Камий Льопаж, една истинска журналистка

Днес водеща новина във френските информационни емисии не бяха предвидените териториални реформи или списъкът на селекционираните футболисти за предстоящия Мондиал. Не, в страната на буржоазната революция и просвещението денят започна със съобщение за смъртта на млада журналистка - фоторепортер в Централноафриканската република.

Камий Льопаж, 26 годишна завинаги, e завършила журналистика в Southampton Solent University, Великобритания. Ето какво пише в CV-то си : " Ориентирам се преди всичко към свободната журналистика, защото тя според мен е единствената достойна журналистика."
И наистина, с работата и трагичната си смърт младата журналистка доказва, че истинската журналистика трябва да е свободна и че тази свобода би била достоен повод човек да поеме рискове, като понякога дори да се изложи на смъртна опасност.
Камий дебютира в професията в Дарфур, където тежките събития остават почти неотразени в световните медии. Там тя понася непоносимите условия на живот редом с бежанците.
Талантът на Камий е оценен от многобройни медии с международна слава, публикували нейни клишета : Le Monde, Sunday Times, Washington Post, Wall Street Journal...
Тук можете да видите част от работата й.
Поклон пред паметта на младата журналистка и пред общото дело на истинските журналисти-хуманисти, рискуващи живота си, за да ни припомнят откъде идваме, какви сме и къде отиваме.

...
...






....





....






....

Коментари