Жената до Бареков и безочието до безнаказаността

Първоначално ми досмеша, когато се поставих на мястото на феминистките, четящи
квалификации от рода на "жената до Бареков"... Значи жена, но без име - на кой му пука за името... Просто "жената". След това идва географското понятие "до Бареков"... Бареков значи представлява с височайшата си англофонска особа оста, около която гравитира някаква си там "жена". Забележете учтивото "до" - значи не е нито невъзможните "над" или "пред", нито лукавото "зад" (там отдавна действат разни олигарси), нито пък многозначителното "под". Не, хората са го исмислили жената да е "до", като същевременно тя не е точно съпруга, но дружка някаква "до Бареков".
Та тази забавна "спътница", за която впоследствие научих, че се казвала Мария Календерска, напоследък прави стряскащи изказвания "около" кандидатурата си за кметица на София.
"Жената" предлага значи да се изгонят ромите и бежанците от София... И тук пак ме досмешава! Защото всъщност... не знам какво точно означава думата "ром"!!! Какъв точно е критерият за принадлежност към ромския етнос?! Цвят на кожата ли, майчин език ли, доходи ли, степен на интегрираност в обществото ли, самоопределение ли.... И понеже не съм наясно с всички тези неща, охотно признавам, че почти не познавам роми. Нещо повече - имам само двама-трима приятели от ромски произход, които обаче дори не говорят ромски език, не живеят в катун и дори не ползват каруца с кон... И в този ред на мисли си казвам, че не роми докарват банките до фалит, не роми ходят да се излагат в европарламента, не роми измислят законите и не роми купуват ромския вот в деня на гласуването... Нещо повече - замислете се за всички национални престъпления през последните години и ще видите, че нито едно от тях не е извършено от ром.

И другата забавна хрумка на "жената до..."  - да изгоним, кай, бежанците. Е, как ще стане това?! Та нали всички сме бежанци от нещо и някъде? Славяните, прабългарите.... Всякакви народи се заселват и преселват - кумани, печенеги, татари, маджари... По-късно пращаме бежанци в Бесарабия, разменяме населения със съседните държави, гоним гърци и турци, а на тяхно място заселваме бежанци от Македония и Беломорска Тракия... Приемаме бежанци от Армения... Пращаме бежанци в Израел... Разселваме бягащите от колективизацията селски бежанци в промишлените центрове, набутваме ги в панелки...
Ако я нямаше системата с бежанците, как София щеше от нищо и никакво градче да стане милионен град?! Самата госпожа дали не е бежанец отнейде? Дали нейните баби и дядовци са кореняци-граждани или и те са като всички нас "от село"?
И друг един въпрос - ако другите държави не приемаха икономическите бежанци, как работещите в чужбина наши сънародници сега щяха да са повече на брой от работещите българи в България? И ако не приемаме бежанци, кой ще работи след време в България?

Така че, наистина ли ромите са ни проблем? И наистина ли сме застрашени от бежанците? НИМА?!

Аз ще ви доверя обаче мен от какво ме е страх... Страх ме е, че ако Мария Календерска не живееше в България, ами в някоя цивилизована и правова държава, с подобни приказки и предложения не само щеше да стане за посмешище, но и направо щеше да се озове в дранголника.
Страх ме е също, че в България омразата на такива омразни личности се е превърнала в норма на поведение за цялото общество и че поради бездействието на прокуратурата всички форми на дискриминация съществуват вече съвсем необезспокоявани не само в социалните мрежи, но и в националните медии та дори и в институциите.

Като бежанец зад граница мога само да се радвам, че няма да ми се налага скоро да бягам пак от хора като Бареков и... "жената до него"...

....
снимка : dnevnik.bg
....

Коментари

  1. Съгласен съм с написаното. Не ромите и не бежанците фалират банките. А жената "до" Бареков, както и самия Бареков употребяват популистките похвати за привличане на вниманието към себе си.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар