МОРЕ ОТ ЛЮБОВ

Днес всички празнуват - едни се радват на винцето, други на любовта, трети пък поливат любовта с вино и т.н. Само да внимаваме да не се удавим! Защото във виното са се удавили повече хора, отколкото в морето. А в любовта пък горе-долу всеки се е давил, което ме навежда на мисълта, че вместо празник трябва да обявим по-скоро тържествено честване.

С риск да стана досаден ще изкажа и по отношение на Свети Валентин известен скептицизъм и недоумение. Защо, аджеба, празнуваме точно Свети Валентин? Не е ли това поредният натрапен празник, чиято основна цел е продажбата на иначе непродаваеми артикули с формата на сърчица, боядисани в червено и прочие плюшени мечета със задължителното I Love You, избродирано от сръчните ръчички на китайските дечица?

Попогледнах из вестниците и намерих отговор и на този въпрос. Има всъщност двама светии, подвизаващи се с името Валентин. Първият е бил свещеник-мъченик от Рим, успял да покръсти по време на процеса си съдята. "Вальо, казал съдята, ще повярвам на християнските ти брътвежи, ако сляпата ми дъщеря прогледне..." Речено-сторено, щерката прогледнала, съдята се покръстил, а накрая по заповед на император Клавдий и тримата били обезглавени през 270 г.  Жалко за положените усилия, обаче Клавдий мразел както християните, така и корупционните практики в медицинското поприще.

Вторият свети Валентин бил от Терни. И той бил известен лечител, поради което философът Катон го извикал да лекува болния му син. Речено-сторено, синът оздравял, много народ се покръстил по случая, а Валентин бил (какво съвпадение!) обезглавен през 273 г.

Сами виждате, че Валентиновците първо са католици и второ - като изключим рязането на глави - имат повече общо с медицината, отколкото с любовта.

Всъщност 14 февруари е избран за празник на любовта, защото през средновековието хората са мислели, че на тази дата започва любовният сезон на птиците. Така че, драги ми пернати и чуруликащи създания, пожелавам ви честит празник, много любовни трели и цяло море от любов, в което да се плацикате на воля с любимото вам същество!


....

Коментари

  1. Лек коментар за статистиката и пълнотата на изложението - към 270 и 273 г. не е имало деление католици - некатолици, тъй като до Великата схизма са оставали още близо 8 века и църквата си е била една и съща ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Хех, през 270 католиците още са били православни. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Схизма или не, имах предвид, че свети Валентин е католически светец, защото се счита за такъв само от католиците. Иначе православните и католиците имаме много малко общи светци.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами, тези отпреди Схизмата общо взето се признават и от двете страни. За епископа на Терни става дума тук: http://www.pravoslavie.bg/Човек/Св.-свещеномъченик-Валентин-православното-житие

    Празникът е на друга дата и формата на култа е различна, но става дума за същия човек.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар