ПОСТОЯННО ГЛОЖДЕЩОТО ЧУВСТВО ЗА ДЪЛБОКО ПРЕЦАКВАНЕ

Покрай аферата IKEA и завишените цени се замислих колко пъти съм се чувствал прецакан при покупката на нещо в България... Да речем, на почивка из Черноморието, когато се окаже, че в тризвездния хотел не само няма асансьор, ами и често ти спират топлата вода за цели денонощия. Или когато сервираната в скъп ресторант манджа те дари с диария от рода на онази, дето прати Хенри V в небитието? И колко ли пъти не съм се чувствал излъган, а е трябвало? Един нагледен пример от миналото лято : купувам памперси за бебето – марката е същата като онази, която купувам и в чужбина, цената е малко по-висока, но си казвам, че не е толкоз страшно... Часът на истината обаче настава, когато установявам с ужас, че българските памперси са два пъти по-тънки от чуждоземските! Дали е така, защото в България бебетата пишкат по-скромно? Или може би цените са прекалено надути, защото някой купува стоката от производителя на съвсем ниска цена, а я продава с огромна надценка?
Бях чувал обяснения на мениджъри, според които качеството на стоките се променя според покупателната способност на клиента и мащабите на пазара, а и се бях уверявал с личен опит, че еди-коя си марка шампоан ухае по един начин в Европа, а по нашите географски ширини понамирисва на теменужки, че еди-коя си газирана напитка в чужбина има един вкус, а у нас няма никакъв вкус и т.н. Значи големите марки все пак внимават за съотношението цена/качество и се съобразяват с нуждите и изискванията на пазара.
Само че сметката пак излиза крива... Всъщност в България правилото за намаленото качество с цел поевтиняване на стоката не може да изглежда правдоподобно, защото крайната цена е прекалено висока, та дори и по-висока от тази в страните с висок жизнен стандарт. Така че измамата не произлиза от производдителите, ами от търговците, които следват принципа на всеобщото прецакване и слагат произволни цени с цел високи печалби и закупуване на огромни къщи и скъпи коли.
Но на кой му пука? Хората продължават да ядат и пият боклуци и даже примляскват от удоволствие. Плащат си парното и тока без въобще да знаят какво точно плащат. Гласуват на избори без да знаят кого избират. Но осъзнатият риск пък донякъде повдига националното ни самочувствие и дори сме горди, когато плащаме някои неща много по-скъпо от богатите западняци, въпреки че получаваме най-ниските за континента заплати. Телефонните разговори например. Никъде другаде (с изключение на Куба) не съм виждал толкова скъпа цена на минута разговор с мобилен телефон! Измамата е толкова голяма, че ми излиза по евтино да се обаждам с чужбински телефон и да плащам международен разговор, отколкото да купувам българска сим-карта и да ставам абонат на български оператор.
Разбира се, в родината се намират все още и евтини неща. И слава Богу! Иначе за какво въобще да живеем? Евтинко например му излиза на човек да пукне. Ааа, там вече грешка няма, всичко е уредено да те натирят в гробищата с минимум разходи, а самите гробища пък са тотално забатачени и не струват даже и пукнат грош. Ето, има евтини храни, чрез които човек се сдобива с тонове холестерол, има и долнокачествен алкохол, струващ броени стотинки. Евтини са и цигарите.Здравеопазването също е евтино и почти несъществуващо, а в същото време носи все пак някакви доходи на лекуващите лекари. И на нелекуващите също, защото там пък принципът на „мъртвите души” действува безотказно - лекарите си измислят пациенти и лечения, за които здравната каса плаща като поп. Само преди месец например леля ми бе в прединфарктно състояние и получи част от необходимото лечение, което съвсем не беше достатъчно, за да я извади вън от опасност, но поне й спаси живота, за което тя със сигурност е благодарна на съответните лекари. Когато леля ми обаче прегледа болничния си картон, с учудване установи, че освен освен от инфаркт лекарите са я излекували и от инсулт, и от още две-три болести, за които тя никога не беше чувала.  И женицата съвсем логично се запита защо тогава, след като са прибрали парите от здравната каса за несъществуващи процедури и лекуване на несъществуващи болежки, лекарите не са се постарали поне да я излекуват от реалните й болести.  Ами предполагам, лельо, защото е по-лесно човек да взема пари без да прави нищо.
Туй то! Стигнахме до голата истина! Значи всичките тези шмекерии идват от не особено почтеното желание на хората да забогатеят отведнъж и без да си дават много зор. В някои случаи се получава, обаче рискът от това животът в обществото да заприлича на руска рулетка и мнозинството граждани да се чувстват постоянно прецакани е прекалено голям.
Всъщност единственият принцип, на когото се подчинява българската икономика, е чорбаджилъкът – шепа олигарси прибират парсата и диктуват закона, а народонаселението плаща безроптно и съзерцава жалкото си положение в тъжно бездействие, защото е добре известно, че прецакана мечка хоро не играе. Междувременно нито пътищатата са пътища, нито храната е храна, нито отношенията със себеподобните са човешки, нито животът ни става за живеене.
...

Коментари

  1. Като цяло - разбира се си прав. Ще си позволя една поправка, щото много хора правят съшата грешка. Какво имам предвид?
    Относно тарифите на мобилните оператори. Не може да сравняваш круши с ябълки. Т.е. когато сравняваш цените на минута в България и Франция, бъди така добър да гледаш цените на предплатените карти /мисля че това имаше предвид?/ Ясно е че минутата с предплатена карта в Бг е скъпа - но само ако я сравняваш с цената на минута от твоето френско forfait.:) Щото цените на минута за SFR - La Carte например е 55 цента за минута за национален разговор. Което е 1.10 лева. А най-скъпата минута на Прима е 55 стотинки. Което е ДВОЙНО ПО-ЕВТИНО.
    Пак казвам - подкрепям тезата ти. Но смятам че примерите ти трябва да са вярни, щото иначе остава един лош вкус в устата...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Сори за вкуса, обаче аз имах предвид офертата на моя телефонен оператор за разговори в чужбина - минутата наистина ми излиза по-евтино. Иначе си нямам никаква представа за цените на предплатените карти във Франция - знаеш много добре, че освен трите (скоро ще станат четири) основни оператора има и един куп дербосъци с десетки ценови планове, екстри, бонуси и т.н.
    Интересно е да се спомене също, че обаждане до мобилен телефон в България от Франция струва по-скъпо, отколкото обаждане до мобилен телефон в Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка или Китай...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Сандо,

    различията в качеството на продукти, продавани под една и съща марка, но на различни (национални) пазари са факт. То и поради това собствениците на марката никак не обичат по-отраканите потребители, които започват да се занимават с т. нар. "parallel imports".

    Правейки сравнение с цените в Германия и Австрия от една страна и България от друга, често съм достигал до същия извод: у нас качество е по-лошо, като за сметка на това цената най-често е по-висока.

    По отношение на лекарските измами и източването на осигурителни средства, мисля, проблемът е общоевропейски и е обусловен от съществуващата система на осигуряване.

    Разбира се, при нас този проблем е допълнително изострен от повсеместния тарикатлък, комуто дори човешкият живот не е свят...

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси за уточненията! Да, разхищенията около здравеопазването ги има навсякъде. Показателен например е примерът с френското здравеопазване, където дефицитът се изчислява на повече от 21 милиарда евро. Само че зад този дефицит се крие една наистина добра здравна система, от която повечето французи са доста доволни. Докато в България е точно обратното - парите за здравеопазването са хвърлени на вятъра, а хората бягат от докторите като дявол от тамян, защото чрез неуместни лечения могат да ги уморят окончателно.

    Миналата седмица във Франция унищожиха останалите неупотребени няколко десетки милиона дози ваксина срещу неосъществилата се епидемия от грип А. И разбира се всички негодуват срещу тогавашната министърка на здравеопазването (Розлин Башло) заради огромното разхищение. Но пък аз лично си представям първо каква би била реакцията на населението при обратната ситуация - наличие на епидемия и липса на ваксини...

    ОтговорИзтриване
  5. А за тези, които са си помислии след коментара на Gogi69, че съм послъгал за цените на минута разговор, моля, хвърлете поглед на този линк (става дума за оферта без абонаментен план с безплатна сим-карта и т.н.): http://www.prixtel.com/particulier/offre-telephone-mobile/forfait-chrono-sans-engagement/chrono

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар