ЗАВЪРШИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯТ ВТОРИ СТРОЕЖ НА КРЕПОСТТА КРАКРА В ПЕРНИК







Днес по обяд пернишката кметица Росица Янакиева откри за посетителите подобрения вариант на възстановката на пернишката крепост.


Както знаете, първоначалното изпълнение на проекта за „визуализация” срещна небивал отпор сред широкото гражданство, което бе силно шокирано от пластмасовите плоскости, целящи да онагледят някогашните средновековни постройки. В крайна сметко общинската управа бе принудена да признае, че наложеният тихомълком и без предварителна консултации на перничани проект не е издържан естетически, а техническите показатели не биха му позволили да оцелее при евентуални климатични изпитания.

Последвалите ремонтни и възстановителни работи бяха започнати със съдействието на западни инженери, запознати с тънкостите на средновековното строителство и участвали в редица подобни проекти във Франция, Испания, Германия и Великобритания. Разбира се, под внимание бяха взети най-вече особеностите на балканската архитектура от онова време, както и някогашните строителни материали.

Крепостта в завършен вариант - единствена по рода си в България
Новата крепост „Кракра” се вписва идеално в ландшафта по поречието на легендарната река Струма, като създадените по този начин пейзажи с новозасадените лозя и историческите архитектурни ансамбли със сигурност ще превърнат столицата на граовския регион в нов туристически и културен център. Непосредствената близост до София и минаващите наблизо международни трасета пък гарантират достъпност, както и допълнителни възможности за разширяване.
"Гордея се с постигнатото и се надявам този път перничани да харесат проекта" – каза в интервю за телевизията кметицата Росица Янакиева. 
"Но това съвсем не е всичко! Много скоро зад стените на крепостта ще се развие цял исторически комплекс с различни атракции, конна езда, демонстрации на средновековни традиции, занятчийница, театрални спектакли, музей... Работим по проекта с нашите приятели от Пюи дю Фу във Франция, където вече има такъв действащ парк, привличащ милиони посетители всяка година. Искрено се надявам и крепостта Кракра да се радва на подобен успех!” – допълни пернишката кметица.

Ето още няколко снимки на новата крепост Кракра : 

Старинен рисунък, по който крепостта бе възстановена
Изглед към южните крепостни стени

Първи тренировки за светлинното шоу

Крепостта нощем

И още веднъж поглед към крепостта...


Автор : Първан Априлов
....
....

Коментари