Делвата без дъно, наречена България

Демократи и комунисти, русофили и русофоби, пиячи на ракия и пиячи на водка, всички ревнаха в един глас, че е нечестно и нелепо да се орязват парите за "икономическо сближаване", които богатите членки на ЕС наливат на бедните... Така е устроен съюзът - всеки дава един процент от брутния си вътрешен продукт, след което всеки взима според нуждите си, т.е. едни много, а други нищо.

Добре де, може би въпросът ми да изглежда наивен, но докога според вас би било редно България да крета на евро-подаяния без в замяна да направи ни най-малко усилие за реформи и нормализация? Защото все пак е повече от очевидно, че наливаните от Европа средства или изчезват по сметките на открити врагове на ЕС, или обслужват нечии политически интереси. Да ви припомням ли как медии-екскрементохвъргачки прибраха паричките за рекламирането на българското председателство на ЕС? Или как след всеки строеж, финансиран с парите на европейския данъкоплатец, един дебеловрат политик с ампутиран ораторски талант идва да реже лентички, заявявайки в първо лице единствено число (и кой знае защо в преизказно наклонение), че той - видиш ли - самичък бил построил всичко, с ей тия две ръце, дето се вика, а финансиранто си го бил извадил от джоба. Брей, какъв джоб!

Та, значи било нелепо и нечестно да се лапа на чужда сметка, а в същото време навсякъде, на всяка детска площадка и реставриран исторически паметник да пише "направено с европейски средства, по европейска програма".
А лепо и честно ли е в България да няма правосъдие и мафията да дърпа конците и да безчинства? Строи си каквото си иска и където си иска, в национални паркове и резервати. И гушка проектче след проектче с подставени лица. Защо магистрала "Струма", дето трябваше да е готова за олимпиадата в Атина през 2004 г., все още се строи? И кой гепи парсата няколко пъти? И защо да речем в един Созопол се строят стадиони при положение, че няма пречиствателна станция? И колко милиона се дават за бутафорни проекти от сорта на "визуализацията" на пернишката крепост? И т.н., и т.н.

Оттук-натам можем да правим стойки и да кършим ръце колкото си искаме, обаче нека да не си кривим душата и да не защитаваме незащитимото. България е престъпна държава и, мене ако питате, мястото й никак дори не е в концерта на европейските демокрации. Да, аз, толерастът и либертарианецът, защитникът на Човешките права и европейската култура и ценности, аз, лаикът, почитателят на Осип Мандельштам, Сент-Екзюпери и Джон Ленън ви го казвам с ясната идея, че нито "левите" (традиционни московски лакеи), нито "десните" (пак слугуващи на Путин, но с нежелание) ще ме харесат. Но е така и другояче не може да бъде - на всички български правителства досега рано или късно им спираха кранчето от Европа поради нелоялност, некадърност и невменяемост.

Сега вече идва един друг решителен момент, който би трябвало да прозвучи като мощна плесница на едно недоразвито общество - периодът на социална и държавна адаптация към европейските стандарти е към своя край и ако сме все още на нивото на Буркина Фасо, Зимбабве, Бангладеш или Хаити е само по наша вина и си е само наш проблем.
Другите вече се адаптираха и станаха европейци. Или поне искат много да станат.
Ние - не.
Защо?
Ами питайте министрите, разпределящи парчетата торта, пък ако нямате отговор, идете пак да гласувате за тях. Белкем между усвояването на два проекта се наканят да ви отговорят.
...


....

Коментари