ВТОРИЯТ ТУР НА РЕГИОНАЛНИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

В неделя 13 декември 2015 г. се проведе втори тур на местните избори за областни съвети към тринадестте нови супер-региона, създадени чрез сливането или преначертаването на досегашните 22 региона.
В компетенциите на регионите влизат териториалното развитие, областните инфраструктури, гимназиалното образование, околната среда, летищата, пристанищата и много други.

В контекста на засилено напрежение вследствие на атентатите, както и поради неспособността на управляващата левица да се справи с икономическите проблеми на страната, френските гласоподаватели дадоха силен тласък на крайно десния Национален фронт, предвождан от Марин Льо Пен - дъщеря на скандалния Жан-Мари Льо Пен, който наскоро бе изключен от собствената си партия заради нови провокации и неуместни интервенции. Така на първия тур (6 декември) Националният фронт излезе начело в няколко региона и почти навсякъде си осигури участие на втория тур.

Само че на вторият тур Националнияt фронт не можа да спечели в нито един регион, защото традиционните леви и десни парти се мобилизираха в обща борба срещу крайната десница. Така например в два региона (Север и Прованс-Алп-Кот д'Азюр) левите се оттеглиха в полза на дясната коалиция, отправяйки апел към избирателите си да гласуват срещу Националния фронт. Затова не беше никак учудващо, че Кзавие Бертран и Кристиан Естрози успяха не само да наваксат огромната преднина на Марин Льо Пен и Марион Марешал-Льо Пен (леля и племенница), но и да се наложат убедително. Съответно в речта си и двамата се отблагодариха на левите избиратели, дали подкрепата си за републиканските принципи. Защото нека все пак подчертаем, че представящият се за алтернатива на традиционното управление Национален фронт съдържа все пак в предизборната си програма голям брой идеи, които биха били в разрез с принципите на Републиката, Човешките права и Европа (изваждане на Франция от Шенген и Еврозоната, затваряне на границите, протекционизъм, ограничаване на гражданските инициативи и асоциации).

Крайният резултат на изборите е следният : десницата печели в 7 региона (в това число и в изключително важния Ил-дьо-Франс, т.е. Париж и околните департаменти), левицата печели в 5 региона, а в Корсика за първи път във френската история печелят корсиканските националисти. Интересно е да се отбележи, че на втория тур избирателната активност се покачи с близо девет пункта, достигайки до 58%.
Националният фронт може и да не печели в нито един регион, но пък за сметка на това утроява броя на областните си съветници спрямо предните избори от 2010 г., поради което Марин Льо Пен счита резултата за исторически и потвърждава претенциите си за равноправно участие във властта.


...





Коментари