ПЛАМЕН ЛЕКГОСТУП СЪВСЕМ ЛОГИЧНО СЕ ОКАЗА ЧЕНГЕ

Преди време публикувах чужд текст, озаглавен "Господин Лекгоступ, Вие сте идиот!", в който авторът (мой приятел) излива болката си от ректорския чорбаджилък, разпростиращ се не само над негови бизки хора, но и над цялата страна. Разбирате сами, че в България свободата на словото е фиктивна, хората се страхуват, а журналистите при все целия си професионализъм (за разлика от аматьорите-блогъри) всъщност са най-обикновени проститутки, пишещи по поръчка или за шантаж. И затова единствено във виртуалното пространство човек може да изкаже донякъде свободно и пред съвсем малък кръг от хора мнението си, но без да се надява на резултатност или обществена реакция. В много страни подобни свидетелства, били те и анонимни, биха предизвикали прокурорския интерес, но не и в България. Или както се смееше френският хуморист Колюш : Навремето при диктатурата ни казваха "затваряй си устата!", а сега демокрацията се изразява в "говори си, никой не те слуша!
Та, при французите това е на майтап, а при нас...

При нас дори и да те слушат, пак им е все едно. Защото всички знаят дереджето, до което Лекгоступовците докараха висшето образование. За никого не е тайна, че преподавателски служби се разменят срещу няколко месечни заплати, като след това новоназначените професори си избиват парите чрез продажба на оценки и дипломи. Уж се организират разни конкурси, обаче топлите местенца са предназначени само за най-съпричастните към корупционните схеми. А след като се възвърне първоначалната инвестиция - шапка на тояга! Кеф ти нов автомобил, кеф ти млади студентки! Пазарната икономика е в разгара си, бизнес из бизнес.  И като сме го подкарали така, можем да споделим също, че много преподаватели са зачислени на заплата към няколко ВУЗ-а, което довежда до парадокса един и същи човек да преподава по едно и също време на деня в три различни университета. Подобни случаи може и да не съществуват в научната фантастика, но в българската "реалия" ги има.
(По същия начин се действа и в другите институции. Масларова например осребряваше командировъчни за два автомобила в два различни града едновременно, което пък бе счетено от редица теолози за доказателство, че Господ съществува. И затова много миряни дори предложиха Светлин Русев да изографиса Масларката до Нешка Робева в някоя църква. Защото оня трик на Исус с размонажаването на хлябовете и рибите е направо аматьорско-ресторантьорски фокус от несебърския репертоар в сравнение с великото чудо на старозагорския социален дом и заделените чрез него милиони.)

Другият номер от поредицата "корупционни практики" е да се назначават преподаватели без никакъв ценз и противно на всички закони. Но какво биха могли да направят простосмъртните срещу тази несправедливост? Както казва самият Лекгоступ : "Ако искате, идете да се оплачете на прокурора, той също е на заплата в моя университет..."

Признавам, че след публикуването на "Господин Лекгоступ, Вие сте идиот!" ми беше леко съвестно и притеснено. Допусках, че човекът може наистина да е невменяем, а това си е болест, която не заслужава подигравки, ами християнско състрадание и милосърдие. И затова бях на косъм да му се обадя, да го подкрепя с мила дума, да му обясня, че е човешко да си сбъркан и ненормален. Но ето, че агент Оазис бе "осветен" и се оказа, че Пламен Лекгоступ също е ченге. Камък ми падна от сърцето! Защото човек може да е ненормален и без да е ченге, но ако е ченге, значи със сигурност е идиот! Елементарно, Ватсон!

Така че се налага все пак да внеса малка добавка към текста на моя приятел - Г-Н ЛЕКГОСТУП, ОСВЕН ВСИЧКО ОСТАНАЛО СТЕ И МРЪСНО ЧЕНГЕ!

...

Коментари