Изгледи от Осоговската планина


Ето няколко снимки от красивата осоговска планина.
Изгледите са най-вече от околностите на хотел "Трите буки" (1550 м надморска височина), както и на хижа "Осогово" (1640 м надморска восочина, там готвят страхотно телешка глава).
По пътя към връх Кюнек

Пътят започва от намиращия се в подножието на планината град Кюстендил, след което кроволичи нагоре през село Богослов в общо около 15 км надиплени панделки. Състоянието на настилката е що-годе добро, но буйната растителност наднича над шосето и дебели клони се протягат към минаващите автомобили.
Изглед от х. Осогово
....
Без думи...


Българските планини очевидно вече са адаптирани не толкова за походи, колкото за пикници и заседнал туризъм с плюскане и поркане. Поради тази причина на обособените места за разпъване на софри ще забележите огромно натрупване на боклук. Горското стопанство е пригодило бетонени пръстени (очевидно остатък от неосъществена канализация) за боклучарски кофи, които са щедро напълнени от наивните туристи, въобразяващи си, че някой - държавна служба, частна фирма, доброволен отряд или евентуално богът на боклука - ще мине да изрине тоновете отпадъци. Само че единствени дивите животни наминават и разпердушинват торболяците.
....

Като оставим настрана проблема с боклука, слабата санитарна поддръжка (на места се наблюдават цели масиви с болни или изсъхнали дървета) и почти липсващата маркировка, природата наистина е чудесна. С децата гонихме десетки видове пеперуди и ядохме диви малини и ягоди с пълни шепи.
Шубрак, шум на вятър в клонака, пеперуди, магарешки бодил, мравуняк, ромон на поточе - това е за мен планината. За тези от нас, които са израснали в нея и с нея, тя представлява не място за отдих, ами среща с естествената среда, където единствено човек може да се почувства на мястото си и далеч от злобата на деня.

....


....


Коментари