ОРУЕЛ ОЖИВЯ В СЕВЕРНА КОРЕЯ



Севернокорейските другари решиха да приложат в действие елементи от творчеството на големия британски писател Джордж Оруел, описал в шедьовъра си „1984” тоталната медийна манипулация, според която миналото може да се променя чрез цензуриране и физическо заличаване на вече публикувани статии и материали.
Както знаете, миналата седмица севернокорейският диктатор  Ким Чен-ун с много любов и доста експедитивно разстреля чичо си Ян Сон-Таек, който доскоро го напътстваше в тежката диктаторска професия. Вследствие на променената партийна линия режимът в Северна Корея реши да направи също така чистка в архивите : според сайта NK News през последните дни около 35 000 статии са изчезнали от сайта на Централната информационна севернокорейска агенция (KCNA) както и 65 000 статии на английски, испански, китайски и японски.
Други 20 000 статии са изчезнали от архивите на Рондон Синмун – ежедневник на севернокорейската работническа партия.
Наскоро южнокорейската агенция Йонап беше констатирала, че в излъчени по севернокорейската телевизия кадри, чичото е бил грижливо изрязан.

Нека все пак да припомним, че Оруел всъщност е черпил с пълни шепи в миналото на комунистическата партия, която фалшифицира документи още в първите години на болшевишката власт.
Ето нагледни примери:
 На първата снимка виждате Ленин с Надежда Крупская сред селяните от Кашино. На втората са останали само дечицата, защото техните родители за жалост са били разстреляни от болшевиките.

 На първата снимка виждате Сталин с Ежов - бивш народен комисар на вътрешните работи и съответно шеф на НКВД, след което и комисар на водния транспорт. Паднал ли е Ежов във водата? Съвсем не, товарищи, просто е разстрелян и заличен от Историята.











(снимките са от книгата "Пропавшие комиссары. Фальсификация фотографий и произведений искусства в Сталинскую эпоху." на Д. Кинг)
.........


Коментари