ШАРЛИ СЕ РОДИ ОТНОВО В ПЕПЕЛТА НА УБИТИТЕ СИ ЖУРНАЛИСТИ

През последната седмица мислите на мнозина са насочени към атентатите - здравомислещите демократи съчувстват, а другите плямпат изпълнени с омраза глупости за комплоти, машинации, разчистване на сметки с инакомислещите, иноверците и т.н.

Оцелелите журналисти и сподвижници на вестника окачествяват последвалата мобилизация
като... ирония на съдбата. Защото от маргинално издание, съдържащо купища черен хумор под формата на отявлени провокации и печатано в едва 60 000 бройки (при 66 милиона население), "Шарли Ебдо" се превърна в символ на свободата на словото, в чиято защита няколко милиона французи излязоха на най-голямата във френската история манифестация.
Медиите цитират цифрата 4 милиона, но всъщност манифестантите със сигурност са били повече - организаторите сами признаха, че в един момент преброяването е спряло, защото подобен наплив не подлежи на преброяване. И забележете - не бе отчетен нито един инцидент. Милионите граждани доказаха чрез достойното си поведение, че излизат да манифестират именно в защита на гражданската си чест.

Днес "Шарли Ебдо" излезе отново, този път с 3-милионен тираж. На първа страница под заглавието "Всичко е простено" Люз е нарисувал пророка Мохамед, държащ в ръцете си надпис "Аз съм Шарли“. По-нетърпеливите ще трябва да се въоръжат с търпение, защото първите бройки бяха разграбени още в ранните зори, други пък бяха доставени директно на предприятия и администрации, закупили хиляди екземпляри за служителите и работниците си.
По думите на журналисти, първото заседание на редакцията е започнало с думите "И така, какви са новините от изминалата седмица?", при което сълзите оставят място на обичайния смях. Така че едва ли духът на Шарли ще загине, едва ли французите ще направят компромис със свободата на словото. И тук откриваме другия парадокс - вместо да сеят страх, терористите вдъхнаха кураж и заздравиха консенсуса около републиканските ценности, изправиха на крака нацията и в крайна сметка извършиха покушение срещу самите себе си.

  По повод събитията избрах няколко карикатури и снимки, които ме впечатлиха. Споделям ги с вас :













Коментари