С Диди на басейн

Чудих се какво да напиша за рождения ден на баща ми и... четейки един блог, се сетих!

Като малък ходех редовно на басейн, защото плуването ни е семейна традиция - и баща ми, и неговият първи братовчед са републикански шампиони.
След това дойдоха смутни времена, аз станах хулиганин, след това заминах за чужбина... И след близо 25 години прекъсване започнах да плувам отново чак миналото лято.
Ходя редовно на басейн заради дъщеричката си Диди, която има урок по плуване всяка неделя в чисто нов басейн в едно парижко предградие.

Понеже си споделяме, та ще ви разкажа как стават нещата там.
Входът е 4,70€ за жител на градчето, а другоселците плащат по-скъпо, защото басейнът е строен с данъците на местните. Има намаление за 10 билета, има и месечен, тримесечен и годишен абонамент. За дъщеря ми входът е включен в таксата за урока, от което излиза, че ако извадим от общата сума цената на входа, самият урок ще струва около 150€ за годината. Влизаш с карта през турникет, вътре се носи музика. Събуваш обувките и влизаш в кабинката. Там се събличаш. Излизаш през втората врата на кабинката, която те отвежда пред шкафчетата. Намираш свободно шкафче, слагаш си дрехите вътре, след което набираш върху автомата номера на шкафчето, избираш таен код и го затръшваш - заключено е.
Минаваш покрай тоалетните, при нужда ходиш... по нужда. Харата са турили отделни тоалетни с всякакви удобства за жени, мъже деца, инвалиди. Предвидено е и помещение за... бебета.

Слагаш шапчицата, минаваш през душа, преджапваш хлорираната вода и басейнът е твой!
Е, при мен е по-сложно, защото дъщеричката ми има аератори в ушите и затова й слагам специална лента, за да не влиза вода.
След това тя отива да плува с учителя, а аз си правя дължините в съседния коридор и гледам какво правят децата. Забранено ми е да давам акъл. Защото веднъж пробвах...

Водата е към 24 градуса.
За половин час и нещо спокойно плуване със зорко наблюдение навъртам един километър и нещо. Дъщеря ми плува около 45 минути. След което отиваме във втория басейн, който е по-скоро за игри и водни масажи с разни струи, жакузита, потоци и водоскоци. Водата е около 31 градуса. Там се плискаме, гмуркаме и правим маймунджалъци тип "вапор-булгар-булгар".
Има и трети басейн за бебета с вода до глезена... Там понякога водим Коко.
Като ни писне, излизаме, къпем се с шампоан на душовете (има и душ-кабинки за по-стеснителните), взимаме си дрехите (отваряме шкафчето с тайния код), излизаме през обратната врата директно към сешоарите (има 4 за големи хора и два по-ниски за деца), вчесваме се, казваме довиждане на уредниците и си тръгваме. На излизане Диди яде задължително ябълка. След това минаваме през магазина за риба и се прибираме да обядваме.

Към басейна има и спа център с хамам, сауна, японска баня и прочие глезотии, но съответно и цената е различна.

Организират и тържества за рожден ден, като игрите във водата се ръководят от инструктор със специални съоръжения - миналата година празнувахме там и децата останаха много доволни. Накрая ядохме тортата и отваряхме подаръците в едно помещение-тераса с изглед над басейните.

А следващата неделя следобяд, т.е. след урока, сме канени пак там на рожден ден! Копират ни!

Дъщеричката ми е на шест години и вече знае да плува без пояси и прочие пособия. А миналата събота, на 19 март, т.е. рождения ден на баща ми, тя се научи да кара и колело. Нищо чудно дядо й да й е помогнал малко от небето!

Плуването е чудесен спорт! Плувайте, а не се занимавайте с глупости!

....

Коментари

  1. В наше село изгоря плувното хале. Един ден се връщам отнякъде, гледам хвърчат 10 пожарни коли. Викам "Въх, забравих тенджерата". Пък то ... Сега строят ново, до 2017 трябва да е готово. Иначе всякакъв спорт е по-добре от глупости.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар