ФРАНСОА ОЛАНД Е НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ

Днес французите избраха Франсоа Оланд за президент на републиката.
С 51,9% от гласовете Франсоа Оланд победи действащия президент Никола Саркози (48,1%), който не успя да се пребори за втори мандат (според първите оповестени резултати).
Общо са гласували 79,9% от гласоподавателите.
За втори път в историята на петата република действащ президент губи изборите (Валери Жискар д'Естен през 1981) и също така за втори път Франция се сдобива с президент-социалист (първият бе Франсоа Митеран 1981-1995).
По закон на френските медии е разрешено да съобщават данни за избирателната активност, но не и за резултатите от изборите. Във Франция нито една медия не наруши закона, но пък по-нетърпеливите можеха да задоволят любопитството си в задграничните медии или в социалните мрежи.
В туитър например резултатите са споделени редом със забавни забележки и майтапи, като двамата кандидати често биват споменавани с кодови названия : Фламби (карамелов десерт в пластмасова кофичка) за Оланд и "Камамбер" (често и "джудже") за Саркози.
Ето малка част от майтапите :
Баскетболен мач Холандия 53-47 Унгария
Температурата в Хага е 53°, а в Будапеща 47°
Нашествие на розови фламинго в Реюнион, Мартиника и Гваделупа (по повод силните резултати на Оланд в презокеанските департаменти).
Обява във вестника (уж от Карла Бруни) : Продава кухарка и сватбена халка. Малко ползвани.
Пак за Карла : Променила си е статута във Фейсбук от "омъжена" на "свободна". Оланд е кликнал "харесва ми".

Коментари