ЛОВНАТА ЕСТЕТИКА НА МРАКОБЕСИЕТО



Нямам намерение да се правя на пишман-еколог и да ви успивам с приказки за климата, глобаното затопляне и прочие тревожни факти. Същевременно обаче не мога да не повдигна въпроса за мракобесната естетика на някои представители на нашия политически „елит”, които едновременно със световната конференция за климата COP 21, считана от наблюдателите за историческа, не се посвениха да се снимат с труповете на убити от тях животни.

Става въпрос за Лютви Местан, агент на ДС под псевдонима Павел и депутат на ДПС, а убитите от него животни са три вълка.
Всеки човек, разполагащ с елементарни познания по биология, знае, че вълкът е незаменима брънка от хранителната верига. Без него екосистемата просто се разпада. А в същото време е записан в червената книга на животните, заплашени от изчезване. Поради тази причина вълкът е защитен вид и ловът на вълци е забранен. 
Освен чисто природосъобразната ми тревога обаче мен ме гризе и едно друго подозрение. А именно – защо, какво точно кара един уж отговорен и загрижен за всички проблеми на страната си, а в том числе и на екологията, политик да се снима с трупове на убити животни? Хубаво, явно му е приятно да убива, нали така е научен в ДС, но защо се снима? Досега никога не съм виждал подобни снимки на западни политици, може би защото сред „префърцунените” западняци подобно ужасяващо позиране се счита за проява на изключително лош вкус. Или може би защото не излизат от същата школа и убийството не ги влече. Или пък може би ако убиват защитени видове, политическият им живот би привършил за броени минути.
Убитото животно с... борово клонче в устата?!
И друго нещо ме вълнува. Ето, виждате снимката на ченгето Местан/Павел, виждате и тази на другото наше любимо ченге Георги Първанов/Гоце, обвиняван официално в бракониерство дори зад граница. И двамата позират до трупове на вълци, които са унижени дори в смъртта си със зловеща хореография така, както болшевиките винаги са обичали да се гаврят с жертвите си. Освен това и двамата гледат ВСТРАНИ от обектива... Защо ли? Дали са гузни, дали ги е срам? Дали пък изживяват отново и отново опиянението от убийството на вълка, това гордо и свободно животно, чийто символ със сигурност кара враговете на Човека и Природата да потръпват от омраза?
Не знам. И не искам да знам.
Според мен единственият вид, който би трябвало - ако не с пушка, то поне с лустрация и затвор - да се отстреля от политиката и обществото, е този на убийците Гоце и Павел.
...
 
Красота за отстрелване...



...

Коментари