Българският бизнес-бабаитлък

През 2003 г. танкерът "Добруджа", плаващ под български флаг и собственост на параходство "Български морски флот" АД, бива задържан от френските власти заради замърсяване, причинено при изпразване на трюмовете. Тогава всички в България много се натъжиха, защото - видиш ли - българската държава трябва да плати на Франция огромна глоба.
Не знам в крайна сметка кой е платил глобата, логично би трябвало това да е параходството, но обществената реакция в случая е особено показателна за досадно неуместните комунистически порядки, регулиращи бизнес отношенията дори в наши дни. Откъде-накъде държавата/обществото трябва да поема отговорност за действията на предприятия или частни лица? 


Та днес по повод стотиците милиони, които българският данъкоплатец трябва да плати като неустойка на Россатом заради игричките на няколко некомпетентни или може би просто продажни български правителства, мен ме мъчи един друг въпрос - защо поръчката на реактора е държавна и минава през министерски съвет? Защо няма фирма, която да се занимава с тези работи, пък била тя и държавна? Що за комунистически порядки са това "държавата" в лицето на висши държавни функционери да се занимава с поръчки и оборудване?! И след това данъкоплатците да плащат грешките на една бандата министри, нямащи си никакво понятие от бизнес отношения?! Впрочем, дали сделката е била сключена първоначално с Россатом или, да речем, с френската Арева всъщност няма никакво значение, защото при всички случаи резултатът щеше да е един и същ - неустойка за сметка на България поради некадърност на управляващите.

След половин век комунизъм трябваше вече да сме си дали сметка, че държавата е изключително лош стопанин, защото не това й е работата. "Далновидни" политици обаче продължават да си правят експериментчетата на гърба на българския данъкоплатец и да пъчат мускули, за да се правят на бизнес бабаити пред европейските колеги. Нали помните как Баце се скара със Сарко, дето все пак направи това-онова за България, освободи медицинските сестри и т.н.? Ами случката беше следната - Баце обеща да купи едни корвети на Франция, обаче след това се разкандардиса - ставало дума за корвети, а пък той чул друго...
Не, не се прави така бизнес... А държава и общество пък хептен!



....

....

Коментари