Заливът на мъртвите делфини

Заливът на делфините
- Тате, какво е това? - пита дъщеричката ми, чиято тайна мечта е да се превърне в русалка.
- Това е делфинче, моето момиче... Мъртво делфинче...
За втора поредна година почиваме на българското Черноморие, на "Залива на делфините", където често можете да наблюдавате играта на тези чудесни морски бозайници. За втора поредна година обаче морето изхвърля в краката ни мъртви делфинчета.
Спасителят вади разложеното животно с лопата и го прибира в торба за отпадъци. Според него става въпрос за бебе-делфин, убито вследствие на експлозии, предизвикани от военно-морски учения или при търсене на нефт/газ...
След кратко ровене в интернет съпругата ми открива истината.
Става въпрос за хиляди делфинчета, избити от посевместен и методичен бракониерски дънен риболов. Стотици километри незаконни мрежи, разпънати из цялото ни море, които унищожават не само калкана, но и всичко останало, в това число и черноморските делфини.
За момента единствената установена мярка за борба с опустошаването на морската фауна е налагането на протокол за преброяване на мъртвите животни, изхвърлени на брега, които всъщност са съвсем малък процент от общия им брой. Или с други думи казано, не се прави нищо конкретно. Както обикновено нституциите и контролните органи мълчат, разтакават се, нехаят. Човек ще рече, че са създадени именно, за да насърчават бракониерите.

Често забравяме, че към страната на беззаконието и бруталната престъпност, наречена България, се числи и част от Черно море. И съответно в него прелива гореупоменатото беззаконие, от което страдат не само хората, но и животинките.
Не съм маниак-природозащитник, но обичам природата. И най-вече - намирам затриването й за грозно и жестоко. Единственото по-грозно нещо в случая е мълчаливото съгласие и съучастие на обществото и излъчените от него институции.

В крайна сметка смъртта на делфинчетата се вписва идеално в мракобесната логика - и те мрат така, както всичко в страната.
България на три морета ли? На нас и едно ни е много!
....
..

Коментари

  1. Може би ако се пусне имейл сигнал ще спре незаконния риболов, който ги убива. В България всичко е станало толкова агресивно, грубо и брутално, че като ходя там постоянно съм под напрежение и нащрек, винаги имам чувството, че нещо/някой иска да ми навреди. Все едно отивам на друга планета.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар