Как се каляваше измамата

Мирише на избори. Мирише, та чак вони. А най-много смърдят продажните медии, които са собственост на определени хора и защитават определени интереси.
Пропагандата е тежка, безмилостна, ежеминутна. Колкото и да е умен човек, не може да се измъкне от нея и рано или късно хлътва в поредния капан. Защото в България действа най-старата и изпитана машина за промивка на мозъка, внос от братска Русия.
Хората веднага ще кажат, че произвеждам теории и конспирации поради някакво по-особено чувство спрямо Русия, а не е така. Към Русия гледам с огромно уважение. Което обаче не ми пречи да съм обективен.
.....
Първата медийна манипулация в световната история бива извършена при Екатерина Велика. И тя, както много други потисници, се увлича от модерните по онова време идеи на Просвещението, възхищава се от енциклопедистите, общува с Волтер, Дидро, д'Аламбер. В същото време изпитва ужас от Революцията и използва зараждащата се преса не за популяризиране на прогресизма, ами за манипулация на общественото мнение. Самата тя пише статии под псевдоним, разпространява дезинформация, цензурира. Може би първата й лъжа е свързана със смъртта на съпруга й Петър III, удушен след дворцовия преврат. Според официалното съобщение, отправено до другите короновани глави из Европа, Петър III е умрял от "хемороидна колика"...
Епохата на Екатерина е запомненa и с т. нар. Потьомкински села, т.е. фалшиви селища и инфраструктури, които са представяни на императрицата като истински, за да я накарат да повярва в несъществуващо развитие и добруване на народа. В същото време средствата, отпускани от хазната са били... усвоявани за други цели.
По-късно целият комунистически строй се превръща в своего рода Потьомкинско село, с фалшифицирани планове и статистики, които понякога се оказват фатални за милиони хора - вижте за справка Големия скок напред в Китай.
При прочита на по-горните редове, мнозина от вас сигурно са се сетили за моменти от нашата съвременна история. Всъщност, няма нищо ново под слънцето, а традицията, зачената преди два века и половина, е консолидирана от всички последвали управници, за да се развие и стигне до днешната си форма на медийна манипулация, която в условията на цифровата революция взема небивали размери.

...
Преди време се бях счепкал в социалните мрежи с мои много близки приятели по повод изнесени от руски медии информации за събитията в Украина. На мен като специалист по руска история ми се струваше естествено да подложа на съмнение очевидно тенденциозни статии за спорни събития. А след като пък същите тези сведения са услужливо подети от също толкова тенденциозни български медии, чиито ментори обслужват един изключително манипулативен модел на представяне на информацията с ясната цел да защитават полит-икономически интереси по най-брутален начин, за мен темата престава да бъде меродавна и просто отказвам да дебатирам. Лъжата има едно-единствено име - лъжа.
И им го казах - това са измишльотини, които могат единствено да ме накарат да се почешам по носа и замислено да си направя топченце. Ти, кай, си циник! Не, не съм циник, ами трезвомислещ човек. Ако бях циник, щях да кажа, че повечето медии в България са абсолютни лайномети, бомбардиращи народонаселението с дезинформация, подмятания и откровени лъжи и че е съвсем нормално, колкото и здрав да е разсъдъкът на
същото това народонаселение, колкото и челичени да са нервите му, произведената от медиите фекална субстанция неизменно ще се просмуче през телесните отверстия до пълно затлачване на мозъчните му гънки.
То зелени човечета в Крим ли не бяха, то масово изнасилване в Кьолн ли нямаше. А сега пък непрекъснато ви пускат новини за мигрантски бунтове в София... Българинът е станал толкова податлив и направо пристрастен към евтините сензации, че доброволно се лови на въдицата, псува и лайква до пълно изнемогване. Глупости поемаме всякакви - хаарпове, кемтрейлси, Ванги, дайте ги насам!

Последствията от тази постоянна мозъчна промивка са трагични, а най-страшната е липсата на критична мисъл. По този начин се стигна до извращението изконни човешки, та дори и християнски ценности като хуманизъм, толерантност, съпричастност, милост, любов към ближния, скромност и т.н. да се превърнат в обидни, мръсни думи.

И така, народът повтаря в хипнотичен транс мантрите, набивани му в главата от медиите на същите онези политици, олигарски и комбинатори, към които всички изпитват едновременно със страхопочитанието и естествена ненавист. От една страна знаят кое зло ги трови, а от друга не могат да се отърват от него, защото постоянно го подхранват с лековерието си.
Помислете трезво - хем всички проклинат Пеевски, Доган, Сидеров и "вся остальная сволочь", хем цитират медиите им. Хем се оплакват от комунистическото минало, хем го оставят непокътнато. Хем презират просташкото-дебелашко поведение на разни генералстващи премиери, хем им поверяват управлението на страната.
И накрая се получава именно това - перфектна антиутопия, в която основно правило са несправедливостта и измамата.


....

...

Коментари