вторник, 13 септември 2016 г.

Делвата без дъно, наречена България

Демократи и комунисти, русофили и русофоби, пиячи на ракия и пиячи на водка, всички ревнаха в един глас, че е нечестно и нелепо да се орязват парите за "икономическо сближаване", които богатите членки на ЕС наливат на бедните... Така е устроен съюзът - всеки дава един процент от брутния си вътрешен продукт, след което всеки взима според нуждите си, т.е. едни много, а други нищо.

Добре де, може би въпросът ми да изглежда наивен, но докога според вас би било редно България да крета на евро-подаяния без в замяна да направи ни най-малко усилие за реформи и нормализация? Защото все пак е повече от очевидно, че наливаните от Европа средства или изчезват по сметките на открити врагове на ЕС, или обслужват нечии политически интереси. Да ви припомням ли как медии-екскрементохвъргачки прибраха паричките за рекламирането на българското председателство на ЕС? Или как след всеки строеж, финансиран с парите на европейския данъкоплатец, един дебеловрат политик с ампутиран ораторски талант идва да реже лентички, заявявайки в първо лице единствено число (и кой знае защо в преизказно наклонение), че той - видиш ли - самичък бил построил всичко, с ей тия две ръце, дето се вика, а финансиранто си го бил извадил от джоба. Брей, какъв джоб!

Та, значи било нелепо и нечестно да се лапа на чужда сметка, а в същото време навсякъде, на всяка детска площадка и реставриран исторически паметник да пише "направено с европейски средства, по европейска програма".
А лепо и честно ли е в България да няма правосъдие и мафията да дърпа конците и да безчинства? Строи си каквото си иска и където си иска, в национални паркове и резервати. И гушка проектче след проектче с подставени лица. Защо магистрала "Струма", дето трябваше да е готова за олимпиадата в Атина през 2004 г., все още се строи? И кой гепи парсата няколко пъти? И защо да речем в един Созопол се строят стадиони при положение, че няма пречиствателна станция? И колко милиона се дават за бутафорни проекти от сорта на "визуализацията" на пернишката крепост? И т.н., и т.н.

Оттук-натам можем да правим стойки и да кършим ръце колкото си искаме, обаче нека да не си кривим душата и да не защитаваме незащитимото. България е престъпна държава и, мене ако питате, мястото й никак дори не е в концерта на европейските демокрации. Да, аз, толерастът и либертарианецът, защитникът на Човешките права и европейската култура и ценности, аз, лаикът, почитателят на Осип Мандельштам, Сент-Екзюпери и Джон Ленън ви го казвам с ясната идея, че нито "левите" (традиционни московски лакеи), нито "десните" (пак слугуващи на Путин, но с нежелание) ще ме харесат. Но е така и другояче не може да бъде - на всички български правителства досега рано или късно им спираха кранчето от Европа поради нелоялност, некадърност и невменяемост.

Сега вече идва един друг решителен момент, който би трябвало да прозвучи като мощна плесница на едно недоразвито общество - периодът на социална и държавна адаптация към европейските стандарти е към своя край и ако сме все още на нивото на Буркина Фасо, Зимбабве, Бангладеш или Хаити е само по наша вина и си е само наш проблем.
Другите вече се адаптираха и станаха европейци. Или поне искат много да станат.
Ние - не.
Защо?
Ами питайте министрите, разпределящи парчетата торта, пък ако нямате отговор, идете пак да гласувате за тях. Белкем между усвояването на два проекта се наканят да ви отговорят.
...


....

Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар