МУТАФЧИЕВ СЕ СМИЛИ НАД ОБАМА

Отново се връщам към изказването на Христо Мутафчиев, според което цветът на кожата на Обама му пречи, но въпреки това е склонен да преглътне расистките си възгледи, защото Обама бил избран от народа.
След това Мутафчиев се извини, а от думите му подразбирам, че всъщност не той е расист, ами ние сме будали, защото явно не сме го разбрали. Ами да, метафората сигурно е била прекалено сложна... Доколкото такава въобще е имало... Пък и какво толкоз е казал човечецът? Та нали дискриминацията и всички останали форми на мерзост са нещо нормално в това най-справедливо, слънчево и щастливо българско общество?

Трябва все пак да уточним някои неща.

Мутафчиев е шеф на един от институционалните динозаври - Съюза на артистите в България (демек САБ). Във всички модерни страни творчеството е в ръцете на самите творци, които се асоциират и организират свободно извън кадъра на държавните институции. Само в бившите тоталитарни държави (сред които едни са по-малко бивши от други) царстват разните му там "Съюзи" - на писателите, на художниците, на артистите, на артелчиците и т.н., позволяващи си да определят кои са членове и кои не, кои са творци и кои не, кой трябва да получи наградка, хонорарче, проектче и кой не. И разбира се, шефовете им винаги са верни войничета, назначени да служат и защитават с нокти и зъби добричкия министър, от чиято шепичка извират вкусни мръвки и топли ласки.

Христо Мутафчиев, предполагам, е талантлив актьор и затова е станал председател на Съюза на артистите. И поради същата причина, пак предполагам, бат' Бойко изпрати навремето - по молба на софийската кметица, с която Мутафчиев явно е свързан... по различни начини - правителствения Фалкон, за да го спаси от сигурна смърт. Да е жив и здрав и повече никога да не боледува! Дали обаче поради същата причина сега Мутафчиев не казва на бялото... хъм... черно (разбрахте ли майтапа бе, будали?!) и не защитава Вежди Рашидов, бълвайки безпрецедентни глупости?! Не знам вече какво да предполагам!

Колкото до многозначителния расистки лапсус...
Като гледам масираната контра aтака и броя публикации в медиите, сигурно бая пиари и пиарки се потят сега над казуса... Дано все пак "цветистият" език на Мутафчиев не излезе много скъпо на данъкоплатците!


...
...

Коментари