БЕЗ УИКИПЕДИА В РУСИЯ














Руската секция на свободната енциклопедия Уикипедия (wikipedia.org) реши да се самоцензурира в знак на протест срещу законопроект, целящ ограничаване правата на интернет ползувателите по аналогия на "великия китайски файъруол", който успя на практика да наложи пълен контрол над интернет, а оттам и на евентуални дисидентски прояви.

Руснаците са стари приятели на демокрацията, така че не се съмнявам, че ще успеят да догонят Китай.  Освен това имат богат опит и в съставянето на енциклопедии. Нека си припомним колко топло се отнасяше Екатерина Велика с френските енциклопедисти... Жалко само, че Волтер отказа да отиде да я посети, защото му се видяло малко странно, че в една толкова прекрасна страна хората умират от стомашно неразположение (става дума разбира се за покойния съпруг на Екатерина Велика - цар Петър III, който според официалната диагноза е умрял от нещо такова, а всъщност е убит по заповед на царицата).

И така, от изколването на новогородците до преизбирането на Путин за президент матушка Русь ни вдъхва все така силно вяра в бъдния ден и желание за демократично развитие. (В последното не влагам никаква ирония!)


....


Коментари