Една (прекалено) различна почивка на българското Черноморие

В момента съм на български плаж без чалга или каквото и да е озвучаване, без сергии и без пияни чужденци, практикуващи скачане през прозорец, кафяви акули и т.н.
Става въпрос за Залива на делфините (наистина видяхме делфини), където се намира къмпинг Юг, демек южно от Китен. На залива има един-единствен хотел, разполагащ със собствена пречиствателна станция. Наистина почти се бяхме отказали да търсим подобно място, но приятели ни го препоръчаха и сме много доволни. Към хотела има и басейн с обособено детско басейнче, и детска площадка, и детски кът с аниматори... Въобще, тук едно семейство с деца ще намери всичко необходимо за една качествена почивка.
Особено добро впечатление ми прави персоналът на хотела, който определено се различава от пропитите с отегчение и досада физиономии на българския хотелиерски бранш като цяло.
Сами се досещате, че подобно кътче всъщност е изключение, а не правило по нашето Черноморие.

И вече  е обречено на затриване

Става въпрос за хотел "Морско конче", който според най-крупната дама на магистралното правителство подлежи на разрушаване.

Не познавам закона, а и не ми е работа да тълкувам и определям дали в дадения случай хотелът е пострен законосъобразно. Обаче като гражданин, наблюдавайки ставащото около мен, си давам много добре сметка, че законът или не се спазва, или се спазва в определени случаи и според определени нужди. Защото никой не може да ме убеди, че очевидно дивото застрояване по цялото Черноморие не е направено със съответното пренебрегване на всички писани и неписани човешки закони. Трябва наистина да си кьорав, за да не видиш примерно как целият Созопол е обърнат надолу с главата и че хотелите там, а и в Несебър, и на много други места, са един връз друг. Или че хотели се строят поголовно върху дюни. Или че се изсичат гори за нуждите на бъдещи строежи.
Заговорих се с летуващи, които побързаха да ме "зарадват" с истории за очевидни злоупотреби.
Пример : новият хотел "Св. Влас", 6 000 легла (шест хи-ля-ди!). Строежът може би е позволен, защото дюните всъщност са обикновени купчини пясък, а горите са безразборно поникнали дръвчета. Или може би пък някой е платил на маститите експерти да си затварят гагата.
Друг пример : устието на река Камчия, резерват Лонгоз,  "Международен, детски санаторно оздравителен комплекс". Теренът изведнъж се оказва извън резервата и става собственост на братското, руско правителство, което - как всегда - бащински се грижи за дечицата. Е, клиентите са само руснаци, но и те имат право да боледуват. Доколкото въобще болни деца
ходят там, защото очевидно всичко това е една бутафорна схема за узаконяване на руски строеж в резерват.

Летуващите побързаха да ме успокоят също, че анонсът на кака Лили Павлова е част от предизборното шоу и че просто жената жестикулира усърдно с надеждата да привлече внимание (защото веднъж вече се е появявала на снимка без сутиен, а някак не върви да свали и гащите...).
Тъй че нямало нужда да се притеснавам, в България и без това не се вършело нищо по закон... И ако си платиш където трябва, всичко щяло да се нареди...

Дано наистина притесненията ми, че законът ще бъде спазен някога у нас, да са напразни. И догодина бих дошъл с удоволствие пак тук.
Хванах чудесен тен!

Коментари