ЕДНА ГОДИНА ПО-КЪСНО УБИЕЦЪТ НА ШАРЛИ Е ВСЕ ОЩЕ НА СВОБОДА...

Точно преди една година братята Куаши нахлуха в редакцията на сатиричния вестник Шарли Ебдо и екзекутираха невъоръжени журналисти под претекст, че богохулстват.

Карикатурата на първа страница в новия брой на Шарли Ебдо, отбелязващ годишнината от атентата, идентифицира истинския убиец, който според изданието все още е на свобода - един
брадат бог с окървавени дрехи и преметнат през рамото Калашников, който тича незнайно в каква посока.
Защото истинският убиец в Шарли Ебдо и магазина Хипер Кашер, а по-късно и в Батаклан и Сен-Дени, наистина е религиозният фанатизъм, успял да промие мозъка на млади и податливи хора, както впрочем навремето пак същите млади и податливи хора биваха вербувани например от болшевиките и нацистите, за да извършват зверства от абсолютно същия характер.
Религията и тоталитарната идеология в крайна сметка доста си приличат. И въобще човешката глупост се явява единствена универсална ценност, противопоставяща се на хуманизма и желанието за социален прогрес. В случая с Шарли и Батаклан извършителите на атентатите са ислямисти, но колко още такива промити мозъци има и в другите религии? Колко още "праведни" християни биха преминали прага на допустимото в защита на убеждения, които са уж хуманни и богоугодни, а пък изведнъж си позволяват да изискват насилие и потъпкване на човешките права? Колко от нас искат дори смърт за глупости и колко кимат одобрително с глава след всяко ново нещастие, злорадстват или дори правят апологетика на престъплението, превръщайки се по този начин ако не в съучастници то поне в поддръжници на престъпниците?
Ако ви е неудобно да си го признаете, ще ви го кажа аз - не само убиецът на Шарли все още е на свобода, но и въобще човешката глупост винаги ще я има и ще се опитва да се налага навсякъде.

 ....
.......
 
Броят на Шарли, излязъл непосредствено след атентатите и отпечатан в осем милиона екземпляра :
 
 



....
....

Коментари