РОБИТЕ НА РОБСТВОТО



"Този термин, който е придобил национално значение и продължава да служи за спояване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", каза просветният министър Танев.

Умиращият роб, Микеланджело
 Да ви имам спойката бе, другарю комунистър! Нещо така по-позитивно за спойка не можахте ли да измислите? Нещо конструктивно с перспектива за развитие, което да отведе България към нови хоризонти, да й даде тласък за развитие с надеждата да се измъкне най-сетне от робството. Защото не знам какво точно робство е било  в Османската империя, но знам какво е да робуваш на предрасъдъци и тесногръдие. До гуша ми е дошло от дребнави спорове за думи и думички, за графеми, фонеми, семи и семки, при които всеки чул-недочул темата на дебата изведнъж открива в себе си дремещ лингвист, философ или историк и се втурва да дава мнение.

Вече век и половина се тюхкаме заради пустото робство и му робуваме. А всъщност ние сме влюбени в него, не можем без него! Целият ни социален модел е подчинен на идеята за Освобождение и борба с османлиите. До такава степен живеем с тази идея, че пресъздаваме до съвършенство отоманския модел на държава и общество - с кърджалиите-мутри, с корумпираните кадии-цаци, с разюзданите везири-премиери, с всевластните чорбаджии-олигарси... Турция излезе от османския период, а ние не, цял свят се преобрази по няколко пъти за век и половина, а ние още си татуираме Ботев и Левски по многострадалните плещи. Родиха се и отминаха Стравински, Шостакович, Елвис, Бийтълс, Стоунс, Пинк Флойд, Секс Пистълс, Нирвана, а ние още пеем "Ако умрам ил загинам". Добре бе, байно, какво като умреш? Кому ще липсва недоразвитото ти общество, подчинено на идеи от преди век и половина? И кой ще повярва, че някой някога е излязъл от робството, когато се кълчим под звуците на чалга, наливаме се с ракия и плюскаме гюведж? Това са все турски думи, показващи до каква степен сме свързани анатомически и физиологически с този период от историята си.
Ние сме такива, каквито сме, защото се харесваме като роби. И затова не искаме друго и държим на думичките.
Освен това е къде-къде по-лесно да се биеш с несъществуващата вече Османска империя и да ревеш за жертвите й, отколкото да се занимаваш с ДНЕШНИТЕ проблеми и да се грижиш за ДНЕШНИТЕ жертви.

....
Иначе за любителите на поучителни цифрички ще упомена няколко дати :
Великобритания – окончателно премахване на робството през 1838 г.
Османска империя – 1847 г.
Франция – 1848 г.
Русия премахва крепостното право през 1861 г.

 ....
....

Коментари

  1. Искат си и фашиското иго и комунистическото и освободителката матушка Рус , а са роби на на ДС-тата , мутрите и олигархията . Прост народец , който иска да мрази поробителите и да се оправдава за кочината с тях.Безнадежден случай .https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153548546557982&set=a.501686607981.278614.520312981&type=3

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар