Ксавие Лапер дьо Кабан - chapeau, votre Excellence!*

Французите не спират да ни изненадват със силни дипломати, заемащи ясни и смели позиции в защита на правовата държава.
Преди години се впечатлихме от Етиен дьо Понсен, който с нокти и зъби се опита да изтръгне справедливост за зверски убития от българи в Париж Мартин Борилски. След него и Филип Отие се счепка с властимащите и дори открито подкрепи протестите, което съвсем логично го скара с кликата на Орешарски.
Днес пък се сбогуваме с Ксавие Лапер дьо Кабан, комуто благодаря от все сърце за споделената любов към България и пожелавам още дълга и най-висока дипломатическа кариера.
В такива моменти си казвам, че би било глупаво да изпадам в патетични настроения и да се отдавам на хвалби, обаче... просто не ми е по силите да крия ентусиазма си, когато става въпрос за човек, споделящ и изразяващ напълно идеите и идеалите ми за общество и държава.

Всъщност, дьо Кабан българин ли е или французин? Говори български дори по-добре от някои наши министър-председатели и патрЕоти, женен е за българка и за разлика от повечето български политици наистина обича България... Ами да, какво значи тук някакво си тескере? Той е не само много повече българин от повечето българи, но и със своята храброст в битката с лъжата и безправието ще остави много по-голяма и положителна следа в българската историята от всичките тези чорбаджии и башибузуци, дето се тупат в гърдите, викайки с пълно гърло "булгар, булгар", а в същото време вадят душата на цял един народ.

Но дьо Кабан може да е само французин, защото Франция е родината на Човешките права, както впрочем е и родина на всички, обичащи свободата. Затова пожелавам на Ксавие Лапер дьо Кабан да бъде най-свободният човек, както и да продължава да защитава все така принципите си, да казва истината и да развива желанието на всички ни да бъдем свободни, да бъдем французи, да бъдем хора. Защото онзи дърт швейцарец го беше казал - свободата е основно човешко качество, свободата ни прави хора. Именно в това се заключава мисията на господин посланика - по дяволите националностите, нека бъдем преди всичко достойни хора!
...
Е, тук май попрекалявам с патоса. Затова казвам само "Chapeau, votre Excellence!*" и си пускам Марсилезата.


....
*свалям ви шапка, Ваше Превъзходителство!



...


Коментари