Двеста години от битката при Ватерло (18 юни 1815 г.)

От другата страна на Триумфалната арка и диаметрално противоположна на Шанз-Елизе се намира avenue de la Grande armée (авеню на Великата армия). Някога така я е нарекъл Наполеон Бонапарт в чест на френската армия, защитаваща принципите на Френската революция и победила през годините 5 международни коалиции.

След битката при Ватерло Наполеон се завръща победен и армията му не дефилира под Триумфалната арка, която тогава е все още в строеж, а на нейно място гордо се е извисявал един... макет. Вместо френската армия дефилират руснаци, прусаци и австрийци... Но това всъщност няма значение, защото Наполеон вече е оставил дирята си в историята и е дал на света новата държавност, подчинена на закона и заслугите.

Интересно е да се види колко различен е погледът на французите върху Наполеон от този на другите народи. Много малко от тях го считат за гениален пълководец и малцина ще забравят да споменат деспотичното управление на императора. В същото време всички ще ви припомнят Наполеоновия кодекс, послужил за основа на съвременното законодателство по цял свят. Ще ви изредят и един куп закони и институции, създадени от Наполеон и съществуващи до ден-днешен. Държавният съвет, сенатът, гимназиалното обучение с матури, военната школа Сен-Сир, Почетният легион, префектурите, Банк дьо Франс, апелативният съд, касационният съд, търговските камари, сметната палата и още десетки и стотици нововъведения - всички те не само надживяват битката при Ватерло, но и в крайна сметка побеждават победителите, превръщайки се в модел за модерно държавно устройство.

Така че загубата на Наполеон е всъщност загуба за прогресивните сили в Европа и главно за Русия, която не само пропуска възможността да приеме модерността, но и се превръща в основен бранител на склерозиралите европейски монархии и Стария ред.
Много от руските офицери, стигнали чак до Париж с Александър I, сами си дават сметка за отчайващата изостаналост на страната им. И така се заражда движението на Декабристите и опитът за военен преврат, удавен в кръв от Николай I, бъдещия "жандарм на Европа".

Затова с отбелязването на годишнината от битката при Ватерло се чества всъщност победата на статуквото над новото и прогресивното.

"Славата ми не се гради върху спечелените 40 битки - Ватерло ще заличи спомена от всички тези победи... Това, което никой никога не ще заличи, е моят Граждански кодекс."
Наполеон Бонапарт



....
....
....

Коментари