СПЯЩАТА КРАСАВИЦА И ЕВРОПЕЙСКОТО МАГАРЕ



Получи се малко неудобно – българският премиер присъстваше телом на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир на Европа, а духом го нямаше никакъв. Спеше ли, на телефона ли си играеше... Ако познавате традициите на шопското възпитание, липсата на интерес към европейските ценности никак не би ви учудила, защото според известния реторичен лаф  интересите на шопите са съвсем други : „я магаре не сакам, я сакам магарето на Вуте да умре”.  И с Бойко Борисов е така, той всъщност не цели да настигне Европа (икономически и социално), ами иска чисто и просто Европа да падне до неговото ниво на европейски просяк.
При това положение как да му се разсърди човек? С какви очи присъстващите „колеги” можеха да се присмеят или да критикуват този толкова чужд и странен премиер? Та нали всички те знаят тъжната истина, за която може би единствен Бойко Борисов нехае – БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА. След подобна констатация премиерът може без притеснение дори да си свали гащите пред всички. И ако питате мене, те вече са свалени.
Та, България е най-бедната страна в Европа – 22,3% от българите живеят под прага на бедността, който според европейските статистики за България се равнява на 300 евро месечно на човек (Румъния е непосредствено след нас с 22,2%). Не, не можем да цитираме комунистическото минало като причина за бедността си, защото в същото време страната с най-малко бедни в Европа е бившата соц.строителка Чехия – едва 9,8% от чехите живеят под границата на бедността (за Чехия тя е 500 евро на месец).  При европейските първенци Германия и Франция пък нивото на бедност е съответно 15,8% и 14%, като прагът на бедността за Германия е изчислен на 848 евро, а във Франция – 946 евро.
ОБЩО 49% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ БЕДНОСТ (на второ място са Румъния и Латвия с 40%).



Това е то! Рано или късно илюзията за икономически ръст, крепяща се на строени с европейски пари магистрали, ще рухне и ще лъсне тъжната истина : при сегашните темпове на развитие на българската икономика, Европа наистина трябва да умре, за да паднат всички до българското ниво. Така че оставете премиера да спи и сънува сладки сънища, защото събуди ли се, отново ще стане... премиер на една България все така без магаре.




....
 

Коментари