ЕДНА ОБИКНОВЕНА ГРАЖДАНСКА НЕГРАМОТНОСТ

Вчера покрай расистките истерии в Гърмен мернах един куп пошли и направо престъпни послания, но едно от тях ме впечатли особено - на една снимка мъж и жена държаха плакати с призив за дискриминационни действия срещу малцинствата. Всичко щеше да е напълно естествено фашистко и нацистко, ако текстът на плакатите не съдържаше грешки. Ще речете, че не е сериозно да се пише с грешки... Напротив, сериозно е, защото отговаря на интелектуалното ниво и социалната принадлежност на протестиращите. А това са две изключително важни и показателни неща - един грамотен, умен и социално задоволен човек, възпитан в уважение към ближния и тям подобни християнски и прочие ценности, абе въобще възпитан някак, няма да се поддаде на подобни примитивни идеологии и да стане нацист, комунист или друг вид екстремист с тояга в ръка, изливащ фрустрацията си от цялостното състояние на страната върху малцинствата, т.е. върху най-бедните и нещастните от всички.

Освен че е сериозно, разпаленото етническо напрежение е и тъжно. Представете си само, след толкова години расово и класово насилие, ние все още не сме преболедували първобитния расизъм и все още не сме успели да наложим закона над емоцоионалните реакции и възмущението от събития, представени ни по тенденциозен начин в медиите. От което можем пак да заключим, че сме достатъчно глупави, за да се оставяме да ни манипулират с етническа и расова омраза, докато другаде се вършат безобразия от високопоставени люде на национално ниво.

И затова общата неграмотността е показателна и за гражданската неграмотност на българина и обяснява донякъде социалната му изостаналост и зловредност.

Разочарованието ми е пълно, когато сред агитиращите срещу Човешките права и демокрацията съзирам много свои приятели и познати. Жалко.

...
....

Коментари

  1. В случая за "расизъм" или за антималцинствени прояви е неудачно да се говори, защото са противопоставени две малцинства - турско срещу циганско. ( а и циганите също са от бялата раса, така че "расизъм" е отново неуместен термин)
    Турското е системно ограбвано от циганското и не може да с противопостави по законен начин, защото полицията не взема мерки.
    След като държавата е оставила хората сами да се спасяват и не им защитава правата, неизбежно е да възникнат всякакви конфликти. И като че ли това е целта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, прав си, държавните институции, представляващи закона, сякаш не съществуват и затова в обществото цари хаос.
      И циганите са арийци точно колкото и българите. Само че често ги определят като различни спрямо цвета на кожата, т.е. по расов критерий.
      Колкото до "проявите", имах предвид най-вече вчерашните походи на ултраси и рокери, зад които се криеха намерения за извършване на погром.
      Тук се сещам да спомена, че "погром" е една от малкото думи със славянски произход, които са навлезли във френския език. На френски тя означава именно това - масирана агресия на расов (антисемитски) принцип.
      И ний сме дали нещо на франсетата... Не че и при тях няма такива настроения де, но поне законът е безкомпромисен и е немислимо да се стигне до такива изстъпления. Виж, бунтовете на социална основа са друго нещо.

      Изтриване
  2. Е, да, въпросните отрепки само чакат повод да направят золум.
    Питаха един, знае ли за какво протестира, не можа да каже...
    Но и те са в резултат на дългогодишната политика, за опростачване на нацията.

    ОтговорИзтриване
  3. И сред мойте приятели и познати е така. Тук в нета е малко по-добре, но като цяло си давам сметка, че съм малцинство по тоя въпрос.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар