UNITED COLORS OF... THE SOVIET ARMY?!



Не можах да удържа на желанието си да споделя с вас в този съботен ден, драги виртуални читатели, мечтатели, събеседници и кибер-лентяи, ентусиазма, обхванал ме при вида на новобоядисаните съветски солдати. Защото това за мен е най-многозначителното и ценно българско произведение на изкуството за последните години.
Освен че този поп-стриит-арт пърформънс ни дава най-после така липсващите цветове в откровено гнусното ни тоталитарно минало, неизвестният творец ни посочва един наистина градивен процес за разчистване на сметките с тираните от историята - вместо да рушим, с няколко кофи боя превръщаме шайката главорези в забавни палячовци.

Най-после виждам нещо ново, модерно и оригинално! Направо ми е чудно как Бойко Борисов пропусна да открие "обекта" с ножичка и рязане на лента! Щеше да се впише толкова сполучливо в композицията!

Е, аз лично бих махнал все пак паметника де... Но пък от друга страна ми става забавно при мисълта, че червените бабички и техните червени внучета-станишчета сега се чувстват дори още по неконфортно, отколкото биха се почувствали при един евентуален щастлив взрив с няколко шашки динамит на добре подбрани места в пиедестала  на "Човекът-който-се-смее-с-шпагина-в-ръка" (не по Виктор Юго, ами по маршал Толбухин).

Идеята е просто чудесна! Веднага ще разпечатам няколко черно-бели фотоса на подобни паметници на глупоста и ще ги дам на дъщеричката ми да ги оцвети - хем въображението й ще работи, хем и ще научи малко история... нищо че точно тази история е доста тъжна.



Коментари

  1. Прекрасна идея. Наистина.
    Ама... Само си представи, че се намерят художници да разкрасят и един евентуален паметник в Белене.

    Единственото за което те моля е: не ми приписвай пак идеологии. Защото всеки има право на собствено мнение. Гаврата с паметник, без значение чий, си е гавра, и е тъпо да протестираш по такъв начин. То не че има други начини...
    Не мога да пригласям на всяка глупост. Има и друг път.

    ОтговорИзтриване
  2. А ти правиш ли разница между паметниците на жертвите и паметниците на армиите-завоевателки? И знаеш ли, че СССР обявява война на България и нахлува в страната ни, когато българското правителство вече е капитулирало пред съюзниците и е обявило война на Германия? В такъв случай не мислиш ли, че един паметник на една армия-агресорка в центъра на София е съвсем неуместен? Или ако толкова обичаме да вдигаме паметници на враговете си, защо не вдигнем по един такъв и на всички чужди армии, с които сме се сражавали?

    Освен това в София и в България като цяло няма убити съветски военни, така че не виждам защо евентуално боядисване на въоръжени до зъби люде би могло да се приеме като оскверняване на нечия памет.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна е и реакцията на обикновените руснаци. Много по-достойна отколкото очаквах.

    http://e-vestnik.bg/12020/otsveteniyat-pametnik-v-sofiya-gnyav-i-smyah-v-ruskiya-internet/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар