КРАТКИ ОСОБНЯШКИ - НОВОТО ЛОГО НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ С ПИСТОЛЕТ И БУХАЛКАИзмъдриха ново лого на българския туризъм, защото старото приличаше на кравешка фъшкия и не се харесваше особено. Дотук добре... Само че едно лого туризъм не прави. Туризмът има нужда от положителен "имидж" на страната, което пък зависи от погледа на другите към нас. Нещата са доста прости - ние даваме "картинки", представляващи страната ни, а другите възприемат заложеното послание и в зависимост от предизвиканите у тях чувства решават дали да дойдат да ни навестят или не. Или с други думи казано, става въпрос за елементарна реклама, съставена от рекламен материал и стратегия за разпространяването му чрез съответните медии, институции и т.н.
А логото е само опция. Защото например никога не ми е попадало пред очите логото на френския туризъм, който между другото е най-развитият в света. Значи хората се оправят и без лого, или поне без лого в ролята на икона-изцелителка.

И като се замислям за имиджа на родината, на акъла ми идва тазсутрешният въпрос на първия човек, когото срещнах на територията на работното си място (работя недалеч от Париж)... "Видя ли какво е станало в България (по повод пребития пишман-терорист демек)... - И след това продължи уж на майтап : Надявам се ти да не си такъв..."
А какъв да съм бе, байно? Ами българин съм! И ей сега ще хвана гьостерицата и ще ви накълцам на парчета, пеейки някоя турбо-фолк песничка на Азис или някой друг травестит-проститут, изявяващ се като социален регулатор!
Е, не е съвсем така. И преди 19 години емигрирах именно защото не искам да е така, защото ми беше писнало да съм в положението на смачкания и най-вече не исках никога да съм в ролята на мачкащия. Исках просто да съм човек. А от ченгетата, чалгата и Азис ми се драйфа.

Та, каквото и лого да сложим сега, чужденците ще ни виждат такива - банда дърти ченгета, пребиващи без никакви задръжки един паднал на земята индивид. Да се бие паднал и предал се човек е висша мерзост. Всъщност, линчуването поне според мен е израз на безсилието и некомпетентността на биячите, както и на цялостното неспазване на законите. Израз е на фрустрацията на ченгесарите, че са диваци, варвари и мръсници, каквито винаги са били и ще бъдат до края на дните си, та даже и отвъд, посредством техните потомци, прапотомци и прочие отрочета.

И западняците със сигурност си казват, че щом българите си позволяват да бият така пред очите на всички, то задкулисно сигурно стават и още по-страшни неща. И съответно се сещат за безчетните български проститутки, за търговията с бебета, за просяците ни в метрото, за бездомниците ни в градските градинки и паркове... А това едва ли ще ги доведе на почивка у нас.
Така че... Логото можете да си го лепнеме където искаме, обаче лицето ни пред света ще е едно съвсем друго нещо, от което на цивилизования и възпитан в демокрация гражданин обикновено му се гади.

P.S. ЛОГОТО Е СТРУВАЛО НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ САМО 1,4 МИЛИОНА ЛЕВА. НЯМА СМИСЪЛ ДА ЗАВИЖДАМЕ НА ИТАЛИАНЦИТЕ ЗА ФЛОРЕНТИНСКИТЕ МАЙСТОРИ ИЛИ НА ФРАНЦУЗИТЕ ЗА ИМПРЕСИОНИСТИТЕ - НАШЕТО ЛОГО Е СЪЩО ТОЛКОВА СКЪПО! ДА ВИ Е ЧЕСТИТО!

....

Коментари

  1. Привер, видях, че един "странен" сайт, който е копирал текста ти - http://www.webcafe.bg/id_746679779_Kratki_osobnyashki

    Може да го видиш тук, въпросът ми е редно ли е това според теб?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар