И САРКОЗИ ЯДЕ БОЙ В КАТУНИЦА...

Горкият Сарко... Френският президент не само яде пердах на изборите за сенат, където френските социалисти спечелиха пълно мнозинство за първи път в историята на Петата република, но и се оказа замесен в аферата "Карачи" (сделки с подводници, комисиони под масата, атентат с 15 убити...). За капак на всичко в истерията около Катуница и спретнатия грандиозен етнически конфликт името на президента отново бе споменато. Става въпрос за една статия с измислени факти, публикувана в блога Бъзикилийкс през август и цитираща въображаемо изказване на Саркози, което покрай последните събития придоби нова актуалност. Ето част от текста : "Френският президент Саркози направи скандално изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на циганите към родните им страни: „Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията..."

За тези от нас, които познават блога Бъзикилийкс, няма никакво съмнение - писаното е забавна провокация. Само че съществуват един куп хора, приемащи всяка информация буквално и доверяващи се на всяко изречение, съдържащо в себе си някоя ключова дума-ракурс към легитимната сила като "телевизия" (най-важната сила), "дебат" (нещо като кавга, но за големци), "президент" (най-голямата клечка у селото), "заяви" (каза, но по-засукано), "Хитлер" (ако беше спечелил войната, сега българите щяха да са най-енетеуегентните на света и с три морета) и т.н. И затова провокативните постове на Бъзикилийкс често се приемат за съвършена и неподправена истина, а измислените информации се подемат в десетки други блогове, сайтове, форуми, социални мрежи, та дори и в книжната преса. И в крайна сметка повторената хиляда пъти лъжа/измишльотина наистина се превръща в истина за простия народ, който умира да обсъжда големите въпроси на световната политика и да обяснява колко прости са всички световни големци и колко по-лесно и удобно е човек да не спазва някакъв си там закон или морален принцип, ами да вземе тоягата и да натупа където-когото трябва и така да оправи нещата веднъж за винаги. Особено показателни са коментарите под текста, които наистина показват неустоимата мощ на нечии болни мозъци. (Тук се замислям дали да дам нагледен пример с цитат, но по разбираеми причини се отказвам.)

Дори и да не познава Бъзикилийкс, интелигентният човек, притежаващ необходимия критичен поглед и аналитичен дух, непременно ще се досети, че Саркози не би направил подобно изказване. Първо, защото френският президент не участва в телевизионни дебати. Второ, защото Хитлер и Втората световна война са прекалено грозни, за да се осмели някой цивилизован политик да ги дава за пример. Трето, Саркози е достатъчно възпитан и интелигентен, за да не си позволява подобни цинични и дискриминационни изявления по отношение на човешки същества дори и когато е много, ама наистина много ядосан. И четвърто, крайно време е да разберем, че подобни изказвания са абсолютно немислими и несъвместими с добрия тон и здравия разум. За Бога, хора, това, че в България управляват мутри, пожарникари, шлосери, бакшиши и бармани, съвсем не означава, че и другаде по света е така! Дайте си сметка, че извратеното в случая не е измисленото изказване, ами целият този идиотски дебат. Идиотско е и това, че ми се налага да защитавам политик, чиито възгледи и политика по принцип не харесвам особено. Но нямам избор! Защото за пореден път общественото мнение страда от кокоша слепота, а ставащото в България граничи с масовата лудост.

И така, господин Саркози, заради един майтап в България Вие вече сте пример за етническа нетърпимост. На това му викам аз шестица от тотото - за няколко дни Саркози го изкараха нацист, а България съвсем ясно се върна в тъмното Средновековие на етническите брожения, погромите и беззаконието. На печелившите - честито!

...

Коментари

 1. Това „изказване“ наистина ли е възприето като истинско?!

  ОтговорИзтриване
 2. "...а ставащото в България граничи с масовата лудост."

  Не, Господине! Ставащото в България е управление на масовата глупост в посока удобна на управляващите комунистически кланове.

  ОтговорИзтриване
 3. Ами, Стойчо, погледни само коментарите в блоговете, където този текст е публикуван и препубликуван. Направо ум да ти зайде!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар