МЕНИДЖМЪНТ НА ТЕРОРА

Има една такава теория (terror management theory или TMT), според която човекът може да бъде манипулиран чрез вродения му страх от смъртта. И в зависимост от самочувствието и предоставените дози "терор", неговите реакции както и светогледът му се променят - от депресия до агресивност.
Значи всеки реагра различно на банализирания в съвременните медии и като цяло в живота "терор", всеки го приема  и асимилира по различен начин и всеки се бори с него посвоему.

Замислих се за тези неща през последните дни и в следствие на няколко трагични събития : атентата на летище Сарафово, убийството на 12 души по време на прожекция в щата Колорадо, годишнината от масовото убийство в Норвегия, както и седемдесетата годишнина от депортирането на френските евреи в нацистките концлагери.

И си спомних една тъжна статистика : преди да стане на дванадесет годинки едно обикновено американско дете, гледащо средно около 3 часа телевизия на ден, става свидетел чрез малкия екран на 8 000 (осем хиляди) убийства и 100 000 (сто хиляди) други актове на насилие, 73% от които са ненаказани и извършени както от "лошите" персонажи, така и от "добрите".

Далеч съм от параноичната мисъл, че всичко това е плод на световен комплот, целящ масовото побъркване на развитите общества и подтикването им към масово потребление или към отнемането на едно-две морета на Велика България, но резултатът е налице и не е никак приятен.

Като терор могат да се счетат не само извършени от човека деяния (войни, терористични актове и т.н.), но и природните бедствия. Факт е, че едно силно общество с изявена национална идентичност и високо самочувствие при нещастие се сплотява и често дори се наблюдава национален подем както в икономически, така и в духовен аспект. И обратното - месеци след земетресението в Перник, българското общество и държава са неспособни да предприемат конкретни мерки за трайно подпомагане на пострадалите.
Що се отнася до извършения атентат в Сарафово, там проблематично е не толкова обществото, колкото очевидно некомпетентната полиция, която вече цяла седмица не може да обясни дали бомбата е избухнала вътре, вънка, под, над или до автобуса...

Какви ще са резултатите от този терор върху българската психика, ще разберем съвсем скоро. Сигурно е обаче, че национален подем няма да ни изтормози.

...

To... е винаги с нас
След убийствата в Колъмбайн през 1999 г., писателят Стивън Кинг забранява новите издания на романа си "Гняв", защото открива, че  убийците  са действали съвсем целенасочено по сценария, описан в книгата. Прави му чест, въпреки че една изтеглена книга по никакъв начин не може да компенсира упоменатите по-горе 8000 убийства, запечатани по един или друг начин в съзнанието на обикновеното дете. Освен това убийства в другите романи на Стивън Кинг има бол...
...
Според днешните новини след убийствата в Денвър продажбите на оръжие в щата Колорадо са се увеличили с 40%.
...
Пак според днешните новини, кметицата на град Перник е предложила на перничани ново разрешение на предизвиканите от земетресението проблеми -  да се изнесат в София на палатки...
...
Хвани единия, удари другия!
...


Коментари

  1. http://www.youtube.com/watch?v=ilB61KP3_iw

    мисля, че и двамата едно и също искате да кажете.. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар