът ще се скъси, заснежаването няма да е постоянно и съответно базата ще бъде тотално нерентабилна. Затова дори и в селищата, за които се смята, че ще оцелеят, започват да се развиват алтернативни атракции, различни от зимните спортове. Защото според най-оптимистичните прогнози Алпите ще загубят през следващите години около 30% заснежаване. А според песимистите пък може да се стигне и до 70% загуба на заснежаване.
Имайки предвид тези последни изследвания на швейцарските учени, както и съдейки по собствения си опит с българската туристическа база и т.н., мога съвсем смело да заявя, че всички усилия за развитието на всякакъв вид туризъм от настоящия ни полит-икономически елит са една абсолютна подигравка с българския народ и престъпление спрямо природата. По същия начин застроиха Черноморието, изсякоха националния парк Странджа и Котленския Балкан, разтуриха част от Лонгоза, за да могат руснаците да си направят почивен център, построиха псевдо-руини и пластмасови крепости, бетонираха стотици дюни и т.н., и т.н. Примерите за престъпления са хиляди, така че ми е съвсем ясно какво се има предвид, когато министър Ангелкова реши да маа гащи из някой плаж, примерно на Корал, или прати ченгетата да тормозят плажуващите - очевидно пак е предвиден голям келепир за някого.

За онези от вас, които си мислят, че ги лъжа, защото рептилите, Сорос или масоните са ми дали чувал жълтици и шарнирен болт за полски фиат, ще цитирам някои от заключенията на швейцарското проучване, публикувано от Европейския геоложки съюз, което се отнася до Алпите, но бихме могли да ги използваме и за Банско, имайки предвид сходните географски ширини, алпийски релеф и близостта до Средиземноморието  :

Днес снежният сезон на 1000 м надморска височина трае около 3 месеца. До края на века снегът на тази височина просто ще изчезне. (Т.е. в град Банско, намиращ се на 925 м надморска височина, сняг повече май няма да вали.)
Ако глобалното затопляне надмине 2°С, зимни спортове ще могат да се практикуват единствено над 2500 м надморска височина. (Т.е. нито една писта в Банско няма да бъде използваема.)
Ако се сбъднат най-оптимистичните прогнози обаче, сняг ще има над 1500 м, но сезонът значително ще се скъси. Т.е. повечето ски писти в Банско ще са неизползваеми, базата няма да е рентабилна, а банките-инвеститорки ще фалират, опять!, като цената за цялото това безумие ще бъде поета пак от този наш клет народ-будала, а виновниците ще са избягали с пълни дисаги зад граница. Дежа вю!

Затова ви казвам, че колкото и лифтове да се построят в Банско, българският зимен туризъм нито може да бъде в конкуренция със западния, нито има смисъл да се инвестира в него предвид предизвестената смърт на курортите, намиращи се на 1000 м надморска височина. 
Запазете поне природата за децата си!

Преди една седмица в Алпите, Les trois vallées, на 3000 м над морето, снежна покривка с дебелина от 300 см, перфектни писти...
Банско ли?!









Коментари

Публикуване на коментар