ПОЛИТИКА КАТО ФУТБОЛЕН МАЧ И ПРАВОСЪДИЕ КАТО ФУТБОЛНА ТОПКА



Признавам, mea culpa, много ми е лесно да коментирам футболен мач, когато съм седнал удобно пред телевизора с бутилка безалкохолна напитка и чиния витаминозни фрукти. Виждам засадите, проблемите в защитата и нападението, кой на кого може да подаде, обсъждам близките роднини на рефера и т.н.
 И с политиката е така – седя и коментирам ставащото в България от 2000 км разстояние, като за критерий в анализите и сравненията ми служи утвърдената западна демокрация с образовани политици и съвестно гражданско общество, което си плаща данъците. 

Затова се чувствам малко виновен спрямо онези, които опитаха да се сработят с Бойко Футболето, за да правят реформи. Подиграх им се, нарекох ги балами и наивници. Защото си казах, че е хитро да се изокаш веднага, че царят е гол и прост и че няма смисъл да се таят надежди за поумняването му. 

 А не бива да се говори така. Все пак политикът е политик, за да пробва да направи нещо, да се спогоди, да замаже някак нещата и да издърпа каруцата малко по-напред. Или поне така става в разумните общества, където политиците са, както казах по-горе, образовани, интелигентни и загрижени за бъдещето на страната си. В България обаче подобна конфигурация е рядкост и обикновено срещу един интелигентен политик (когато въобще се намери такъв) имаш десет телета-ритнитопковци, корумпирани до козирката, надменни, безскрупулни и безцеремонни.
Съчувствам на онази част от реформаторите, която действително е реформаторска, и след достойното им оттегляне оправдавам понякога унизителните компромиси, направени с надеждата за реформи. Колкото до останалите от „блока”, чиято единствена цел е била да се докопат до кокал и да си назначат изгорите на топли кресла, мога единствено да изкоментирам по стар български обичай, за кой ли път вече!, близките им роднини и да ги зарадвам с благопожелания за хаотично възпроизвеждане на вида им с произволни партньори.
 Туй то! Мачът се прекратява много преди края на второто полувреме, защото управляващите мекерета ясно и точно заявиха, че нямат никакво намерение да строят нормално общество в рамките на справедлива държавност. И направо биха шута на съдебната реформа, която донякъде може би щеше да вдъхне някакъв положителен тласък на развитие. Затова за сетен път гася телевизора с мисълта, че този мач съм го гледал... Глупав, скучен, договорен мач, в който единствено публиката е губеща. Да се надяваме, че ще отиде пред гишетата да си иска ресто парите...


...
...

Коментари